preparate una polenta come piace a voi la mia è come sempre con : 3 tazze/bicchieri di acqua salata che deve bollire, aggiungo 1 tazza /bicchiere di farina di polenta e la faccio cuocere a fuoco bassissimo per 40 minuti ( la tazza o il bicchiere deve essere lo stesso per aggiungere l'acqua e la farina di polenta ). .
Nei ultimi 5 minuti aggiungete nella polenta le erbe aromatiche : prezzemolo , rosmarino ( soltanto gli aghi), origano, basilico, salvia tritate con la mezzaluna e se volete anche uno spicchio d'aglio tritato insieme alle erbe. Amalgamate per bene, versate la polenta /stendetela in una teglia con la carta da forno o in una teglia di Pirex e lasciatela che si raffredda. Tagliate a quadretti o con le forme da biscotti. preparate il sugo :
fagioli già cotti ( prendete i fagioli che piacciono a voi, io ho usato i fagioli
1/2 cucchiaino di cipolla tritata o uno spicchio d'aglio in camicia
una manciata di funghi e cubetti di peperone rosso
250 ml brodo vegetale
sale, olio, pepe, basilico e Parmigiano
in una padella fate ammorbidire la cipolla nel olio o se volete scaldate soltanto lo spicchi d'aglio nel olio, aggiungete i funghi, i pepperoni fagioli, salate e versate il brodo. Lasciate cuocere e alla fine aggiungete pepe e basilico.
Amalgamate il sugo ottenuto con la polenta e servite con una spolverata di Parmigiano.
in romana
pregatiti o mamaliga cum va place voua, eu am pregatit-o asa cum o fac mereu : la 3 cani de apa sarata adaug o cana de malai. Cana este aceeasi si pentru apa si pentru malai si e folosita ca si instrument de masura deci in functie de cantitatea de mamaliga folositi o ana mai mare sau mai mica. Puneti apa la fiert si cind incepe sa clocoteasca adaugati malaiul, amesteci intii cu telul in forma de para ca sa nu faca cocoloase apoi cu o lingra de lemn cu coada lunga sau daca aveti cu facaletul special pentru mamamliga. Atentie caci mamamliga stropeste deci focul mic. Lasati sa fiarba cit mai mut cu cit fierbe mai mut la foc extrem de mic cu atit este mai buna.
Inainte sa stingeti flacara, deci cind mamaliga este gata adaugati toate plantele aromatice proaspete de preferinta si tocate marunt ( eu cu semiluna le toc caci nu le striveste prea tare asa cum ar face un robot sau daca le-ati taia cu un cutit si deci nu ramin toate uleiurile volatile si deci aroma plantelor pe tocator). Adaugati toate plantele aromatice in mamaliga si amestecti bine. Rsturnati mamaliga pe un fund sau o tava cu hirtie de ciopt si nivelati cit mai bine puteti. Lasati sa se aceasca bine apoi o taiati in patrate sau cu formele de biscuiti.
pregatiti sosul :
fasole boabe fiarta si scursa
1/2 lingurita de ceapa tocata sau 1 cael de usturoi intreg
o mina de ciuperci si de ardei gras rosu taiat cuburi
250 ml supa vegetala
sare, ulei, piper, busuioc frunze si parmezan
Intr-o tigaie inabusiti ceapa cu putin ulei sau dupa gust puteti sa incalziti cit sa aromatizati uleiul cu un catel de usturoi pe care apoi il aruncati , adaugati ciupercile curatate si taiate daca sunt mari, ardeiul gras, fasolea boabe si supa . Lasati sa fiarba la foc mic pina cind supa scade atunci adaugati piper si frunze de busuioc proaspete .
Amestecati sosul cu bucatile de mamaliga si serviti cu parmezan ras ( facultativ)
english
prepare the polenta as you like, mine is as always: add to boil 3 cups/glasses water (salted) and 1 cup/glass cornmeal. Cook at a very low heat for 40 minutes (the cup or glass must be the same for adding water and cornmeal). In the last 5 minutes add the herbs into the polenta : minced parsley, rosemary, oregano, basil, sage, if you like add also a minced garlic clove with the herbs. Mix together the hot polenta, pour the herbed polenta in a baking pan with paper or a Pyrex baking pan, roll and allow to cool. Cut into squares or another shapes.
Prepare the sauce:
cooked beans
1/2 tsp chopped onion or a garlic clove
a handful of mushrooms and red bell peppers cubes
250 ml vegetable broth
salt, oil, pepper, basil and Parmesan
in a large pan soften onion in oil or if you want heat the garlic in oil, add mushrooms,red bell peppers cubes, beans, salt and pour the broth. Let cook until the water evaporated, at least add pepper and basil.
Mix the sauce with polenta and served with a sprinkling of Parmesan