giovedì 30 settembre 2010
Fegatini di pollo con piselli e menta - Chicken livers with peas and mint - Ficatei de pui cu mazare si menta
Ingredienti
240 g piselli
400 g fegatini di pollo
olio per friggere
50-100 g di cubetti di pancetta affumicata o speck di Alto Adige
timo tritato finemente
1 spicchio d'aglio, intero o tritato finemente
1 cucchiaio di aceto
8 cucchiai di brodo di pollo o di brodo vegetale
1 cucchiaino senape
1 cucchiaio burro freddo a cubetti (50 gr)
1 manciata di foglie di menta
- Lessate i piselli per 2 minuti, poi scolarli e metterli da parte se usate i piselli freschi. Oppure aprite , scolate, lavate e scolate di nuovo una scatola di piselli.
- Lavate e pulite i fegatini di pollo.
- Scaldate una padella a fuoco medio-alto e soffriggete la pancetta o lo speck per 3-4 minuti. Addiungete un po'd'olio e i fegatini di pollo e insaporite con timo o santoreggia, pepe nero macinato, friggete fino quando risultano ben colorati su un lato e girate i figatini dall'altro lato e aggiungete l'aglio. Lasciate cuocere per qualche secondo, poi saltate la padella e mescolate tutto, a questo momento salate. Versate l'aceto per deglassare il tegame e cuocete fino a quando è quasi evaporato tutto.
- Aggiungete i piselli * e il brodo. Cuocete fino quando il liquido è ridotto a metà.
* Se usate i piselli giò pronti/coti versatelli nel liquido quando è già ridotto a metà.
- Aggiungete la senape e il burro freddo a cubetti e mescoalte fino quando si forma una salsa.
- Aggiungete la menta e srevite.
in romana
Ingrediente
240 gr mazăre
400 gr ficatei de pui
ulei
50-100 gr cuburi de bacon, piept ardelenesc sau speck de Alto Adige
cimbru tocat
1 catel de usturoi, întreg sau tocat/strivit
1 lingura otet
8 linguri de sopa de pui sau de supa de legume
1 lingurita muştar
1 lingura de unt rece taiat cuburi(50 gr)
Un pumn de frunze de menta
- Se fierbe mazărea timp de 2 minute, apoi se scurge si se pune deoparte. Sau puteti utiliza mazare de la conserva deci sariti peste aceasta operatiune.
- Spalam si curatam ficatul de pui
- Incalzim intr-o tigaie la foc mediu-mare baconul sau pieptul ardelenesc , speckul sau cae am hotarit sa folosim, timp de 3-4 minute sau până când începe să isi schimbe culoarea si mai ales sa piarda din grasime . Adaugam putin ulei si ficatul de pui şi condimentam cu cimbru si piper negru. Prajim putin pina cind e bine colorat pe o parte, apoi intoarcem ficateii si adaugam usturoiul, lasam citeva secunde sa prinda gust de la usturoi si adaugam sarea. Turnam otetul si lasam sa se deglaseze putin sosul de pe fundul tigaii.
- Adăugam mazărea* şi supa. Fierbem pana ce lichidul s-a redus la jumătate.
* Dacă folosim mazăre deja fiarta din conserva oa adaugam dupa ce am varzsat supa si dupa ce lichidul a scazut deja la jumătate.
- Adăugam muştarul şi untul rece (cuburi) şi amestecăm până cind in tigaie se formeaza sosul.
- Adăugam frunzele de menta si servim.
english
Ingredients
240 g peas
400 g chicken livers
oil for frying
50-100 g cubes smoked bacon or Alto Adige speck
thyme finely chopped
1 cloves garlic,entire or finely chopped
1 tbsp vinegar
8 tbsp chicken o vegetable stock
1 tsp ( dijon ) mustard
1 tbsp butter (50 gr)
1 small handful mint leaves
- Boil the peas for 2 minutes, then drain and set aside. Or use allready bolied peas (canning peas)
- Trim the chicken livers.
- Heat a pan over a medium-high heat and fry the bacon or the speck for 3-4 minutes, or until beginning to colour.Add a little bit of oil and the chicken livers and season with thyme, ground black pepper, fry until well coloured on one side and flip the livers over, add the garlic and cook for a few seconds, then shake the pan and toss everything around a little.Add salt and pour about the vinegar to deglaze the pan and cook until it has almost evaporated.
- Add the peas* and the stock. Cook until the liquid has reduced down by half.
* if use the peas allready cooked add them when the liquid has reduce down by half.
- Add the mustard and the cold cubed butter and swirl the pan around until a glossy thickened sauce has formed.
- Add mint.