Ingredienti per 6
teglia 20 cm diametro
tempo di cottura : 40-45 minuti + 10 minuti riposo nel forno spento
5 uova
125 gr gherigli di noci macinati *
100 ml acqua
100 gr zucchero semolato
35 gr cacao ( amaro)
scorza di un limone o una arancia (BIO )
poco burro per imburrare la teglia carta da forno
* Io ho macinato le noci nel mortaio con pestello (di bronzo), quindi le noci non vengono come una farina. Ma potete macinare anche molto fine secondo i vostri gusti.
Mescolate in un pentolino acqua con lo zucchero e le noci macinate.
Lasciate cuocere a fuoco basso fino quando lo zucchero si sciogliere e si forma un sciroppo non troppo legato.
Aggiungete il cacao, mescolate bene e lasciate che si raffredda fino ad aggiungere alla temperatura della stanza.
In questo tempo separate i tuorli dagli albumi e montate i albumi a neve.
Unite i tuorli, uno ad uno mentre frullate con il frullatore nel composto di zucchero, acqua, noci e cacao. Incorporate bene.
Aggiungete con un cucchiaio mescolando sempre dal alto in basso gli albumi a neve.
Imburrate la teglia, bagnate e strizzate molto bene la carta da forno e imburrate poco anche la carta da forno dalla parte dove versate il composto. Sarà molto piu' facile di togliere la carta quando la torta è pronta.
Scaldate il forno a 160°C .
Mettete la carta con la parte imburrata in su nella teglia da forno e versate il composto.
Infornate per 40-45 minuti al massimo.
Spegnete il fuoco e lasciate la torna nel forno per altri 10 minuti.
Servite fredda semplice ( in purezza), con panna montata o gelato.
Con questa ricetta partecipo al contest
in romana I
ingrediente pentru 6 portii
forma de tort de 20 cm diametru
timp de coacere: 40-45 minute + 10 minute de repaus in cuptor
5 oua
125 gr miez de nuca macinata *
100 ml apa
100 gr zahar
35 gr cacao ( amara sau cu zahar cum va place , eu amara si cred ca am pus vreo 50 gr caci nu am cintar atit de exact)
coaja rasa de lamiie sau portocala netratate (BIO ) **
putin unt pentru uns forma de tort hirtie de copt
** dupa mine merge si putin rom sau coniac evident daca prajitura nu e pentru copii.
* Nuca eu am batut-o in piulita de bronz si a rezultat o parte mcinata fin si o parte mai groasa, In original nuca era macinata fin . Noua ne place ca sa simtim contrastul intre prajitura cremoasa si bucatelele de nuca din ea.
Se amesteca intr-o craticioara apa cu zaharul si cu nuca macinata si se lasa la foc mic cit sa se topeasca zaharul si sa se formeze putin sirop ( nu trebuie s faceti siropul prea legat). Cind este gata tragem cratita de pe foc si lasam sa se raceasca putin ( la temperatura camerei).
In acest timp separam albusurile de galbenusuri si batem spuma albusurile.
Adaugam in aceasta crema galbenusurile unul cite unul si mixam cu mixerul in acest timp ca sa se incorporeze cit mai bine.
Adaugam cu o lingura albusurile batute spuma amestecind "clasic" de sus in jos .
Ungem forma de tort cu putin unt si udam hirtia de copt sub jet de apa apoi o stoarcem foarte bine in pumn , o intindem bine de tot pe un stergar de bucatarie uscat si mai ales curat si o ungem si pe ea pe o parte ( cea care va fi in contact cu compozitia prajiturii) cu putin unt . Nu puneti unt cu nemiluita, se unge putin doar ca sa fim siguri ca nu se lipeste de forma, prajitura este moale si cremoasa si cu risc sa se rupa cind o scoatem din forma daca se lipeste de tava sau de hirtie.
Incalzim cuptorul la 160°C . A
sezam hirtia cu partea neunsa in tava ( si cu partea unsa in sus ) si varsam compozitia . Trebuie sa mai ramina minim 1 cm pina la bordura formei caci prajitura in timpul coacerii se umfla ( apoi cind se raceste va da inapoi). Introducem in cuptor si lasam la copt cca 40-45 minute maxim.
Stingeti focul in cuptor si mai lasati prajitura 10 minute in interior .
Se serveste rece cu frisca batuta linga sau ornata cu frisca sau as zice eu cu inghetata .
Prajitura cind este gata trebuie sa fie la suprafata uscata in asa fel incit sa poti pune degetul fara sa iti intre in prajitura ( pune degetul, atinge suprafata cu grija nu sa il impingeti in prajitura ).
english
Ingredients for 6
makes one 8-inch cake
Baking time: 40-45 minutes + 10 minutes rest in the oven
5 eggs
125 gr ground walnuts *
100 ml water
100 g sugar
35 gr cocoa powder
lemon or orange zest untreated (BIO)
some butter for greasing cake
baking paper
Preheat an oven to 315-320°F
Pour in a pan water, sugar and ground walnuts and let boil at low heat until all sugar has dissolved.
Add the cocoa powder and mix.
When ready let it cool (room temperature).
In the meantime separate the egg yolks and beat the egg whites foam.
Add the yolks one at a time, adding each yolk after the first has been incorporated into the mixture ( cocoa, nuts, water, sugar)
Carefully add beaten egg whites and mix thoroughly moving spatula up and down.
Brush cake pan with butter and baking paper soak under running water then squeeze it very well, dry in on a kitchen towel and brush it with butter.
Cover the pan with paper and pour the mixture.
Bake for 40-45 minutes ( not more) and let the pan rest into the oven another 10 minutes.
Serve cold (with whipped cream or ice cream)
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