Torta di ricotta e piselli - Tarta cu ricotta si mazare - Ricotta and peas tart






Di sicuro non la clasica  torta di ricotta però buonissima come antipasto ma anche per un pic-nik.


 ingredienti

per la sfoglia  :

100 gr farina OO
100 gr farina di grano duro
1 cucchiaino colmo di  curcuma
1 cucchiaio olio
un pizzico di sale
cca 100-150 ml acqua o quanto basta per impastare

ripieno :

250 gr ricotta
1 uovo
la parte bianca di un cipollotto
1cucchiaio olio
1 scatola piccola di piselli fini
50 gr pancetta affumicata a cubetti
facoltativo un piccolo pezzo di quartirolo lombardo

pane grattugiato e olio per oleare la carta da forno


Impastate mescolando le due farine, il sale e la curcuma, aggiungete l'olio e l'acqua quanto basta, Coprite con la pellicola trasparente e lasciate a riposare.

In una padella fate cuocere la cipolla con un filo di olio sale fino quando diventa morbida. Aggiungete la pancetta e i piselli insieme a 50 l acqua.Lasciate cuocere al inizio coperto e alla fine senza coperchio fino quando il liquido evapora.

Lasciate che si raffredda e poi aggiungete l'uovo sbattuto insieme con la ricotta e se vi aggrada anche una noce di formaggio quartirolo lombardo o feta greca  sbriciolato.

In una tortiera mettete la carta da forno bagnata e strizzata e poi unta con poco olio.

Stendete l'impasto in una sfoglia sottile piu' grande come diametro della tortiera, addaggiate la sfoglia lasciando cadere i bordi fuori e versate dentro il ripieno. Portate verso il centro i bordi della sfoglia coprendo una parte del ripieno e lasciando non coperto il centro. Coprite la parte centrale con un po' di pangrattato [ o parmigiano,  curcuma (anche se questa cambia il sapore)] .

Infornate nel forno già caldo a 180-190 °C per cca 30 minuti o quanto basta per ottenere una sfoglia croccante, leggermente secca.

in romana  

 Aluat :

100 gr faina alba (de griu normal , ca cea de prajituri)
100 gr faina de griu dur *
1 lingurita cu virf de curcuma /turcmeric
1 lingura ulei
un praf de sare
cca 100-150 ml apa la temperatura camerei sau cit este nevoie ca sa framintati un aluat moale, elastic.


* puteti folosi pentru toata cantitatea ( 200 gr) doar faina alba


umplutura :

250 gr ricotta scursa de zeama
1 ou
partea alba de la o ceapa verde
1 lingura cu ulei
1 conserva mica cu mazare
50 gr pancetta afumata cuburi sau orice alt mezel preferati
cit o nuca brinza sarata stil telemea sarata ( optional)

putin pesmet si putin ulei pentru uns hirtia


Framintam aluatul pe care il facem o bila, il invelim in folie transparenta si il lasam sa se odihneasca

Punem ricotta la scurs si tocam ceapa.

Punem intr-o tigaie ceapa la inabusit impreuna cu un praf de sare si uleiul, cind ceapa este moale si aurie adaugam pancetta /mezelul ales de voi si apoi mazarea plus 50 ml apa , punem capacul si lasam sa fiarba pina cind se evapora apa amestecind din cind in cind si spre sfirsit coacem fara capac.

Lasam sa se raceasca bine mazarea si apoi amestecm cu poul batut, ricotta si putina brinza sarata daca vreti.

Intr-o forma de tarta punem o bucata de hirtie de copt pe care mai intii o udam la jet de apa si o stringem bine in pumn ca sa se scurga . O intindem in forma si o ungem cu ulei.

Intindem aluatul intr-o foaie subtire mai mare ca diametru decit forma de tarta folosita si il asezam in forma. Varsam umplutura si adcem marginile aluatului spre centru acoperind ca o boordura umplutura. Cind asezam aluatul il lasam usor drapat, in falduri.

In mijloc am pus putin pesmet dar puteti sa puneti si putin parmezan ras sau chir curcuma .

Coacem in cuptorul gata incalzit la 180-190° C cca 30 minute sau depinde cit este nevoie aluatul trebuie sa rezulte uscat, usor crocant

english

ingredients :

100 gr all purpouse flor
100 gr durum flour
1 heaped teaspoon of turmeric
1 tablespoon oil
a pinch of salt
100-150 ml water or how much you nead to knead


filling:

250 gr ricotta cheese
1 egg
the white part of green onion
1 tablespoon oil
125 gr peas allready boiled

50 g bacon cubes
optional a small piece of quartirolo Lombard cheese or greak feta cheese

bread crumbs 

 and oil for the baking paper 

Knead  mixing the two flours, salt and turmeric, add the oil and enough water Draw dough wrap in cling film and leave to rest.

In a skillet pan cook the onion with olive oil and salt until it becomes soft. Add the bacon and peas with 50 l acqua. Let cook covered at the beginning and at the end without the lid until the liquid evaporates.

Allow it to cool and then add the beaten egg  with the ricotta and if you like also a small amount of cheese.

In a pan put the baking paper wet and squeezed and then greased with oil.

Roll out the dough into a thin sheet bigger as the diameter of the oven pan.
Place the dough round in the pan with greassed baking paper and pour in the filling. Course toward the center  the edges of the  dough covering a part of the filling and leaving uncovered the center.  Sprinkle soome bread crumbs [or parmesan cheese, turmeric (although this changes the flavor)] on the center over the filling.

Bake in a preheated oven at 180-190 ° C for approx 30 minutes or just enough to get a crispy pastry.

 


 Leggi anche /Citeste si /Read also : Torta salata con stracchino e pesto - Stracchino and pesto italian pie - Tarta sarata cu brinza stracchino si pesto de busuioc

1 commento:

Eater.ro ha detto...

O idee geniala , arata interesant.

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