whb #392 Trofie di farina di castagne con pesto di basilico - Trofie din faina de castane cu pesto de busuioc - Chestnut flour trofie (ligurian style fresh pasta) with basil pesto



 ingredienti per 2

100 gr farina di castagne
100-120 gr farina 0 o 00
acqua tiepida q.b.
sale e olio

3-4 cucchiai di pesto di basilico 

Impastate le due farine con un pizzico di sale, volendo anche poco olio e acqua. Lasciate riposare e pizzicate un po' di questo impasto, se volette ottenere delle trofie prendete un pezzo grande come un fagiolo secco se volette fare delle trofiette prendete un pezzo come un pisello. Schiacciate il piccolo pezzo di impasto con il palmo ( tra il palmo e il tavolo) arrotolando verso avanti tornando verso di voi alzando leggermente il palmo e schiacciando con il il lato del palmo. Dovete ottenere piccole spirale un po' grosse in mezzo e con i lati asottigliati.  

 Lessate la pasta in acqua bolente con sale, scolate e condite con pesto. 

in romana  

ingrediente poentru 2 portii :

100 gr faina da castane (macinata cu piatra )
100-120 gr faina alba O ( nu neaparat chiar cea de prajituri)
apa calduta cit este nevoie
sare si daca vreti putin ulei

sosul:

3-4 linguri cu pesto de busuioc



cernem cele doua feluri de faina si le asezam pe planseta/masa de lucru
adaugam un praf de sare si daca vreti o lingurita cu ulei ( eu n.-am pus ) si varsam putina apa, amestecam bine si mai adaugam.. Cantitatea de apa nu poate sa fie fixa, depinde de faina folosita de voi daca este mai uscata sau mai umeda.

Framintam pina obtinem un aluat moale ca o plastilina, nu trebuie sa fie tare ca un bolovan dar nici lipicios. Adaugam apa sau faina (alba ) daca mai este nevoie.

Formam o bila de aluat pe care o invelim in folie transparenta si lasam sa sa odihneasca la temperatutra camerei cca minute.

Desfacem foaia de plastic transparent si presaram pe planseta de lemn putina faina alba. In functie de marimea trofiilor rupem mai mult sau mai putin aluat. Pentru cele de dimensiunea pregatita de mine rupeti o bucata de aluat din care se poate face o bila de maxim 1 cm diametru, daca vreti sa obtineti trofiette ( adica diminutivul de la trofie) deci cum spune numele mai mici rupeti o bucata cit un bob de mazare.

Este foarte usor sa dam forma trofiei, sunt multe filmulete video pe youtube, daca nu intelegeti din explicatiile mele puteti sa vizionati unul dintre aceste video.

Deci rupem o bucata de aluat cu doua degete, ca o ciupitura apoi formam o biluta pe care o punem pe masa de lucru si peste ea punem palma si rulam inainte strivind foarte usor ca sa obtinem un sul din aceasta bila de aluat. Cind simtim in pudul palmei ca s-a format un sul venim cu mina inapoi insa de data asta nu mai tinem palma deschisa paralela cu masa de lucru ci o ridicam perpendicular in asa fel incit sa rulam spre inapoi sulul de pasta doar cu latul palmei .. pe cant cum s-ar zice .. apasind pe degetul mic.. defapt toata miscarea la intoarcere e bazata pe rularea aluatului cu degetul mic ( daca nu reusiti merge si cu latul palmei pentru inceput) Miscarea este rapida si extrem de usoara. Vom obtine niste suluri de pasta usor rasucite si cu partea centrala mai groasa ( cu forma oarecum de fus ) si cu cele doua extremitati mai subtiri.

Un alt mod este sa facem un sul de pasta pe care apoi sa-l frecam intre palmele noastre inainte si inapoi excat ca atunci cind facem un siret, snur .. se va rasuci si va avea tot as o parte centrala mai umflata si marginile mai subtirele.

Eu folosesc mereu in ultima vreme prima metoda, mi se pare mai usor pentru mine.

Este foarte important aluatul, nici prea tare ca va ies niste gloante tare si nici prea moale ca se va lipi de planseta .

Pastele se pun la fiert in apa sarata cind clocoteste. Amestecam cu o lingura ca sa nu se lipeasca de fundul oalei si lasam focul la mediu. Lasam sa fiarba citeva minute in functie de dimensiunea lor si de faina folosita. Daca facem trofiette ( care au ca lungime maxima 1 cm) cind se ridica la suprafata sunt gata fierte si deci le scurgem prin sita . Daca facem trofie lungi cit cele din reteta de azi le lasam sa fiarba cca 5-8 minute sau dupa gustul vostru.

Le scurgem si le varsam imediat intr-un castron unde le condimentam cu pesto. Servim imediat.




english

ingredients for 2


100 g chestnut flour
100-120 gr all purpouse flour
lukewarm water 

salt and oil

3-4 tablespoons of basil pesto


Mix the two flours with a pinch of salt ( if you want add also 1 tablespoon oil) and water. Knead all together to obtain a dough with
the right consistency. Not to hard. Wrap the pasta in plastic wrap or cover with a clean, damp tea towel.  Set aside for few minutes to rest.  Take little piece of pasta ( as a bean ) put on the table, cover with your palm and roll forward and back . as in this video 

 http://youtu.be/Tu5MSE5L8PQ

Boil pasta in water with salt, drained and seasoned with pesto

 This is my entry for whb#392 hosted this week by Elena, Zibaldone culinario
Thanks
Brii, Briggishome ( italian version )



3 commenti:

Terry ha detto...

Meravigliosa questa pasta... La variante con farina di castagne é originalissima! Brava!

elena ha detto...

ma sai che devono proprio essere buonissime ..la farina di castagne dà quel gusto dolce-amaro che rende i piatti sensazionale... grazie e complimenti!

elena ha detto...

Ciao Cristina volevo avvisarti che ho pubblicato la raccolta, grazie di aver partecipato! bacioni!

Ultimi commenti