luglio 03, 2013

Dublin coddle


Dublin coddle è un piatto irlandese associato con la città di Dublino. Si dice che era il piatto favorito di Jonathan Swift. Viene citato nelle opere letterarie (ad esempio da James Joyce) dice wikipedia.
Veloce, poco costoso e molto buono, ideale nei mesi invernali. Sembra che questo piatto sia nato come ricetta preparata di giovedì sera per consumare tutta la carne della dispensa prima di venerdì (giorno di magro).

Cercando ricetta tradizionale ho travato che gli ingredienti che non devono mancare sono: le salsicce, le patate e la cipolla... Ci sono anche tante ricette che aggiungono le carote anche se ci sono anche voci che dicono "le carote .. mai" . A me le carote piacciono molto quindi le ho aggiunto per dare un po' di colore a questo piatto. Alcune ricette dicono che di aggiungere anche del'orzo e altre un goccio di birra Guinness fra le due sceglierei di sicuro la buona birra.


La storia e l'origine di questo piatto non è molto chiaro, ma si crede abbia avuto origine durante la prima grande carestia in Irlanda del 1765-1767. A causa della carestia un gran numero di coloni sfollati hanno migrato a Dublino da tutte le parti del paese. Alcuni costruiscono baraccopoli alla periferia della città e altri vivono in affitto. Questi emigranti portarono con con loro la tradizione di mantenere i suini per il consumo personale vicino alle loro case. La maggior parte delle famiglie macellano il  proprio maiale e i tagli migliori vengono salati e marinati e sono  utilizzati come la carne principale per tutto l'anno, il sangue è stato utilizzato anche per fare dolci come lo è in alcune parti dell'Irlanda anche adesso. Dai tagli poveri della carne preparano una  notevole quantità di salsicce fresche  che sono condivise con i loro vicini che a loro volta quando macellano il proprio maiale fece altrettanto garantendo un costante rifornimento di salsicce fresche. Utilizzando letame del maiale come fertilizzante ottengono piu' patate e cipolle. Da questi ingredienti una serie di piatti che contengono pancetta e salsicce sono stati inventati dagli irlandesi, di cui il più famoso è Dublin Coddle (Codal Duibnlinneach). Per i membri più poveri della società che non avevano i maiali o terreni di loro proprietà i pezzi più economici di pancetta e salsicce erano utilizzati per produrre questo piatto .

Vi lascio questa buonissima ricetta invernale che io ho preparato in un modo molto estivo( chiedo perdono ai irlandesi per aver imbastardito la loro ricetta ).


ingredienti :

6 salsicce di pollo e tacchino ( in originale di maiale)
100 gr pancetta a striscie ( nella ricetta originale bacon)
1 cipolla bianca
4-6 patate di media misura
3 piccole carote
brodo di carne nella ricetta originale, infatti si deve far bollire bacon e salsicce e si usa questa acqua per la cottura delle patate, io nella mia ricetta estiva ho usato acqua
olio, sale, pepe e chi vuole prezzemolo

Tagliare le salsicce a metà , sbucciato le patate e pulire le carote e la cipolla e affettate tutto: le patate piu' grosse e le cipolle molto fine.

Mettere in una padella un filo di olio, le salsicce e la pancetta. Rosolare e togliere. Nella stessa padella aggiungere le cipolle con 1 cucchiaio di acqua, lasciare cuocere 1 minuto e aggiungere le patate, le carote, le salsicce e la pancetta. Coprire a filo di acqua ( in originale con l'acqua di cottura del bacon e delle salsicce) e cuocere a fuoco  molto basso. Perché nella mia ricetta uso le patate novelle non deve cuocere piu' di 10-15 minuti.

Una volta cotte le patate aggiustare di sale e pepe e servire in un piatto fondo.




in romana  
Cum zice wiki(pedia):

Dublin coddle este o mincare irlandeza pregatita cu cirnati ( de porc), sunculita/bacon taiat marunt, felii de cartof si ceapa. In unele retete traditionale se adauga si orz eu nu am gasit nicio reteta cu orz dar am gasit foarte multe retete cu morcov  care culmea zice wiki ca nu este adaugat in reteta traditionala ... Mie morcovul imi place, cautind pe google dupa Dublin coddle in imagini e plin de poze in care troneaza morcovii in farfurie ... deci cine vrea pune si cine nu vrea nu-i pune. La fel in anumite retete traditionale se adauga si putina bere Guiness

Coddle este asociat cu orasul Dublin, era una dintre mincarurile preferata ale lui Jonathan Swift ( cel care a scris Calatoriile lui Gulliver) si se vorbeste despre acest fel de mincare in cartile lui James Joyce.


Este o mincare pentru zilele friguroase de iarna, ieftin si rapid .

Numele vine de la verbul to coddle = a rasfata care insa inseamna si a fierbe incet inabusit. Care la rindul sau deriva din substantivul caudle si care inseamna o bautura calda servita bolnavilor.


Dublin coddle poate fi definit ca un soi de tocană (...).Istoricul si originea acestui fel de mancare nu este foarte clar, dar se crede că au originea în prima mare foamete din Irlanda 1765-1767. Datorită foametei un mare număr de tarani au migrat catre Dublin din toate cele patru colturi ale Irlandei, au construit baraci la marginea orasului sau traiau in chirie. Acesti emigranti au adus cu ei si traditia cresterii porcilor pe linga casa. Cele mai multe familii sacrificau propriul porc si puneau carnea mai buna la sare, din singe faceau un fel de singerete si budinci iar din carnea ramasa cirnati care erau impartiti si vecinilor care la rindul lor cind venea rindul sa taie porcul lor daruiau si ei din cirnatii pregatiti asigurind un flux de cirnati proaspeti. Folosirea îngrăsămintelor porc a dus la obtinerea unei cantitati mai mari de cartofi si ceapă. Din aceste ingrediente o serie de preparate care conțin slănină și cârnați au fost inventate de către irlandez dintre care cel mai renumit este Dublin coddle (Codal Duibnlinneach). Pentru cei mai săraci membri ai societății care nu au avut porci sau terenuri ale lor cele mai ieftine bucăți de slănină și cârnați au fost folosite pentru a produce acest fel de mâncare


Ingrediente pentru 2 portii mari ( fiind o mincare atit de consistenta este de fapt un fel unic principal, mincati coddle si treceti la desert direct)

6 cirnati (eu am avut cirnati de pui si curcan asa ca pentru o reteta estiva)
100 gr pancetta /sunculita taiata marunt
1 ceapa alba taiata rondele
4-6 cartofi de dimensiuni medii
3 morcovi mici
supa de carne ( in original este de fapt zeama in care au fost fierti cirnatii si baconul, eu am pus apa caci nu am avut nici cirnati de porc si nici bacon bucata mare care sa trebuiasca sa fie fiert inainte)
ulei, sare, piper
cine vrea poate sa adauge si patrunjel (eu n-am pus)


Am taiat cirnatii in jumatati, curatat cartofii, morcovii si ceapa si totul a fost taiat in rondele , cartofii mai grosi si ceapoa cit mai subtire.

Am pus in tigaie la prajit cu foarte putin ulei cirnatii si pancetta. Cind s-au rumenit i-am scos si am pus ceapa cu putina apa ( 1 lingura) si am lasat-o sa se inabuse putin cu capacul pus . Dupa 1 minut am adaugat cartofii, morcovii si cirnatii cu sunculita, putina sare si am varsat apa cit nivelul cartofilor. Am pus capacul si am lasat sa fiarba la foc mic.

Cind cartofii erau aproape fierti (10-15 minute depinde de soiul cartofilor) am ridicat capacul si am lasat sa termine de fiert descoperit tot la foc mic .

Verificati de sare si adaugati piper.
Serviti in farfurie adinca.

nota :
Daca foloseam bacon bucata mai groasa sau/si cirnati de porc trebuiau fierti mai intii si apa in care au fiert era folosita la fiert cartofii.

english  

Dublin coddle is an Irish dish associated with the city of Dublin. It is said to have been Jonathan Swift’s favorite dish. It is mentioned in literary works (for example by James Joyce), according to Wikipedia. Quick, inexpensive, and very good—ideal for the winter months. It seems that this dish originated as a Thursday-night recipe to use up all the meat in the pantry before Friday (a meatless day).

While searching for the traditional recipe, I found that the ingredients that must not be missing are: sausages, potatoes, and onions. There are also many recipes that add carrots, although some insist that “carrots… never.” I like carrots a lot, so I added them to give a bit of color to the dish. Some recipes recommend adding barley, and others say to add a splash of Guinness beer; between the two, I would certainly choose the good beer.

The history and origin of this dish are not very clear, but it is believed to have originated during the first great famine in Ireland from 1765 to 1767. Because of the famine, a large number of displaced settlers migrated to Dublin from all parts of the country. Some built shantytowns on the outskirts of the city, while others lived in rented rooms. These migrants brought with them the tradition of keeping pigs near their homes for personal consumption. Most families slaughtered their own pig, and the best cuts were salted and cured to be used as the main meat supply throughout the year; the blood was also used to make puddings, as still happens in certain parts of Ireland today. From the poorer cuts of meat, they made large quantities of fresh sausages, which were shared with their neighbors, who in turn did the same when slaughtering their own pig—ensuring a constant supply of fresh sausages. Using pig manure as fertilizer allowed them to grow more potatoes and onions. From these ingredients, a series of dishes containing bacon and sausages were invented by the Irish, the most famous of which is Dublin Coddle (Codal Duibnlinneach). For the poorest members of society—those who did not own pigs or land—the cheapest pieces of bacon and sausage were used to make this dish.

Here is this delicious winter recipe, which I prepared in a very summery way (I apologize to the Irish for “corrupting” their recipe).

Ingredients:

6 chicken-and-turkey sausages (originally pork)
100 g sliced pancetta (bacon in the original recipe)
1 white onion
4–6 medium potatoes
3 small carrots
meat broth in the original recipe—bacon and sausages are boiled and that water is used to cook the potatoes; in my summer version, I used water
oil, salt, pepper, and parsley if you like

Cut the sausages in half. Peel the potatoes, carrots, and the onion, and slice everything: the potatoes more thickly and the onions very thinly.

Put a drizzle of oil, the sausages, and the pancetta into a pan. Brown and remove. In the same pan add the onions with 1 tablespoon of water, let them cook for 1 minute, and then add the potatoes, carrots, sausages, and pancetta. Cover just to the surface with water (in the original recipe, the cooking water from the bacon and sausages) and cook on very low heat. Since I use new potatoes in my “summer” version, they need no more than 10–15 minutes to cook.

Once the potatoes are cooked, adjust salt and pepper and serve in a deep dish.




questa ricetta partecipa all'Abbecedario Culinario della Comunità Europea ospitato da Roberta The dreeming seed




Leggi anche /Citeste si /Read also : Colcannon