giovedì 17 marzo 2011
Arrosto morto di pollo alla bolognese - Bolognese Chicken Pot Roast - Friptura de pui in tuci
ricetta dal libro di Pelegrino Artusi: La scienza in cucina e l’arte di mangiar bene
ingredienti :
1 pollo
una fetta di prosciutto a cubetti
1-2 spicchi d'aglio
5 pomodorini e 1 cucchiaino doppio concentrato di pomodoro *
olio e burro
acqua
rosmarino
patate
Mettetelo ( il pollo ) al fuoco con olio, burro, una fetta di prosciutto grasso e magro tritato fine, qualche pezzetto d'aglio e una ciocchettina di ramerino. Quando sarà rosolato aggiungete pomodori a pezzi netti dai semi oppure conserva sciolta nel acqua*. Cotto che sia levatelo e in quell'intinto cuocete patate a tocchetti, indi rimettetelo al fuoco per riscaldarlo.
* non avevo abbastanza pomodori quindi ho usato 5 pomodorini ciliegini e 1 cucchiaino di doppio concentrato di pomodoro diluito con acqua
nota : nella ricetta originale non scrive quant'acqua quindi io ho aggiunto quanto basta per coprire fino a 1/2 il pollo
in romana
Ingrediente:
- 1 pui
- 1 felie de prosciutto
- 2 catei de usturoi
- ulei şi unt
- rozmarin
- 4-5 rosii cherry
- 1 lingurita concentrat de tomate dublu
- apă
- 3-4 cartofi
Sotati un pui întreg în ulei şi unt cu o felie de prosciutto tocată, doi catei de usturoi zdrobiti si o ramurica de rozmarin. După ce se rumeneste pe toate partile adăugaţi 4-5 rosii fara seminte si taiate in bucati si 1 lingurita concentrat de roşii diluat în apă. Acoperiti vasul si lasati sa fiarba carnea de pui pana este gata. Scoateţi puiul şi adaugati in zeama 3-4 patru cartofi curatati si taiati cuburi, lasati pina cind cartofii sunt gata. Adaugati puiul si lasati sa se incalzeasca, se serveste cu cartofi.
nota : apa se adauga cit este nevoie ca sa acoperit cca. 1/2 din pui, daca este nevoie mai adaugati
se coace pe focul cel mai mic, in tuci
english
Ingredients:
- 1 chicken
- 1 prosciutto slice
- 2 garlic cloves
- oil and butter
- rosemary
- 4-5 cherry tomatoes
- 1 teaspoon double concentrate tomato
- water
- 3-4 potatoes
Sauté a whole chicken in oil and butter with a minced slice of prosciutto , two crushed cloves of garlic, and a few leaves of rosemary. Once it has browned on all sides, add 4-5 seeded, diced cherry tomatoes and 1 teaspoon tomato concentrate diluted in water. Cover the pot and simmer the chicken till it's done. Remove it and simmer three or four diced potatoes in the sauce until they're done, then return the chicken to the pot to heat it through and serve it with the potatoes.
note:
water there needs to be enough to cover not more than 1/2 the chicken