Una ricetta che mette insieme 2 ricette la banitsa bulgara e la gibanica della ex-Yugoslavia preparata con yogurt e formaggio italiano, formaggio greco feta e pasta fillo romena.
banitsa si pronuncia BANIZZA e la gibanica si pronuncia GIBANIZZA
Ingredienti :
150-200 gr pasta fillo
1 tazzina con olio di semi
1 tazzina con acqua ( fredda naturale o frizzante)
versate olio e acqua in una ciotola e mescolate
500 gr yogurt
250 gr formaggio feta
250 gr Stracchino ( Jocca, Philadelphia, Crescenza, Squacquerone ...)
3 uova
versate un cucchiaino di olio in una teglia 23 cm / 9 inch, alta 7-8 cm
schiacciate il formaggio feta per ottenere grumi o grattugiate versate sopra lo yogurt e le uova e mescolate
prendete una foglia di pasta fillo e piegatela per la diagonale, ottenete un triangolo doppio, adagiate questo triangolo in una meta della teglia, prendete un altra sfoglia e piegatela , adagiate l'atro triangolo doppio per coprire il fondo della teglia .
prendete in mano acqua e olio della ciotola e versate poco a poco sulla sfoglia o come un tempo si faceva per inumidire i panni prima di stirare
sopra la sfoglia spruzzata di acqua e olio versate a cucchiaiate l'uovo con lo yogurt e formaggio feta e con il cucchiaio mettete qua e là l'altro formaggio
adagiate della pasta sfoglia altre 2 sfoglie nello steso modo , inumidite e aggiungete yogurt. uovo e formaggio feta e l'altro formaggio a cucchiaiate.. fino al ultimo strato di sfoglia
versate l'aqua e l'olio avanzate nel composto di yogurt, uova e formaggio avanzato e versate tutto sopra l'ultima sfoglia
muovete la teglia per coprire meglio
infornate nel forno già caldo a 200 °C fino quando diventa dorato e lasciate raffreddare prima di tagliare e servire
in romana
Ingrediente :
1/3 pachet de foi de placinta Bella (din Romania)
1 cescuta cu ulei
1 cescuta de apa
le turnati intr-un castron si le amestecati
500 gr iaurt
250 gr brinza feta sau telemea
250 gr brinza stracchino ( sau Jocca, Philadelphia...)
3 oua
am uns tava diam . 23 cm / 9 inch, inaltime 7-8 cm cu putin ulei si am pus 2 foi de placinta
brinza feta o striviti cu mina sau cu o furculita / radeti peste iaurt, adaugati ouale si amestecati cu furculita
Prima foaie se indoaie pe diagonala ca un batic si se aseaza cu marginea indoita spre exteriorul tavii pe o jumatate de tava, cealalta jumatate de tava se va acoperi cu a doua foaie indoita tot pe diagonala cu degetele
ca si cum sti stropi rufele inainte sa le calcati umeziti foaia cu amestec de apa si ulei peste foile umezite cu apa si ulei turnati cu lingura o parte din amestecul oua, iaurt si feta si asezati cu lingura ici si colo cealalta brinza ... daca vreti puteti sa amestecti si cealalta brinza in compozitie de la inceput, eu am pus-o separat si se simte mai bine, se vede si in poza o parte alba printre foi
asezati un alt strat de foi la fel ca primul , umeziti cu apa si ulei, turnati amestecul si brinza si tot asa pina la ultimul strat de foi peste care turnati amestecul de brinza , iaurt si oua ramas in care amestecati putina apa cu ulei ( fiind putina cantitatea de apa si ulei, cescute mici ca cele de tuica ) este perfect caci amestecul de brinza devine doar usor lichid .
Dupa ce ati turnat acest amestec lichid de umplutura cu apa si uleiul ramas miscati tava ca sa se acopere cit mai bine posibil
coaceti la 200 °C pina cind se rumeneste , lasati sa se raceasca si apoi taiati
english
ingredients:
150-200 g phyllo dough
1 cup vegetable oil
1 cup water
pour oil and water in a bowl and stir
500 gr yogurt
250 gr feta cheese
250 gr Stracchino (Jocca, Philadelphia, Crescenza, Squacquerone ...)
3 eggs
Pour a teaspoon of oil in a pan 23 cm / 9 inch, 7-8 cm high
crushed feta cheese or grated pour over the yogurt and eggs and mix
Take a sheet of phyllo dough and fold the diagonal, you get a double triangle, this triangle lying in a half of the pan, take another sheet and fold it, lay the other triangle to cover the bottom of the pan.
take water and oil from the bowl and gradually pour on pasta
Pour over the mix ( yogurt, greek cheese and eggs ) and with a table spoon kind of cheese amd again phyllo , mix ( yogurt, eggs, greek cheese) and the other cheese .. repeat ...
Finish with a layer of phyllo dough
Mix the last egg , yogurt, cheese with the last oil and water and stir. Pour the mixture over the pie and make sure there are no pieces of the phyllo dough left dry, move the pan to cover better.
Bake in preheated oven at 200 ° C until golden and let cool before cutting and serving
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