Ingredienti (usate lo stesso bicchiere o un cup americano ):
2 bicchieri semolino ( quella per i gnocchi)
3/4 bicchiere olio di semi e burrosciolto ( chiarificato, ghee ) e mescolate insieme
scorza grattugiata di arancia
3 cucchiai mandorle grattugiate + 1 per ornare
Fatte bollire acqua, zucchero e scorza di arancia fino quando si scioglie lo zucchero.
In un altra pentola aggiungete soltanto il semolino e tostate sul fuoco molto bene e quasi continuo fino quando cambia il colore e si sente un aroma come di nocciole. E importante come vi piace, meno o più colorata il sapore sarà diverso. Mia nonna preparava questo dolce facendo tostare molto bene fino a un colore quasi come il cioccolata al latte.
Adesso aggiungo anche il grasso ( olio e burro chiarificato * ) e cuociamo tutto insieme, mescolando molto bene, cambia ancora il colore, diventa più scuro. Versate il sciroppo caldo e mescolate bene che non rimangono i grumi. Aggiungete anche le mandorle e fate cuocere molto bene, a fuoco basso e mescolando quasi continuo fino quando il composto non sarà addensato molto bene come una polenta. Il semolino deve risultare cotto bene.
Versate il composto ottenuto in una teglia, uno stampo della forma desiderata piccola o grande ( si può tagliare a cubetti o altre forme una volta raffreddato ) o come ho fatto io e faceva anche la mia nonna con due cucchiai date la forma e mettete sul piatto da portata.
Ornate con mandorle
Ingrediente cintarite cu acelasi pahar sau cup american
3/4 pahar ulei si unt clarificat topit amestecat
3 pahare zahar (sau dupa gust)
Coaja rasa de la o portocala
4 linguri migdale macinate (3 in halva si 1 presarata deasupra)
Se pun la fiert apa, zaharul si coaja rasa de portocale pina clocotesc si se topeste zaharul. Cind e gata stingem flacara si pastram siropul cald pina cind il vom folosi in halva.
In acelasi timp punem intr-o cratita grisul si il amestecam pe foc, singur, pina cind se simte miros ca de alune prajite si isi va schimba culoarea. Acum conteaza cum ne place halvaua mai alba sau mai maronie, bunica mea o facea colorata gen ciocolata cu lapte, eu o prefer mai deschisa la culoare. Gustul e diferit.
Adaugam grasimea si amestecam mereu, sa se prajeasca bine, se mai inchide la culoare. Varsam siropul ( puteti strecura coaja rasa de portocale sau daca e foarte fina si va place gustul puteti sa o lasati in sirop ) si amestecam mereu ca sa se incorporeze bine si sa se ingroase compozitia. Adaugam migdalele macinate si continuam sa amestecam pe foc. Trebuie sa rezulte ca o mamaliga bine fiarta.
Cind e gata putem varsa halvaua in tava, forma de chec, budinca, in forme de muffins, castronele sau putem cum am facut eu si facea si bunica mea sa luam cu lingura si sa asezam pe platou.
Ornam cu migdale daca vrem.
Bunica mea facea halvaua turceasca cu nuci si scortisoara ( aceasta se adauga spre sfarsit in compozitie daca e macinata sau se pune la fiert in sirop daca e baton)
english
Ingredients :
2 cups fine semolina
3/4 cup oil and butter mix together
4 cups water
3 cups sugar
gratted orange zest
4 tablespoon ground almonds
Boil water, sugar, and orange zest until the sugar has dissolved. In another pot, add only the semolina and toast it over the heat, stirring very well and almost continuously, until the color changes and it releases a nutty aroma. The degree of toasting depends on your taste; the more you toast it, the deeper and richer the flavor will be. My grandmother used to toast it until it reached a color almost like milk chocolate.
At this point, add the fat (oil and clarified butter*) and cook everything together, mixing very well. The color will darken even more. Pour in the hot syrup and stir thoroughly to avoid lumps. Add the almonds and continue cooking over low heat, stirring almost constantly, until the mixture thickens very well, similar to a dense polenta. The semolina must be fully cooked.
Pour the mixture into a baking dish or a mold of your preferred shape, large or small. Once cooled, it can be cut into cubes or other shapes, or, as I did and as my grandmother used to do, you can shape portions using two spoons and place them directly on a serving plate. Decorate with almonds.
*clarified butter: ghee or burro chiarificato
