Torta armena di noci e noce moscata - Prajitura (armeneasca) cu nucsoara si nuci




Ingredienti 



110 gr zucchero
220 gr farina 00
112 gr burro
1lcucchiaino lievito per dolci

1 uovo
1cucchiaino noce moscata 
175 ml latte
1 cucchiaino bicarbonato


 20 noci

Mescolate zucchero con farina, lievito per dolci e aggiungete burro, si ottiene un impasto sbriccioloso come per crumble.

Dividete l'impasto in due, una parte la mettete nella teglia unta di burro e spolverata di farina o con la carta da forno e schiacciate con la mano.


Nella seconda metà aggiungete l'uovo, il latte, il bicarbonato e la noce moscata, mescolate bene per ottenere un impasto molto fine simile al impasto per le crepe.

Versate questo impasto sopra il primo nella teglia e adesso aggiungete anche le noci ( i gherigli) tagliati a pezzi grozzi e con loro ornate a cerchio la superficie della torta.

Infornate a 170-180 °C per 30-35 min o quanto basta, fatte la prova stecchino


in romana  
Cunoscuta pe net mai ales in paginile de limba engleza ( americane si australiene ) ca si prajitura armeneasca cu nucsoara ( armenian nutmeg cake) dupa ce am scotocit cit am putut inclusiv cu cautare tradusa de google in limba armeana pe google.am tind sa cred ca este o prajitura din diaspora armeana. Originea este mai putin importanta gustul insa este de nota 10.
Chiar daca se coace "dintr-o singura miscare" are de fapt doua straturi : unul la baza crocant ca blatul de la cheesecake si unul moale si pufos ca un pound cake desi ingredientele nu-s aceleasi.. Ar mai exista si un al treilea strat cel de nuci de la suprafata ...


Ingrediente pentru o tava de 20 cm ( eu am folosit de 26 cm si evident prajitura nu a iesit destul de inalta )

nu va luati strict dupa cifrele de mai jos, sunt transformate din masurile americane , eu le-am rotunjit caci n-am cintar chiar asa perfect la gram

110 gr zahar *
220 gr faina de prajituri
112 gr unt
1 lingurita rasa cu praf de copt

1 ou **
1 lingurita de nucsoara macinata ***
175 ml lapte
1 lingurita de bicarbonat ( NU praf de copt)


vreo 20 de nuci ( miezul)

Amestecati zaharul (* care daca este alb normal prajitura iese mai deschisa la culoare si daca folositi zahar brun va iesi mai colorata ) cu faina, praful de copt si apoi cu untul, aluatul trebuie sa fie ca pentru crumble, sfarimicios.

Impartiti aluatul in doua parti egale, o jumatate o puneti in tava unsa cu unt si tapetata cu pesmet, faina sau hirtie de copt si apasati cas a formati un blat compact

Peste a doua jumatate de aluat sfarimicios varsati oul ( ** pe care in varianta vegetariana il puteti inlocui cu iaurt), laptele in care ati dizolvat bicarbonatul si adaugati nucsoara (*** eu am pus numai jumatate de lingurita, deci cantitatea o alegeti dupoa gustul vostru), amestecati cu mixerul sau cu telul in forma de para. Nu trebuie sa obtineti un aluat foarte fin, mai ramin cocoloase din aluatul sfarimicios.

Varsati acest aluat care este foarte moale, lichid, putin mai gros decit aluatul de clatite.

Peste adaugati miezul de nuca ori taiat in bucati mai mari ori pur si simplu ornati cu jumatati de nuca circular ..

Intriduceti tava in cuptorul deja incalzit la 170-180 °C si coaceti 30-35 min sau cit este nevoie, faceti proba cu scobitoarea care trebuie sa iasa curata si uscata. Eu am copt mai mult ,cca 40 min

Lasati sa se raceasca inainte de a taia si servi prajitura ..





Nessun commento:

Ultimi commenti