martedì 28 ottobre 2014

Torta cremosa di mele - Prajitura cremoasa cu mere


ingredienti:

una teglia 24 cm diametro

3 mele 
1/2 cucchiaino cannella
150 gr farina 
1 bustina lievito per dolci
1 uovo
100 gr zucchero ( 80 gr nel impasto e 20 gr per spolverare sopra)
rum
latte quanto basta 


Affettare le mele sbucciate e senza torsolo e spolverate la cannella.
Mescolare l'uovo con lo zucchero, aggiungiamo la farina con il lievito per dolci, il rum e il latte quanto basta per ottenere un impasto liquido ma un po' più spesso del impasto delle crepes.
Amalgamiamo l'impasto con le mele e versiamo tutto nella teglia imburrata e spolverata di pangrattato.
Infornate a 175-180°C minimi 45 minute  o quanto basta


in romana  

ingrediente pentru o tava de 24 cm diametru

3 mere
1/2 lingurita cca scortisoara
150 gr faina
1 plic de praf de copt
1 ou
100 gr zahar ( eu am pus mai putin) + zahar pentru presarat deasupra
1/2 pahar de rom ( eu am pus esenta de rom citeva picaturi)
lapte cit este nevoie



- curatam merele si le taiem felii cit mai subtiri daca sunt mere de placinta mai aspre sau  putin mai groase daca sunt mere mai dulci, presaram scortisoarta deasupra
- ungem tava cu grasime ( unt sau ulei) si presaram pesmet ( sau faina ) sau o captusim cu hirtie de copt
- amestecam oul cu zaharul cu lingura sau cu mixerul
- adaugam faina trecuta prin sita si amestecata cu praful de copt, si amestecam sa se incoporeze
- varsam romul si apoi lapte cit este nevoie ca sa iasa un aluat semilichid, putin mai gros decit cel de clatite
- In castronul cu aluatul acesta rasturnam merele feliate cu scortisoara si le amestecam cu grija sa nu le rupem dar sa se amestece bine cu aluatul
- varsam compozitia in tava pregatita si presaram putin zahar deasupra, coacem in cuptorul gata incalzit la 175-180 °C MINIM 45 minute, trebuie ca toata suprafata ( inclusiv partea centrala) sa se usuce, sa nu se vada deloc lichida, moale... eu am probat-o scotind tava din cuptor putin si apasind cu degetul pe suprafata ei, se simte cind nu mai e cruda, lichida