500 gr faro
300-350 gr funghi
2 cucchiai cipolla tritata (o 3 cipollotti )
2 cucchiai olio
sale
- facciamo lessare in acqua il farro
- una volta cotto, scollato e raffreddato prendiamo una tazza di farro cotto e la mettiamo da parte.
- facciamo rosolare la cipolla, i funghi tagliati a pezzi con un po' di sale e olio
- Adesso versiamo nella stesa padella anche il farro cotto e mescoliamo tutto molto bene. Versiamo il composto in una ciotola e frulliamo tutto con il frullatore verticale, tritatutto, blender. Otteniamo una pasta nella quale alla fine aggiungiamo anche il farro che abbiamo tenuto da parte e adesso mescoliamo tutto soltanto con il cucchiaio.
- Con questo composto facciamo delle polpette e chi vuole può anche passare le polpette nel pangrattato o farina, farina di ceci. ...
- Mettiamo le polpette in una teglia coperta con carta da forno oleata e inforniamo a temperatura alta nel forno già caldo per alcuni minuti ( 10 minuti ) e poi con attenzione giriamo le polpette anche dall'altra parte e lasciamo altre 10 minuti o meno . Devono fare una crosta sempre dalla parte della teglia.
Sono molto buone sia fredde che calde, chi vuole può aggiungere anche patata lessa nei ingredienti o fagioli secchi lessi, ceci...
in romana
ingrediente :
500 gr alac ( din cel slefuit care fierbe mai repede)
300-350 gr ciuperci champignon ( dar merge orice soi)
2 linguri de ceapa tocata marunt ( eu am pus 3 cepe verzi din cele subtiri de primavara )
2 linguri de ulei
sare
- am pus la fiert in apa rece alacul ( merge si cu alte cereale griu, orz, arpacas, orez sau orez amestecat cu cereale - se gaseste la raionul cu orezuri in cutii amestecat gata )
- cind era fiert l-am scurs si l-am lasat la racit , am luat o parte din alac cit o cana si l-am tinut separat
- separat am pus la calit, inabusit ciupercile taiate mai marunt impreuna cu putina sare si ulei pina cind a iesit apa din ele
- am varsat ciupercile cu tot uleiul care mai era in tigaie peste alac ( cantitatea mare) si cu mixerul vertical am mixat bine pina am obtinut o crema. Am adaugat acum boabele intregi tinute de-o parte si ceapa tocata marunt ( cine vrea poate sa inabuse ceapa cu ciupercile) .
- Din compozitia rezultata am facut chiftele mai mari ca niste hamburgeri cu mina, cine vrea poate sa ii tavaleasca prin pesmet sau faina de naut eu n-.am facut asa ...
- asezam chiftelele pe o tava cu hirtie de copt si dam la cuptor la foc mare, dupa citeva minute cca 10 le intoarcem cu grija cu o paleta si asteptam sa se rumeneasca .
Sunt bune si reci si calde, cine vrea poate sa adauge un cartof fiert in compozitie ca sa lege mai mult chiftelele sau fasole boabe fiarta / naut fiert , apoi le mixati impreuna cu restul ingredientelor ... se poate mixa/ procesa in robot sau da prin masina de tocat carne si cred dedi nu am incercat ca se poate strivi si cu unealta de strivit cartofii pentru piure
- serviti aceste chiftele cu ketchup din sfecla rosie
- merg foarte bine linga orice fel de salata
Nota : am publicat aceasta reteta prima oara in data 20.02.2015 in forumul retete culinare