luglio 25, 2016

Polpette di farro e funghi al forno - Chiftele din alac ( farro) si ciuperci la cuptor - Baked Farro and Mushroom Patties


ingredienti :

500 gr faro

300-350 gr funghi 
2 cucchiai cipolla tritata  (o 3 cipollotti )
2 cucchiai olio
sale


Facciamo lessare  in acqua il farro
Una volta cotto, scollato e raffreddato prendiamo una tazza di farro cotto e la mettiamo da parte.

Facciamo rosolare la cipolla, i funghi tagliati a pezzi con un po' di sale e olio
Adesso versiamo nella stesa padella anche il farro cotto e mescoliamo tutto molto bene. Versiamo il composto in una ciotola e frulliamo tutto con il frullatore verticale, tritatutto, blender. Otteniamo una pasta nella quale alla fine aggiungiamo anche il farro che abbiamo tenuto da parte e adesso mescoliamo tutto soltanto con il cucchiaio. 
Con questo composto facciamo delle polpette e chi vuole può anche passare le polpette nel pangrattato o farina, farina di ceci.  ...
Mettiamo le polpette in una teglia coperta con carta da forno oleata e inforniamo a temperatura alta nel forno già caldo per alcuni minuti ( 10 minuti ) e poi con attenzione giriamo le polpette anche dall'altra parte e lasciamo altre 10 minuti o meno . Devono fare una crosta sempre dalla parte della teglia.

Sono molto buone sia fredde che calde, chi vuole può aggiungere anche patata lessa nei ingredienti o fagioli secchi lessi, ceci...



in romana

ingrediente :

500 gr alac ( din cel slefuit care fierbe mai repede)
300-350 gr ciuperci champignon ( dar merge orice soi)
2 linguri de ceapa tocata marunt ( eu am pus 3 cepe verzi din cele subtiri de primavara )
2 linguri de ulei
sare


Am pus la fiert in apa rece alacul ( merge si cu alte cereale griu, orz, arpacas, orez sau orez amestecat cu cereale - se gaseste la raionul cu orezuri in cutii amestecat gata )
Cind era fiert l-am scurs si l-am lasat la racit , am luat o parte din alac cit o cana si l-am tinut separat

Separat am pus la calit, inabusit ciupercile taiate mai marunt impreuna cu putina sare si ulei pina cind a iesit apa din ele

Am varsat ciupercile cu tot uleiul care mai era in tigaie peste alac ( cantitatea mare) si cu mixerul vertical am mixat bine pina am obtinut o crema. Am adaugat acum boabele intregi tinute de-o parte si ceapa tocata marunt ( cine vrea poate sa inabuse ceapa cu ciupercile) .

 Din compozitia rezultata am facut chiftele mai mari ca niste hamburgeri cu mina, cine vrea poate sa ii tavaleasca prin pesmet sau faina de naut eu n-.am facut asa ...

Asezam chiftelele pe o tava cu hirtie de copt si dam la cuptor la foc mare, dupa citeva minute cca 10 le intoarcem cu grija cu o paleta si asteptam sa se rumeneasca .

Sunt bune si reci si calde, cine vrea poate sa adauge un cartof fiert in compozitie ca sa lege mai mult chiftelele sau fasole boabe fiarta / naut fiert , apoi le mixati impreuna cu restul ingredientelor ... se poate mixa/ procesa in robot sau da prin masina de tocat carne si cred dedi nu am incercat ca se poate strivi si cu unealta de strivit cartofii pentru piure


- serviti aceste chiftele  cu ketchup din sfecla rosie

- merg foarte bine cu orice fel de salata


Nota : am publicat aceasta reteta prima oara in data 20.02.2015 in forumul retete culinare

english

Ingredients:
 500 g farro, 300–350 g mushrooms, 2 tablespoons chopped onion (or 3 spring onions), 2 tablespoons oil, salt. 

Boil the farro in water. Once cooked, drained, and cooled, take one cup of cooked farro and set it aside. Sauté the onion and the mushrooms cut into pieces with a little salt and oil. Now add the cooked farro to the same pan and mix everything very well. Transfer the mixture to a bowl and blend it with an immersion blender or food processor. You will obtain a paste to which you then add the farro you kept aside, mixing this time only with a spoon. 
With this mixture form patties, and if you like you can coat them in breadcrumbs, flour, or chickpea flour. 
Place the patties on a baking tray lined with oiled parchment paper and bake in a hot oven at a high temperature for a few minutes (about 10). Then carefully flip the patties and bake for another 10 minutes or less. They need to form a crust on the side touching the tray. 

They are very good both cold and warm, and you can also add boiled potatoes, cooked dried beans, or chickpeas to the mixture if you wish.