venerdì 8 luglio 2016

Torta al cioccolato con glassa cremosa - Prajitura de ciocolata cu glazura cremoasa



ingredienti per una teglia diametro  24 o 26 cm

il bicchiere usato come misura ha 200 ml

3/4 bicchiere con acqua
1 bicchiere zucchero semolato
100 gr cioccolato amaro
2 cucchiai cacao amaro
1 cucchiaio ness caffè facoltativo
200 gr burro
4 uova
1 1/4 bicchiere con farina 00
2 cucchiaini lievito per dolci


Mettiamo in un pentolino l'acqua con zucchero, cioccolato tagliato a cubetti, il ness caffè( facoltativo) e cacao.. Amalgamiamo tutto e lasciamo sul fuoco fino quando si scioglie, mescolando sempre. Adesso lasciamo il composto che si raffredda ( deve avere la stesa temperatura della stanza.

Separate gli albumi dai tuorli. Montate il burro con i tuorli fino quando diventano una crema


Versate sopra la crema di burro e tuorli la prima crema di cioccolato, zucchero raffreddata e frullate molto bene. Adesso dividete il questo composto e  3/4 la mettete in un contenitore nel frigo o anche nel congelatore ( diventerà la glassa della torta più tardi). Invece  al 1/4 aggiungiamo la farina e il lievito per i dolci mescoliamo per bene e alla fine aggiungiamo gli albumi montati a neve mescolando dal alto verso il basso per incorporarli.

Imburrate una teglia e spolverate pangrattato o pangrattato fatto con i biscotti o se volete mettete la carta da forno. Versate il composto e infornate nel forno già caldo a 180°C per 35-40 minute

Lasciate la torta raffreddarsi e poi versate sopra la glassa ( il 3/4 della crema che avete tenuto nel frigo o freezer)

La glassa è molto grossa, corposa

in romana  



ingrediente pentru o tava de diametru  24 sau 26 cm

paharul folosit are 200 ml

3/4 pahar cu apa
1 pahar cu zahar tos
100 gr ciocolata amaruie
2 linguri cacao neindulcita
1 lingura de ness / merg si 1-2 linguri de cafea expresso deci concentrata
200 gr unt
4 oua
1 pahar si 1/4 cu faina de prajituri
2 lingurite praf de copt


Punem intr-o craticioara pe foc : apa cu zaharul, ciocolata taiata in cuburi mai mici, ness-ul (  optional doar pentru o aroma mai puternica), cacao si amestecam, lasam pina se topesc amestecind cu grija ca sa nu se arda sau lipeasca apoi stingem focul si lasam amestecul acesta la racit foarte bine

Separati albusurile de galbenusuri.

Continuati mixind intr-un castron untul la temperatura camerei ( ca o crema) cu cele 4 galbenusuri pina se umfla ca o spuma.

Varsati peste crema de unt si oua amestecul racit bine de apa, cacao, ciocolata, zahar si ness si mai mixati putin sa se inglobeze bine. Apoi 3/4 din aceasta compozitie ( deci cea mai mare parte o varsati intr-o cana, vas si o puneti la rece ( eu am pus-o in congelator mai intii si apoi am mutat-o in frigider). Aceasta cantitate 3/4 va fi glazura prajiturii .

In castron trebuie sa va ramina numai 1/4 din compozitia obtinuta pina acum si care este baza la care se adauga restul ingredientelor ( albusuri , faina si praf de copt ) ca sa putem coace prajitura.

Separat bateti albusurile spuma.

In castronul cu 1/4 din compozitie varsati faina amestecata cu praful de copt, amestecati bine si apoi adaugati albusurile spuma si amestecati ca sa le incorporati de sus in jos ( clasic) .

Ungeti tava si o presarati cu ce vreti voi faina, puneti hirtie sau ca mine cu pesmet fin ( ideal ar fi din biscuiti) si varsati in ea compozitia finala.
Coaceti in cuptorul gata incalzit la 180°C cca 40 minute ( eu numai 35 ca au fost suficienete), faceti proba cu scobitoarea...

Lasati prajitura sa se raceasca foarte bine si apoi varsati deasupra glazura pe care ati pastrat-o in frigider .

Glazura va fi destul de groasa, se intareste untul din ea dar se pastreaza cremoasa de la galbenusuri. Prajitura este foarte pufoasa.