Porro in umido con le olive - Praz cu masline - Leek with black olives in tomato sauce ( romanian recipe)




ingredienti

6 porri
1 cipollotto
1 limone
olio, sale
polpa di pomodoro o passata
olive nere
aneto facoltativo

- Lavate e pulite i porri, togliete le foglie esterne grosse e dividete la parte bianca di quella verde.
- Tagliate la parte bianca in pezzi di 2-3 cm
- Mettete in una pentola un filo di olio, il cipollotto tagliato a piccoli pezzi e sale. Stufate per bene e poi aggiungete anche i porri. Lasciate un paio di minuti con il coperchio, mescolate se serve, aggiungete il pomodoro e poca acqua. Coprite la pentola e lasciate cuocere a fuoco medio.
- Quando i porri sono pronti aggiungete le olive ( precedentemente sbollentate  se sono denocciolate) e lasciate cuocere per 5 minuti a fuoco medio.
- Spegnete la fiamma e aggiungete  alcune fette di limone
-Servite con una fetta di limone e l'aneto tritato ( se vi piace).







in romana

6 bucati de praz
1 ceapa verde
1 lamiie
ulei, sare
suc de rosii sau pulpa de rosii
masline negre
marar optional

- Spalati si curatati prazul, taiati frunzele externe groase si taiati partea alba de cea verde. Iar partea alba o veti taia in bucati de 2-3 cm
- Puneti intr-o cratita ( eu am folosit cratita de tuci smaltuit) ceapa verde  tocata marunt, putin ulei si sare. Inabusiti putin apoi adaugati prazul ( partea alba ) acoperiti si lasati sa fiarba cu capac citeva minute ( amestecati daca e nevoie). Adaugati sucul de rosii si apa cit e nevoie si lasati  sa fiarba pina cind prazul sunt gata. Nu amestecati cu lingura in acest timp.
- Cind mincarea e gata adaugati maslinele ( oparite separat daca sunt cu simburi)  si lasati sa fiarba totul 5 minute la foc mediu.
- Stingeti focul si adaugati citeva felii de lamie
- Serviti cu cite o felie de lamiie pe care o puneti direct in farfurie impreuna cu mararul daca va place.

* de preferat masline cu simburi


english

6 leeks
1 green onion
1 lemon
oil, salt
tomato sauce or tomato cubes
black olives
dill (optional)

- Clean and wash the leeks, cut the external leaves and divide the green and the white parts. Cut the white part in 2-3 cm.
- Put in a pan oil, the green onion very thin sliced and let cook few minutes. Add  the leeks ( white parts) and let cook 5 minutes cover with the lid then add tomatoes and water, cover and cook until is done.
- When the leek is cooked add olives ( already blanched if the olives are with pits) and let it simmer for another 5 minutes.
- And at the end few  lemon sliced and let it rest.
- Serve with one lemon slice in each plate and chopped dill optional.

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