sabato 25 marzo 2006

Ghiveci de legume - Ratatouille di verdure ( ricetta rumena )

Ingredienti :
- cipolle,
- carota,
- sedano,
- cavolo verza,
- cavolfiore piccolo,
- fagiolini
- piselli,
- peperoni ( rossi, verdi, gialli),
- melanzana piccola,
- alcune patate,
- zucchina,
- pomodori grandi,
- prezzemolo ,
- olio, sale, alloro

Mondare le verdure, lavarle e tagliarle a cubetti ( carota, patate, sedano) , a strisce la verza e i pepperoni, in piccoli pezzi il cavolfiore, a fette zucchina e melanzana . In una pentola grande che va bene pure per il forno ( ghisa, coccio..) si fa imbiondire la cipolla tagliata finemente o facciamo imbiondire la cipolla in un tegame e la aggiungiamo nella pentola/teglia che andrà al forno e in quale verranno aggiunte anche le verdure. Le verdure si mettono a strati per la durata di bollitura le radici e quelle che hanno un tempo più lungo a base e le altre sopra per ultimi i pomodori. Un po' di acqua. Si copre la pentola / teglia e si mette nel forno, lasciandolo cuocere a fuoco medio. Quando e quasi pronto si mette anche la foglia di alloro e si lascia per alcuni minuti senza coperchio al forno con la fiamma alta er fare una bella e sottile crosticina. Non si deve mescolare, e sufficiente muovere un po' la pentola. Si serve con una manciata di prezzemolo fresco sopra direttamente nel piatto.




Ingrediente :
- ceapa,
-morcovi,
-telina ,
- varza,
- conopida,
- fasole verde,
- mazare,
- ardei gras ( rosu, galben, verde),
- vinata,
-cartofi,
- dovlecel,
-rosii,
- patrunjel, ulei, sare, piper
Se curata si se spala legumele si se taie in bucati mici cartoful, morcovul si telina, in fisii varza si ardeii, in pbucati mici conopida si in felii dovlecelul si vinata. Intr-o oala mare care merge si la cuptor se pune ceapa tocata marunt la inabusit sau se poate cali si intr-i tigaie si apoi o varsam in oala/ tava in care punem la cuptor. In oala/ tava vom aranja legumele in straturi , la baza cele care fierb mai greu si deasupra cele mai delicate.. se va termina cu rosiile si sarea, piperul. Se adauga putina apa si se acopera cu capac sau folie de aluminiu si se da la cuptor la foc mediu.. Cind e aprioape gata se scoate capacul sau folia de aluminiu si se adauga dafinul, se mai lasa citeva minute sa se rumeneasca. Nu se amesteca cu lingura ci doar se mai scutura oala din cind in cind . Cind se serveste se adauga in farfurie patrunjelul verde toat proaspat.