aprile 09, 2010

Torta di zucchine - Tarta cu dovlecei - Zucchini savory pie






per una teglia diametro 28 cm

impasto :

questa ricetta

ripieno :

3 zucchine ( 500 gr)
2 uova
100 gr riso
50 gr pancetta ( o prosciutto, avanzi di salame )
5 fette sottillete ( o un altro tipo di formaggio 50 gr )
100 gr gorgonzola
2 cucchiai yogurt intero
sale, pepe, prezzemolo tritato
5 cipollotti molto sottili e freschi
pane grattugiato per spolverare
Parmigiano grattugiato

lavare e grattugiare le zucchine
aggiungere nella ciotola le zucchine grattugiate (senza stringerle per far uscire la loro acqua ), il prezzemolo tritato, le uova sbattute leggermente , sale, pepe e il riso lessato per 5 minuti in acqua insieme alla cipolla tagliata con la mezzaluna e sbollentata con il riso ( se proprio volete la potete ammorbidire con olio nella padella ma io ho preferito la variante sbollentata molto più light) e il formaggio (meno il parmigiano)
stendete l'impasto sottile 4 mm e coprite la teglia, spolverate pane grattugiato e versate il ripieno, coprite con delle strisce di sfoglia se è avanzata o soltanto spolverate il parmigiano grattugiato e infornate nel forno già caldo a 180 °C per cca 40 minuti o fino quando si form una crosticina sopra e il ripieno non e più bagnato


in romana:

aluatul este cel de aici

umplutura :

500 gr dovlecel
2 oua
50 gr sunculita /sunca saualt mezel taiat cubulete
50 gr brinza topita rupta in bucati
100 gr brinza Gorgonzola ( se poate inlocui tot cu o brinza topita sau cascaval ras)
sare, piper
patrunjel verde tocat marunt
2 linguri de iaurt
100 gr orez
5 fire de ceapa verde
pesmet
parmezan ras sau alt fel de cascaval

fierbeti orezul impreuna cu ceapa in apa 5 minute scurgeti si adaugati in castronul cu dovleceii rasi pe razatoarea mare, ouale batute usor, iaurtul, sunca, brinza topita rupta sau taiata in bucatele la fel si Gorgonzola daca ati hotarit sa o puneti

pregatim aluatul ( eu am olosit o bucata ramasa de la Paste de la placinta cu spanac si brinza sarata si pe care l-am congelat, azi dimineata l-am scos din congelator si cind era la temperatura camerei l-am intins adaugind putina faina ca sa sa nu se lipeasca de sucitor ), il intindem subtire de cca 4 mm in tava de 28 cm diametru
peste aluat presaram pesmet apoi varsam compozitia si daca mai avem aluat facem si un grilaj sau taiem aluatul cu forma de biscuiti si ornam cu aceste forme, presaram parmezan ras si coacem la 180 °C in cuptorul gata cald cca 40 minute sau pina cine rumenita si compozitia nu mai e umeda

ceapa dc vreti o putei inabusi si cu ulei in tigaie si apoi amesteca cu retsul eu insa am preferat varianta mai lejera cu ceapa oparita dupa ce am tocat-o marunt

orezul am preferat sa nu il fierb de tot motov pentru care nu am scurs dovlezeii de zeama lor cind i-am ras, cu aceasta zeama plus iaurtul orezul se umfla cit este nevoie

 english

**For a 28 cm baking pan. 

Dough: this recipe. 

Filling: 3 zucchinis (500 g), 2 eggs, 100 g rice, 50 g pancetta (or ham or leftover salami), 5 slices of Sottilette (or another type of cheese, about 50 g), 100 g gorgonzola, 2 tablespoons plain whole yogurt, salt, pepper, chopped parsley, 5 very thin fresh spring onions, breadcrumbs for dusting, grated Parmigiano. 


Wash and grate the zucchinis. Add to a bowl the grated zucchinis (without squeezing out their water), the chopped parsley, the lightly beaten eggs, salt, pepper, and the rice that has been cooked for 5 minutes together with the spring onions minced with a mezzaluna and blanched with the rice (you can soften the onions in a pan with oil if you prefer, but I chose the lighter blanched version), and the cheeses (except for the Parmigiano). 
Roll out the dough to about 4 mm thickness and line the baking pan, dust with breadcrumbs, pour in the filling, cover with strips of dough if you have any leftovers or simply sprinkle with grated Parmigiano, and bake in a preheated oven at 180°C for about 40 minutes or until a crust forms on top and the filling is no longer wet.