venerdì 4 giugno 2010

Fagiolini cotti (brasati) con limone ( Φασολάκια Λαδερά με Λεμόνι) - Fasole verde cu lamiie - Braised Green Beans with Lemon




700 gr fagiolini ( mondati)
1 cipolla affettata molto sottile
prezzemolo, aneto, menta tritate
aglio ( 3 cucchiaini di aglio tritato nella ricetta originale, troppo secondo il mio gusto, quindi aggiungete l'aglio quanto basta secondo il vostro gusto, io ho aggiunto soltanto 3 spicchi d'aglio interi che alla fine dopo che hanno fatto il loro dovere e hanno lasciato il sapore gli ho buttato)
sale. pepe macinato fresco
100-200 ml olio di oliva
60-80 ml succo di limone
fette di limone, formaggio Feta greco, olive Kalamata, pane

- mescolate il prezzemolo, menta e l'aneto con l'aglio
- nella pentola di ghisa con coperchio mettete 1/4 di cipolla affettata , 1/3 fagiolini mondati e rotti a metà , 1/3 le erbe aromatiche con l'aglio, sale, pepe e 1/3 olio e ripetete,  finite con la cipolla e l'olio
- coprite e lasciate cuocere fino quando i fagiolini saranno teneri
- aggiungete il succo di limone e sale e pepe se vi serve ancora

servite caldo o freddo con formaggio feta greco, pane, fette di limone e olive Kalamata


in romana:


700 gr fasole verde curatata
1 ceapa taiata foarte subtire
patrunjel, marar si menta proaspete si tocate marunt
3 lingurite de usturoi pisat ( mult prea mult dupa gustul meu astfel incit am pus numai 3 catei de usturoi intregi care si-au lasat gustul specific si pe care la sfirsit i-am aruncat )
sare si piper macinat proaspat
100-200 ml ulei de masline
60-80 ml zeama de lamiie
felii de lamiie, brinza Feta (sau telemea grasa de oaie), masline grecesti Kalamata, piine

- amestecati patrunjelul, menta si mararul cu usturoiul
- intr-o cratita de fonta (tuci) cu capac puneti 1/4 din ceapa tocata, 1/3 fasolea verde spalata, curatata si rupta in jumatati, 1/3 plantele aromatice si usturoiul, sare, piper si 1/3 din cantitatea de ulei apoi repatati pina cind o sa terminati cu ultima portie de ceapa si ulei
- acoperiti si lasati sa fiarba / coaca inabusit pina cind fasolea va fi moale (gata)
- adaugati zeama de lamiie, sare si piper daca mai trebuie

serviti calda sau rece cu brinza greceasca feta sau cu telemeaua noastra buna si grasa de oaie , cu piine, felii de lamiie si masline Kalamata




 
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