Ingredienti:
250 g fegato ( di maiale )
1 fettina di pane
3 patate ( massimo 200 gr crudi e sbucciati )
1/2cipolla rossa di Tropea
1 uovo
2 cucchiai colmi pangrattato
menta fresca *
sale, pepe, olio per friggere
Frullate nel tritatutto il fegato ( lavato / pulito e tagliato a cubetti) insieme con le patate, sbucciate, lavate e tagliate a cubetti, la cipolla e la fetta di pane ( non bagnate il pane, il fegato tritato è molto liquido ). Aggiungete l'uovo ( volendo si può montare l'albume a neve) e i cucchiai di pangrattato. Salate, pepate e aggiungete la mentuccia tritata. Scaldate la padella molto bene, aggiungete l'olio nella padella già calda e scaldate l'olio, versate a cucchiaiate il composto e lasciate a fuoco medio alto. Con una spatola, girate le polpette dopo qualche minuto di cottura, quando il bordo a cambiato colore e si solleva agevolmente dal fondo della padella. Togliete le polpette e adagiatele sulla carta assorbente da cucina.
Non friggete troppo, il fegato troppo cotto diventa duro.
Servite tiepide o fredde con purea di patate, mele, insalata.
Non hanno il sapore forte del solito fegato di maiale.
* invece della mentuccia potete usare: aneto, prezzemolo, salvia
in romana
Ingrediente:
250 g ficat de porc
1 felie de piine
3 cartofi ( maxim 200 gr curatati de coaja )
1/2 ceapa rosie de apa
1 ou
2 linguri de pesmet
frunze de menta proaspata *
sare, piper, ulei pentru prajit
Tocati ficatul in robot impreuna cu ceapa, cartofii curatati si taiati in cuburi, felia de piine ( fara sa o inmuiati in apa caci ficatul este destul de lichid dupa ce il tocati). Adaugati ou, sare, piper, menta tocata si 1-2 linguri cu virf de pesmet. Acestea vor intari un pic compozitia care este foarte moale si curgatoare. Cine vrea poate sa bata spuma albusul si apoi sa il incorporeze in ficatul tocat si restul ingredientelor.
In tigaia incalzita foarte bine varsati ulei de cca 1 cm si il lasati sa se incalzeasca si pe el, apoi cu o lingura turnati ( exact cum se face si pentru chiftelele de dovlecel sau de cartof ) compozitia in uleiul fierbinte. Prajiti la foc mediu spre mare. Cind vi s epare ca s-a schimbat culorea pe marginea chiftelelor treceti cu o paleta (de inoz ) pe sub chiftea, o sa simtiti daca este inchegata si daca este momentul sa o intoarceti pe partea cealalta. Mai prajiti foarte putin si pe cealalta parte si le scoati pe o farfurie cu hirtie speciala care sa absoarba excesul de grasim.
Nu le prajiti prea mult, se mai intaresc cind se mai racesc. In plus, iubitorii retetelor cu ficat stiu ca un ficat copt in exces devine foarte tare.
Se servesc caldute sau reci. Sunt foarte bune linga o salata verde asortata, un piure de cartofi sau cartofi natur.
Nu au gustul puternic al ficatului de porc.
* in loc de menta puteti pune la alegere : patrunjel, marar sau salvie ...
english
ingredients:
250 g liver (pork)
1 slice of bread
3 potatoes (peeled raw and up to 200 gr)
1/2 red onion
1 egg
2 tablespoons breadcrumbs
fresh mint *
salt, pepper, oil for frying
Blend in food processor the liver (washed / cleaned and cut into cubes) with potatoes peeled, washed and cut into cubes, onion and a slice of bread (not wet bread, the chopped liver is very liquid). Add the egg and the 2 spoons of breadcrumbs. Add salt, pepper and chopped mint. Heat the pan well, add the oil in a pan and heat the oil already, pour spoonfuls of the mixture and leave to medium-high heat. With a spatula turn the meatballs after a few minutes of cooking, when the board changed the color and are easily raised from the bottom of the pan. Remove the meatballs and place them on absorbent kitchen paper.
Do not fry too much, the liver becomes hard overcooked.
Serve warm or cold with mashed potatoes or apples, salad.