giovedì 8 settembre 2011

Indivia belga caramellata - Andive caramelizate- Caramelized belgian endive


ingredienti :

500 gr indivia belga
1 cucchiaio olio di oliva
2 cucchiai aceto di mele o di vino bianco
3 cucchiai di zucchero semolato
sale


Lavate e tagliate in 4 o 6 nel senso della lunghezza l'indivia e volendo e togli il cono al piede di ciascuna di esse. Mettetela nella padella con olio e sale. Lasciate cuocere a fuoco basso al inizio coperto con il coperchio e poi senza coperchio. Quando sono tenere lasciate evaporare il succo di cottura. Aggiungete aceto alzate la fiamma e fate evaporare poi spolverate di zucchero e caramellate le indivie mescolando con un cucchiaio in legno. Attenti a non bruciare il sughetto.

Servite come un secondo vegetariano ma anche come contorno per a carne di maiale o la selvaggina. Cosi preparata perde l'amarognolo ed è molto piacevole.

E' possibile sostituire lo zucchero con miele e l'aceto con vino bianco anche se per me è migliore con aceto di mele.



in romana

Ingrediente :

500 gr andive
1 lingura de ulei
2 linguri otet ( de mere sau de vin alb)
2-3 linguri (pline ) cu zahar tos

sare


Se spala si se taie andivele in lungime (eu am taiat in 6 parti pe lungime fiecare andiva, dar depinmde cit de groase sunt) . Nu conteaza daca se vor desface frunze cind le taiati.

Punem intr-o tigaie 1 lingura de ulei, andivele taiate si un praf de sare, le lasam intii acoperite sa se inabuse si sa se inmoaie apoi putem sa le gatim fara capac. Amestecam din cind in cind. Vor lasa apa si deci le vom coace pina cind lichidul s-a evaporat, lasam focul mic, tigaia de preferat sa aiba fundul gros ca sa nu le ardem. Cind incep sa se rumeneasca putin, deci s-a evaporat mare parte din lichidul lor adaugam otetul si lasam pina cind nu se mai simte in aer mirosul de otet evaporat sau se simte foarte putin. Cind otetul este (aproape) evaporat adaugam zaharul, presarind peste toate andivele si amestecind cu o lingura de lemn. Vor prinde o culoare mai inchisa, se va forma chiar si un sos in tigaie. Din acest moment sunt aproape gata si le mai lasam pe foc doar atit cit sa ajunga la punctul de coacere care ne place. Mie imi plac mai crocante, daca le vreti mai moi, va trebui sa le coaceti inca putin cu capacul pus si focul la minim si mai ales cu mare grija sa nu se arda.

english

ingredients:

500 grams Belgian endives
1 tablespoon olive oil
2 tablespoons apple vinegar or white wine
3 tablespoons granulated sugar
salt


Wash, remove any brown outer leaves from the Belgian endive and cut in 4 or 6 taking off the root end but take care because this part hold together the leaves. Heat one olive oil in a large a skillet on the stove and add the endive and a pinch of salt. Continue cooking on medium-high until the endive become tenders . Pour the vinegar and let evaporate . Sprinkle sugar and let caramelize the endive, low and slow, just like an onion. The endive will need almost constant stirring during the process.


You may replace sugar with honey and vinegar with white wine( for me is better with apple vinegar).

Could be a vegetarian main course or a side dish with pork or venison.