ingredienti :
2 kg susine Stanley d'Abruzzo
1/2 kg mele
1 kg zucchero
1 limone
Lavate le prugne e le e mele in acqua e bicarbonato e poi sciacquate bene.
Snocciolate le prugne e togliete la casetta di semi delle mele. Succiate se volete le mele. Tagliate tutto a cubetti molto piccoli .
Mettete tutto in una pentola per le confetture, la mia è una pentola in ghisa smaltata, adatta anche a le cotture nel forno che sul fornello.
Aggiungete lo zucchero e il succo di limone. Lasciate cuocere 50 minuti da quando inizia a bollire. Prima cuocete a fuoco alto e da quando bolle mettete la pentola sulla fiamma più piccola.
Dopo 50 minuti spegnete la fiamma e lasciate che la marmellata si raffredda. Cosi potete verificare se è grossa o troppo liquida. Mentre si raffredda la marmellata diventa più soda.
Sterilizzate i barratoli e i coperchi 10-15 minuti in acqua che bolle, togliete dall'acqua e lasciate che si asciugano su un pano pulito.
Se la marmellata ha la consistenza giusta per voi dovete soltanto portarla di nuovo a abolizione e poi invasati, chiudete i barattoli e lasciate per 10 minuti a testa / coperchio in giù coperti con i pani di cucina, una tovaglia, una coperta . Girate i barattoli nello senso giusto, sentirete il clic del sottovuoto e lasciateli coperti fino al giorno dopo. Una volta raffreddati li potete sistemare nella credenza.
in romana
ingrediente :
2 kg de prune *
1/2 kg mere rosii**
1 kg de zahar
1 lamiie
* prunele al caror tip /soi degeaba il cunosc ca nu stiu carui soi romanesc i se potriveste denumirea va pot spune ca sunt de tipul care se curata usor de pe simbure , sunt lunguiete si albastrui
** merele rosii si din soiul celor bune pentru placinta
Prunele si merele se lasa intii la inmuiat in apa cu bicarbonat ( 1 lingura la un lighean cu apa ) apoi se clatesc bine .
Se scot simburii de la prune si se curata de cutiuta cu seminte merele .
Se taie totul cuburi mici si se pune in oala de tuci smaltuit in staturi cuburi de fructe si strat de zahar si tot asa . Se pune pe foc mai intii mare ca sa porneasca si sa se topeasca zaharul. Se varsa peste zeama de lamiie. Mutati oala pe focul cel mai mic de la aragaz si fierbeti cca 50 minute . Lasati sa se raceasca si veti vedea exact daca mai trebuie sau nu fiarta , merele nu se adauga numai pentru gustul lor, aroma dulceaga si parfumata care se completeaza cu prunele dar si pentru ca sunt bogate in pectina si deci leaga marmelada de prune fara sa o fierbem la infinit, cu orele .
In timp ce marmelada se racoreste trebuie sa sterilizam borcanele si capacele, le-am pus pe toate la fiert in oale cu apa care sa le acopere. Am fiert cca 10-15 minute de cind apa a inceput sa clocote. Apoi le-am scos pe stergare curate ( spalate fara balsam cum se spala toate cirpele de bucatarie) si in timp ce ele se uscau am pus iar marmelada la foc sa dea un clocot. Asta pentru ca era fiarta exact cit am vrut eu, daca credeti ca nu e destul de legata pentru gustul vostru ( dar trebuie sa tineti cont ca de la mere marmelada se va intari in borcane cind se raceste) mai fierbeti cit credeti de cuvinta.
Am varsat marmelada fierbinte in borcanele sterilizate si uscate, am inchis cu capac cu filet, am intors borcanele cu capacul in jos si le-am lasat acoperite cu fete de masa, servete de bucatarie, paturica cca 30 minute. Apoi am intors borcanele in pozitia normala, rind pe rind fara sa le descopar prea mult si se auzea cum faceau clic ( se forma vidul ) le-am lasat de ieri dupa amiaza, peste noapte si toata dimineata acoperite. Am pus borcanele in dulap .
Din aceasta cantitate au iesit 6 borcane mici plus niste dulceata ramasa pe o farfuriuta
english
2 kg plums
1/2 kg apples
1 kg sugar
1 lemon (juice)
- adding apples at your jam don't need to use pectine -
Wash the plums and apples.
Drain it, cut in half and remove pits. Peel or not ( I dont' peel the apples) and take off the seed box. Cut all the fruits in little cubes.
Put in a pan fruits, sugar, fruits until finish. Pour the lemon juice.
Simmer at the beginning at high heat for 5-10 minutes and move the pan to the very low heat for the rest. Cook for 50 minutes.
Transfer to hot sterile jars, remove air bubbles and seal. ( until pour the jam into the jars boil the jars and lids in water for 10-15 minutes, drain it ).
Let the jars cool covered with kitchen towels.