mercoledì 29 febbraio 2012
Picagge matte con pesto - Paste din faina de castane cu sos pesto - Chesnut Flour Pasta ( Picagge matte) with Pesto
ingredienti per 2-3
100 gr farina bianca 00
100 gr farina di castagne ( macinata a pietra )
1 uovo
1 cucchiaino olio
acqua tiepida quanto basta (2 cucchiai -quasi)
sale
100 gr pesto
- setacciate le due farine, unite l'uovo, l'olio e versate l'acqua, impastate fino ad ottenere una pasta liscia ed omogenea.
- avvolgete la pasta in un foglio di pellicola per alimenti e lasciatela riposare ( almeno 30 minuti, io l'ho lasciata 2 ore)
- stendete la pasta in una sfoglia sottile e tagliatela *
- lessate la pasta ( poco come tutte le paste fresche) in acqua salata e scolatela.
- versate la metà del pesto sulla pasta e mescolate.
- mettete la pasta nel piatto e condite con il pesto avanzato.
* le picagge sono “fettucce di cotone” però nella cucina ligure sono le tagliatelle o fettuccine. Si possono tagliare anche come i maltagliatti o come vengono presentate nel ultimo numero di Sale e pepe come quadratti di pasta ( tipo 9*9 cm )
in romana
Aceasta este o reteta traditionala italiana din regiunea Liguria
Picagge se traduce in dialect cu panglica, benzile de panglici Ca si forma pot fi tagliatelle dar si lasagne sau chir maltagliati ( adica bucati taiate dupa cum il taie capul pe cel care face aceasta operatiune, in general sunt bucatile ramase, colturile sau forme ciudate.
matte = nebune / se refera in general la un aluat sau un sos care imita originalul, e facut de obicei cu ingrediente mAi putine sau mai saracacioase
In cazul nostru picagge matte sunt cele care imita originalele picagge obtinute cu faina alba. Deci cei care nu aveau / nu isi permiteau faina alba si pentru paste foloseau faina de castane, considerata faina saracilor caci castanele cresteau in padure. Se poate folosi si faina O, integrala dar si faina OO in combinatie cu cea de castane. Proportiile difera si fiecare gospodina alegea sa faca dupa bunul plac si dupa cita faina alba avea.
Sunt considerate matte si pentru ca nu respecta obligatoriu proportia de 100 gr faina la 1 ou ci se pot face chiar si fara ou sau cu mai putine si oul va fi inlocuit de putin ulei si apa sarata sau vin alb.
faina de castane trebuie trecuta prin ciur obligatoriu ca sa se amestece mai bine, face foarte usor cocoloase.
ingrediente pentru 2-3 portii
100 gr faina alba 00
100 gr faina de castane ( macinate cu piatra )
1 ou
1 lingurita de ulei
apa calduta cit e nevoie ( cca greutatea unui ou ) - sau puteti pune chiar un alt ou mai ales cind nu sunteti foarte experti in pregatirea pastelor in casa
sare
100 gr pesto de busuioc
- am cernut ambele faini pe planseta, am facut in mijloc o groapa si acolo am spart oul, am pus putina sare si uleiul apoi am amestecat si am adaugat apa calduta, cita este nevoie ..
-am framintat putin numai cit sa obtin un aluat moale, destul de elastic, bine amalgamat, am facut o bila pe care am invelit-o in folie transparenta si am lasat-o asa cca 2 ore ( il lasati la odihnit cit vreti dar nu mai putin de 30 minute ) .
- din aluat intindem o foaie subtire cit lama de cutit, cu sucitorul sau cu masina de intis paste, folosim faina alba ca sa nu se lipeasca de planseta sau de sucitor
- impaturim aluatul si taiem benzi, tagliatele, dar putem sa taiem patrate 9*9 cm sau alte forme ... dupa bunul plac ( romburi, putem folosi rotita ondulata cind taiem ca sa iasa ondulate pe margini). Nu vor mai fi traditionale dar ce conteaza ...
- Punem apa la fiert, cind clocoteste adaugam sarea, lasam focul mai mic si punem in apa pastele, cind se ridica la suprafata sunt gata fierte.
- Le scurgem in strecuratoare sau le scoatem cu ustensila speciala pentru tagliatelle si le punem in castron, varsam peste ele jumatate din pesto, le amestecam cu grija. Punem portiile in farfurii si adaugam cu o lingura cealalta jumatate de sos pesto desupra.
english
Picagge means cotton ribbon.
Picagge matte according to Liguria’s culinary tradition are the same as tagliatelle except that the quantity of eggs is cut in half and this half is substituted with water or a dry white wine. Picagge means
ingredients for 2-3
100 gr all purpouse flour
100 g chestnut flour (stone ground)
1 egg
1 teaspoon oil
warm water (2 tablespoons or an egg weight)
salt
100 g pesto
- Sift the flours, add the egg, oil, pour the water and knead until dough is smooth and homogeneous.
- Wrap the dough in a plastic wrap and let rest (at least 30 minutes, I let it 2 hours)
- Roll out the dough into a thin sheet and cut it
- Boil the pasta (just like any fresh pasta, when it is comming up it is ready) in boiling salted water and drain.
- Pour half the sauce over pasta and stir.
- Put the pasta on the dish and season it with advanced pesto.