martedì 7 febbraio 2012

Pollo alla cacciatora con funghi - Pui vinatoresc cu ciuperci - Chicken Cacciatora ( hunter's stew ) with mushrooms




ingredienti :

6 fusi di pollo ( o un pollo tagliato a pezzi )
1/2 cipolla
2-3 spicchi d'aglio
200 gr polpa di pomodori
olio, sale, pepe
rosmarino e salvia
2 cucchiai cubetti di pancetta affumicata
100 gr funghi

Tagliate molto sottile la cipolla e lasciate che si ammorbidisce a fuoco basso in una pentola o padella con 1-2 cucchiai di olio. Una volta ammorbidita toglietela in un piatto e nella pentola aggiungete il pollo. Lasciate rossolare il pollo fino quando diventa dorato. Aggiungete la cipolla, l'aglio, i cubetti di pancetta, i funghi, la polpa di pomodori e il rosmarino e la salvia legate insieme con il filo da cucina. Salate e se c'è bisogno aggiungete un po' di acqua perche il pollo deve essere coperto di sugo. Lasciate riprendere bollore a fuoco alto e poi abbassate al minimo la fiamma e cuocete coperto per 1 ora senza mescolare. Quando è pronto correggete di sale e aggiungete il pepe e se c'è troppo liquido alzate la fiamma e lasciate alcuni minuti a bollire a fiamma altissima e senza coperchio.


nota:
Servite con polenta 

romana

ingrediente :

6 ciocanele de pui
1/2 ceapa
2-3 catei mici de usturoi
200 gr pulpa de rosii (conserva)
ulei, sare, piper
rozmarin si salvie
2 linguri - carne de pe burta porcului taiata in cuburi mici, de preferat afumata ( pancetta, bacon, piept ardelenesc, kaizer, speck ) *
100 gr ciuperci

Se toaca ceapa fin si se pune in cratita sau tigaia cu fundul gros impreuna cu putin ulei. Se lasa la foc foarte mic numai cit sa se inabuse, cind ceapa e moale o scoatem din cratita/tigaie si o punem intr-o farfurioara, separat. In cratita/tigaia in care am inabusit ceapa punem pulpele de pui ( sau daca vreti un pui taiat bucati ) si daca e nevoie mai adaugam putin ulei. Cind puiul s-a rumenit pe toate partile adaugam ceapa, usturoiul strivit, cuburile de sunculita* , ciupercile curatate si taiate, rosiile si o ramurica de rozmarin verde si citeva frunze de salvie legate impreuna ca un buchetel cu un fir de sfoara pentru bucatarie. Adaugam sare.

Sosul trebuie sa acopere carnea si deci daca mai este nevoie adaugati putina apa.
Lasati la foc mare pina incepe sa fiarba apoi micsorati flacara la minim si lasati sa fiarba mocnit, fara sa clocoteasca, acoperit cu capac timp de 1 ora fara sa amestecati. Sosul scade in acest timp si daca cumva nu a scazut cit trebuie in ultimele minute lasati sa fiarba la foc mare si fara capac.
Scoateti si aruncati buchetul de rozmarin si salvie si adaugati piperul macinat proaspat.

nota:
Nu tocati rozmarinul si nu il presarati in sos caci va da gust amarui ...
Daca nu aveti decit rozmarin uscat atunci il puteti pune intr-un patrat din tifon pe care il legati ca o punguta cu fir de bumbac si il lasati in sos pina la sfirsit cind il veti recupera si il veti arunca sau puteti pune rozmarinul si salvia intr-o bila din inox cu gaurele cum sunt cele folosite pentru a prepara ceaiul si pe care o lasati in sos pina la sfirsit.

nota:
Serviti cu mamaliga


english

ingredients :

6 chicken legs
1/2 onion
2-3 garlic cloves
200 gr diced tomatoes with juice (can)
oil, salt, freshly ground black pepper
rosemary and sage
2 tablespoon cubes of bacon/pancetta
100 gr mushrooms

In a large heavy saute pan add onion ( finely chopped) and 1-2 tablespoon oil and cook/saute over medium heat until the onion is tender. Transfer the sauted onion in a plate and add chicken in the pan and oil if necessary. Saute until brown and now return the onion in the pan and add garlic, pancetta, mushrooms, tomato with their juice and rosemary and sage. The chicken should be cover with the sauce ( if necessary add water).

Bring the sauce to simmer first at high flame and continue to simmer low heat for 1 hour.

note:
Don't chopped rosemary and sage, put them together in a little bouquet garni'. One whole little stem of fresh rosemary and few fresh sage leaves tied together with kitchen twine or chopped rosemary and sage put together in a cheesecloth

note:
Serve it with soft polenta.

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