marzo 03, 2014

Patate al cumino - Cartofi cu chimen - Cumin gratted potatoes





• 3 patate grosse 
• 100 g burro
• 1 cucchiaino cumino macinato
• 150 g formaggio ( feta o altro)
• 1 uovo
• sale, pepe

• prezzemolo fresco
• 1 tazza panna acida / o yogurt 

 
• Le patate sbucciate e le tagliate a cubetti o 8 lessate in acqua salata.
• imburrate una teglia
• Scolate le patate e versatele  nella teglia e aggiungete sopra il burro avanzato a cubetti 
• Spolverate il cumino , sale e pepe 
• Grattugiate il formaggio, lo mescolate con l'uovo sbattuto  e versate tutto sopra le patate. Infornate per 10 minuti a temperatura molto alta 


• Servite con prezzemolo tritato e versando sopra la panna acida 


in romana  

 reteta din cartea lui Radu Anton Roman "Bucate, vinuri si obiceiuri romanesti"

In loc de cas scurs pe care nu am de unde sa-l cumpar am pus feta greceasca

• 1 kg cartofi ( eu 3 cartofi mari)
• 100 g unt
• 1 lingurita chimen macinat
• 150 g cas scurs bine
• 1 ou
• sare, piper

• nitel patrunjel verde
• 1 ceasca cu smantana


• Se curata cartofii, se taie cubulete ( eu i-am taiat pe lungime in 8 ), se fierb în apa sarata
• Se unge un vas cu unt
• Se scurg cartofii, se pun în vasul uns, se adauga si restul de unt
• Se presara faina de chimen ( pe care l-am strivit in piulita de bronz), se potriveste de piper si sare
• Se rade casul ( brinza ), se bate cu ou, se toarna peste cartofi, se da 10 minute la cuptor, sa se coloreze putin ( la foc maxim ).


• Se toaca patrunjel, se presara unde trebuie, se toarna smantana.

Patrunjelul ( proaspat tocat se presara dupa gust deasupra) si smintina ( cu lingura alaturi de cartofi in farfurie) se pun cind serviti deci facultativ iar eu am ales sa nu le pun )


english

Peel 3 big  potatoes, cut them into cubes and boil them in salted water. Butter a baking dish, drain the potatoes and place them inside, then add the remaining butter in small cubes on top. Sprinkle with cumin, salt and pepper. Grate the cheese, mix it with the beaten egg and pour everything over the potatoes. 

Bake for 10 minutes at a very high temperature. Serve with chopped parsley and a spoonful of sour cream poured on top.