marzo 27, 2016

Pasqua /Easter 2016 - Cozonac con panna fresca e curcuma - Cozonac cu smantana dulce si turmeric - Cozonac with Fresh Cream and Turmeric

 






Cozonac con panna fresca e curcuma 

ingredienti:

850 gr farina
200 ml latte 
250 ml panna fresca
4 tuorli mescolati con 1 cucchiaino scarso di sale
120 gr zucchero
40 gr lievito fresco
scorza grattugiata di un limone
vaniglia
125 gr uvetta 
1 puntina di coltello di curcuma per 
170 gr burro e olio di semi  metà e metà ( piu burro per imburrare la teglia)

Mescolate la farina con il latte, la panna fresca, i tuorli, zucchero e il lievito sciolto con poco zucchero. Impastate con le mani unte di olio e burro sciolto, cosi se incorpora pian piano il grasso nel impasto. Aggiungete alla fine un pizzico di curcuma, l'uvetta, vaniglia e scorza di limone. 
Lasciate lievitare bene. 
Date la forma desiderata e mettete nella teglia  ( deve essere solo la metà della teglia como altezza) con carta forno imburrata e lasciate lievitare fino quando arriva al bordo della teglia. 
 Infornate nel forno già caldo 180°C 40-45 minuti 


romana

850 gr faina
200 ml lapte
250 ml smantana dulce proaspata pentru frisca 
4 galbenusuri
40 gr drojdie proaspata 
120 gr zahar
vanilie
125 gr stafide 
turmeric un varf de cutit
170 gr un amestec din unt topit si ulei 

Facem o maia din drojdia topita cu putin zahar cu 1 lingura de faina si putin lapte la temperatura camerei, lasam sa dospeasca 10 minute. 
Framantam faina cu laptele, smantana dulce, maia, galbenusurile frecate cu sare si zaharul. Ne ungem mainile cu grasimea ( unt cu ulei) si framantam prin impachetari dinspre exterior spre centru si apasand cu pumnul inchis pana se incorporeaza toata grasimea si  incorporam stafidele, vanilia, turmericul si coaja rasa de lamaiie iar aluatul incepe sa se dezlipeasca de pe castron. 
Lasam la dospit pana se dubleaza.
Ii dam forma dorita, sul sau impletit si il asezam in tava cu hartie de copt unsa cu unt. Trebuie sa fie pana la jumatatea tavii ca inaltime. Lasam sa dospeasca in tava pana ajunge la marginea tavii ca inaltime
Coacem in cuptorul deja cald la 180°C 40-45 minute sau cat este nevoie.


english

Ingredients:
850 g flour, 200 ml milk, 250 ml fresh cream, 4 egg yolks mixed with a scant teaspoon of salt, 120 g sugar, 40 g fresh yeast, grated zest of one lemon, vanilla, 125 g raisins, a pinch of turmeric, 170 g butter and vegetable oil (half and half, plus extra butter for greasing the tin).

Mix the flour with the milk, fresh cream, egg yolks, sugar, and the yeast dissolved with a little sugar. Knead using hands greased with the melted butter and oil so the fat incorporates gradually into the dough. Add the turmeric, raisins, vanilla, and lemon zest at the end. 
Let the dough rise well. 
Shape it as you prefer and place it in the tin (it should fill only half the height) lined with buttered parchment paper, then let it rise until it reaches the rim of the tin. 
Bake in a preheated oven at 180°C for 40–45 minutes.