mercoledì 26 ottobre 2016

Gogosari murati ( reteta S. Jurcovan )

 



per 7-8 kg di gogosari / peperoni rossi molto carnosi *
1 l aceto 9°
2 l acqua
500 gr zucchero
30 gr sale (  10 gr di sale per ogni litro d'acqua )
foglie d'alloro
foglie di sedano
 semi di senape ( 1 cucchiaino per ogni barratolo se è piccolo) 
300-400 gr radice di rafano
20 grani di pepe nero  

* nota : come qui in Italia non trovo questo tipo di peperoni ( gogosari  ) scelgo sempre peperoni rossi, non troppo grandi, tondi, e carnosi 

Lavate e mondate i peperoni, togliete il torsolo e i semi e tagliate in 4 o 6. 

In una pentola mettiamo a bollire l'acqua, aceto, zucchero, pepe nero e alloro. Quando inizia a bollire mettiamo dentro una parte dei peperoni. lasciamo pochi minuti fino quando cambiano un po' il colore e gli togliamo fuori con la paletta ( in una ciotola) e mettiamo altri, cosi fino a finire di sbollentare tutti i peperoni. 
 
 Nei barratoli sterilizzati mettiamo quanti pezzi di peperone riusciamo a infilare, spingiamo leggermente per farli stare stretti, mettiamo semi di senape, foglie di sedano, versiamo il liquido in quale abbiamo sbollentato i peperoni per coprirli molto bene con l'alloro e i grani di pepe. 
Sopra mettiamo in croce bastoncini di radice di rafano che mantengono la polpa dei peperoni soda. 
Chiudiamo bene i barratoli e gli  mettiamo in un posto fresco e al buio ( la luce cambia gli fa cambiare il colore, da rossi diventano marroncini

romana

reteta din cartea de bucate a Silviei Jurcovan Ed. Tehnica 2003 p.669

pentru 7-8 kg de gogosari*
1 l de otet 9°
2 l de apa
500 gr zahar
30 gr sare ( adica10 gr sare pentru fiecare litru de lichid )
2 foi de dafin 
frunze de telina
300-400 gr hrean 
20 boabe de piper negru 

* nota : eu nu gasesc gogosari  si am folosit mereu un soi de ardei grasi foarte carnosi, ii aleg sa fie mai mici ( de obicei sunt imensi) 

am micsorat cantitatea de lichid pentru cat aveam nevoie in functie de cantitatea de ardei pe care am vrut sa o murez

Intr-o cratita mare se pun la fiert apa cu otetul, zaharul, sarea si toate condimentele si se lasa la fiert acoperit . Cand incepe sa clocoteasca se scufunda pe rand o parte din gogosari, doar cat incape in oala ca sa ii infierbante lichidul si ii lasam cateva minute pana cand se deschid un pic la culoare ( nu prea mult, doar cat sa devina usor elastici nu sa se inmoaie).Ii scoatem si ii lasam intr.un castron pana ii oparim pe toti. 
Ii punem in borcane cand s.au mai racit, fiind usor elastici intra mai usor in borcane si ocupa aproape tot spatiul. Peste ei punem in cruce bastonase de hrean curatat sau cate o lingurita cu varf de boabe de mustar si turnam lichidul in care i-am oparit. 
Se inchid borcanele si se lasa gogosarii la loc intunecos ( lumina le schimba culoarea, devin maronii)