domenica 14 febbraio 2021

Teglia di verdure caramellate al gusto di citrice - Legume la tava cu aroma de citrice

 




ingredienti:

carote 
finocchio
aglio
clementine o mandarini, arancia
olio,sale, pepe, rosmarino

per l'insalata :
fette d'arancia
chicchi di melograno
sale,  olio
succo d'arancia 

per il contorno : 
patate
somacco
za'atar
olio d'oliva

Lavate e mondate le verdure. Mettete in una teglia carote, finocchio, spicchi d'aglio e clementine o mandarini tagliati a metà con sale e poco olio, rosmarino, coprite con carta alluminio e infornate.
.
Una volta pronte le verdure, verificate quelle con il tempo di cottura piu' lungo come le carote lasciate un po' scoperto nel forno per gratinarle.

Frattempo tagliate una o metà arancia a fette ( se la buccia non e edibile pulite l'arancia al vivo) e mescolate con il succo di 1 arancia e del olio d'oliva, sale e chicchi di melograno. Versate questa insalata con tutto il liquido sopra le verdure appena tolte dal forno.

Ho servito questo piatto con delle patate lesse con la buccia, sbucciate tagliate con zaatar, somacco e olio d'oliva.

romana


Ingrediente:

morcovi
fenicul
usturoi
clementine, mandarine sau portocale
sare, piper, ulei, rozmarin

pentru salata
felii de portocala
sare, ulei, zeama de portocala
boabe de rodie

Se curatat si se pun in tava legumele si citricele cu putin ulei, sare, piper si rozmarin . Se coc acoperite cu aluminiu pana cand sunt moi apoi se mai lasa sa se rumeneasca descoperite pana cand facem salata .

Separat intr-un castron amestecam felii de portocala ( puteti sa le curatati de coaja si sa le taiati apoi felii) impreuna cu sare, ulei si zeama de portocala.

Cand legumele sunt gata scoateti tava si peste ele asa fierbinti turnati salata cu tot cu zeama. Gustul e foarte bun. Se combina copt cu crud si se simte un gust proaspat.
Alaturi am servit cartofi fierti in coaja, curatati si feliati grosolan, condimentati cu zaatar, sumac si ulei de masline.

Poate fi un fel de mancare vegan sau o garnitura.