mercoledì 3 febbraio 2021

Torta vegan al cacao - Vegan brownie ( romanian recipe ) - Negresa de post



con la marmellata di nespole e mele, fatta in casa da me


con marmellata di arance, fatta in casa da me





 Ingredienti: 
200 gr farina 00
50 gr cacao amaro
250 ml acqua ( meglio l'acqua frizzante )
150 ml olio di semi ( anche 100 ml sono abbastanza)
1 bustina lievito per dolci
un barratolo di confettura 300 gr di confettura *
50 gr uvetta
50-100 gr gherigli di noci tagliati al coltello 
1 fiala di essenza di rum o vaniglia o quello che vi piace e che va bene con la vostra confettura 

mescolate tutto insieme e versate in una teglia 30 x 20 cm (con carta forno o imburrata e infarinata )
infornate nel forno già caldo a 180-190 °C per 30-40 minuti ( secondo il vostro forno)
lasciate raffreddare molto bene prima di tagliarla, e ancora più buona il giorno dopo 


nota: ho preparato due volte questo dolce, prima volta con la mia marmellata di nespole e mele e una seconda volta con la mia marmellata di arance 


romana

ingrediente:
200 gr faina
50 gr cacao neindulcita
250 ml apa (  de preferat apa minerala, carbozoasa, sifon)
150 ml ulei ( dar data viitoare voi pune mai putin, 100 ml sunt suficienti)
1 plic cu praf de copt pentru prajituri
intre 300  gr de gem* 
50 gr stafide 
50-100 gr nuci
esenta de rom sau de vanilie sau ce va place voua si se potriveste ca aroma cu gemul folosit in prajitura

amestecati totul bine si rasturnati compozitia in tava de 30x20 cm ( unsa cu unt si presarata cu faina sau doar tapetata cu hartie de copt)
coaceti in cuptorul deja cald la 180-190 °C pentriu cca 30-40 minute ( in functie de cum coace cuptorul vostru, al meu e pe gaz si am copt prajitura 35 minute9
lasati sa se raceasca inainte sa o taiati in cuburi si sa o serviti ( este chiar mai buna a doua zi)


*nota: am pregatit de doua ori aceasta reteta, prima oara cu gemul meu, facut in casa, de nespole si mere si a doua oara tot cu un gem facut de mine din portocale cu tot cu coaja ( netratate, ne stropite, cu coaja comestibila)

 english

ingredients:
200 all purpose flour 
50 gr sugarless cocoa
250 ml water ( better soda)
150 ml ( sunflower) oil 
16 gr baking powder 
around 300 gr jam *
50 gr raisins
50-100 gr walnuts 
rum or vanilla extract

mix all very well, pour in a 30 per 20 cm oven pan , bake at 180-190°C for 30-40 minutes 
let it cool before cut and serve the cake 

* note : I prepared this recipe twice, first with  my home made loquat and apple jam and second time with my orange jam