marzo 09, 2024

Pesce in salsa tahina e pinoli - Peste cu sos de tahini si seminte de pin - Samak bil tahineh









da una ricetta palestinese di pesce cotto in salsa tahina ( Samak bil tahineh )

per la salsa di tahina :

1/4 cup tahina
2 cucchiai di succo di limone 
sale e aglio schiacciato secondo il vostro gusto 
prezzemolo verde tritato

per il pesce:

2 naselli puliti e aperti a libro ( o filetti)
farina
olio 
sale, pepe, sommacco ( sumac macinato), cumino macinato 
pinoli tostati in una padella senza grassi pe 2-3 minuti 

Preparate la salsa di tahini mescolando tutti gli ingredienti. 

Prepariamo un mix di sale, pepe, sumac e cumino e mettiamo sul pesce. Adesso il pesce speziato lo infariniamo leggermente e lo facciamo cuocere  nella padella unta da ogni parte  quanto basta per essere dorato. Versate sopra la salsa di tahini e i pinoli.
.  
nota: se i filetti di pesce sono piu grandi allora e meglio una volta dorati nella padella da tutte le parti metterli in una teglia da forno, coprirli con la salsa e i pinoli e lasciarli cuocere 5-10 minuto nel forno o quanto serve 








ingrediente pentru sos :

1/4 cup tahini
2 linguri suc de lamaie
sare  si usturoi strivit ca pentru mujdei
patrunjel verde tocat 

ingrediente pentru peste:

2 bucati  mici de cod/merluciu fara cap pe care eu i-am desfacut ca pe o carte si le-am scos sira spinarii 
faina
ulei
sare, piper,  sumac, chimen macinat
seminte de pin prajite cam 2-3 minute intr-o tigaie fara niciun fel de grasime 

Pregatim sosul de tahini amestecand toate ingredientele  

Ungem pestele cu un amestec din sare, piper, sumac si chimen. Apoi in trecem prin faina si scuturam excesul. Il punem la prajit intr-o tigaie cu putin ulei, pe ambele parti cam 2-3 minute pe fiecare sau cat este nebìvoie ca sa fie gata si sa devina auriu,. Peste el varsam sosul de tahini si semintele de pin.
.  
nota: daca pestele folosit de voi este mai mare ( se poate prepara reteta si cu fileuri de somon, pastrav sau alti pesti mai mari ) atunci pestele prajit il scoatem din tigaie si il punem intr-o tava, peste el varsam sosul de tahini si semintele de pin si punem tava la cuptor 5-10 minute sau cat este nevoie in functie de tipul si dimensiunea pestelui ca sa fie gata. 

 se serveste cu sferturi de lamaie 


Fish in Tahini Sauce and Pine Nuts
(from a Palestinian recipe: Samak bil Tahineh)

For the tahini sauce:

  • 1/4 cup tahini

  • 2 tablespoons lemon juice

  • Salt and crushed garlic to taste

  • Chopped fresh parsley

For the fish:

  • 2 cleaned and butterflied hake (or fillets)
  • Flour

  • Oil

  • Salt, pepper, sumac, ground cumin

  • Pine nuts, toasted in a dry pan for 2–3 minutes

Instructions:

  1. Prepare the tahini sauce by mixing all the sauce ingredients together
  2. Make a spice mix of salt, pepper, sumac, and cumin, and sprinkle it over the fish

  3. Lightly flour the spiced fish and cook it in an oiled pan, turning until golden on both sides.

  4. Pour the tahini sauce and sprinkle the pine nuts on top

Note: If the fish fillets are large, after browning them on all sides in the pan, it’s better to transfer them to a baking dish, cover with the sauce and pine nuts, and bake for 5–10 minutes (or as needed) to finish cooking.