Torta di mele - Prajitura cu mere


ingredienti :

2 tuorli
100 g zucchero
50 g burro cremoso
150 ml latte
1/2 bustina lievito per dolci ( 8 g)
200 g farina OO

2-3 mele
2 cucchiai zucchero semolato

2-3 cucchiai marmellata ( ho usato la mia marmellata di mirabelle e rosmarino )



citeva linguri de gem ( eu voi folosi un gem de corcoduse facut de mine dar puteti folosi orice fel de gem: piersici, caise, peltea de gutui, portocale)

- frulliamo i tuorli con zucchero e burro
- aggiungiamo il latte e la farina con il lievito amalgamando bene
- versiamo il composto in una teglia con carta da forno
- sopra l'impsto mettete le mele sbucciate o non e tagliate a fette
- spolverate sopra le mele i due cucchiai di zucchero
- infornate a 180°C per 40 minute prima di togliere fate la prova stecchino

- mentre si raffredda preparate uno sciroppo con la marmellata e poca acqua con quale spenellate la torta
- lasciate raffreddare prima di affettare

in romana:


2 galbenuse
170 g zahar ( eu am pus numai 100 )
50 g unt cremos aproape topit
150 ml lapte
1/2 plic praf de copt ( 1 plic intreg are 16 gr deci am pus "ochiometric" cca 8 gr, )
200 gr faina OO

2-3 mere in functie de cit sunt de mari si cit este suprafata tavii (eu am pus 2 mere)
2 linguri de zahar tos (sau cit este nevoie)

citeva linguri de gem ( eu voi folosi un gem de corcoduse facut de mine dar puteti folosi orice fel de gem: piersici, caise, peltea de gutui, portocale)

- se freaca spuma galbenusele cu zaharul si untul
- se adauga putin lapte, putina faina in care ati amestecat deja praful de copt si tot asa pina se inglobeaza bine, fara cocoloase ( se poate si fara mixer dar dc va este mai usor cu el il puteti folosi cu succes)

- varsati compozitia in tava acoperita cu hirtie de copt umezita sub jet de apa si strinsa in pumn ca sa o scurgeti bine ( in felul asta se intinde perfect in tava fara sa aiba cute iar voi nu va chinuiti sa decupati ca pe vremuri hirtia dupa modelul tavii acoperind si fundul si peretii dintr-o data )

- peste compozitie asezati frumos ( ca solzii) feliile de mere taiate intii in sferturi si fara cutiuta cu semnite . Eu nu am curatat coaja merelor dar daca nu va place puteti curata merele si de coaja. Ca sa nu se inegreasca de cind incepeti sa le curatati, taiati si pina le asezati peste prajitura merele se pot stropi cu zeama de lamiie .

- peste merele asezate deasupra aluatului presarati cu o lingura zahar tos, eu am pus 2 linguri, nu tb s afie un strat prea gros de zahar cia sa cit sa se poata carameliza frumos feliile de mere in timp ce se coc

- coaceti prajitura la 180°C ( sau dc nu aveti termometru la foc mediu ) cca 40 minute sau mai mult depinde de cuptor.. faceti proba cu scobitoarea si dc iese uscata prajitura e gata

- scoateti rajitura din cuptor si pregatiti un sirop din gem si putina apa pe care le incalziti intr-un ibric, apoi ungeti cu pensula prajitura cu acest sirop

lasati sa se raceasca si apoi taiati.

15 commenti:

Mary ha detto...

Ottima la torta alle mele è un classico per questo periodo!

Federica ha detto...

squisita questa torta!

manu e silvia ha detto...

Abbiamo un debole per questa torta! ottima anche in questa versione
bacioni

emamama ha detto...

sempre buona la torta di mele...
ciaoooo!!!!!!!

Irina ha detto...

Nici nu stiu cate retete de prajitura cu mere am notat in carnetele mele. Notez si tot nu ma satur! Multumesc pentru reteta ta.

krissy ha detto...

mmm..bune merele, tot am zis ca fac, pana s-au mancat merele!! :-))
Iti trimit un test, adica te bombardez si pe blog, n-ajunge pe forum :-)))))
http://krisfoto2.blogspot.com/2009/11/autotest.html
evident e numai daca doresti, kiss

Agave ha detto...

La torta di mele è sempre la mia preferita, semplice e gustosa, appena posso la faccio seguendo la tua ricetta!
Evelin

pierre ha detto...

hello chrsitian it is always a pleasure to come and visit your blog !! cheers PIerre from Paris France

Yara ha detto...

Scusa.. cercavo di lasciarti un commento sul sito del tuo ricamo!

Giochi di Luce a Crochet è bellissimo! Ma potresti postare anche gli altri diagrammi per vedere come si finisce il bordo e gli angoli?
Grazie.

Cristina ha detto...

Grazie a tutti voi per i commenti e mi scuso per il ritardo. Ho ancora delle ricette da pubbliare ma non trovo il tempo necesario purtroppo.

Cristina ha detto...

x Yara : ho aggiunto nel blog di ricamo i diagrammi che desideravi.

artetecaskitchen ha detto...

Ma che carino questo blog.
Davvero tanti spunti interessanti; da visitare con maggior frequenza :)
Spero ti piaccia anche il mio blog.
Fabrizio

Yara ha detto...

Grazie per i diagrammi! sei un tesoro :D
Yara

alialexa2006 ha detto...

bun..bun....

Elena Toma ha detto...

Buuuna reteta! S-a notat! O zi speciala sa ai!

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