venerdì 17 giugno 2011

Sorbetto di cioccolato amaro e ciliegie - Sorbetto de ciocolata amara si cirese - Bitter chocolate and cherries sorbetto


Ingredienti:

200 g di cioccolato amaro
200 gr di acqua
200 gr di ciliegie senza nocciolo

1 cucchiaio di liquore di ciliegie o vişinată *
1 cucchiaio di sciroppo di ciliegi **

-Mettete nel freezer le ciliegie snocciolate
-sciogliete la cioccolata e versate tutta l'acqua, mescolate fino quando si raffredda un po', spegnere la fiamma e continuate a mescolare con il frullatore o con una frusta finché l'acqua non è perfettamente amalgamata con il cioccolato fuso.
- Mettete la pentola in una ciotola piena di cubetti di ghiaccio o nel lavandino e lasciare che l'acqua fredda score (attenzione a non spruzzare d'acqua nel vaso con la cioccolata). Mescolate fino quando si raffredda molto bene.
- Mettete la crema nel freezer e aspettate un po' che si indurisce
- Togliete la pentola dal congelatore e versate sopra le ciliegie surgelate, frullate tutto con il frullatore ad immersione o nel blender / robot da cucina
- Aggiungete 1 cucchiaio di liquore di ciliegie e uno di sciroppo di ciliegie (sciroppo da un barattolo di confettura di ciliegie **) mescolate bene e mettete tutto nel congelatore coperto con la foglia trasparente o con un coperchio
- Lasciate qualche ora nel congelatore e mescolate di tanto in tanto con un cucchiaio .
- Quando il sorbetto è ben ghiacciato ma si può tagliare con un coltello versatelo nel mixer /blender/ o in una pentola se usate il frullatore ad immersione e frullate ad alta velocita per un paio di minuti, finché il sorbetto non diventa una crema
- Se dopo questa operazione è diventato troppo morbido lasciate un po' nel freezer e poi servite

* Ho messo vişinată
** Ho messo il sciroppo di ciliegie da un barattolo di confettura di ciliegie

È possibile inserire alcuni cucchiai di sciroppo in più se si vuole più dolce


in romana


ingrediente :

200 gr ciocolata amara
200 gr apa
200 gr cirese fara simburi

1 lingura visinata sau lichior de cirese *
1 lingura sau mai multe de sirop de cirese sau visine **

-puneti ciresele curatate la congelator
-topiti 200 gr de cioco amara si adaugati toata apa dint-o data peste ciocolata cremoasa , ametecati bine si stingeti flacara aragazului. Continuati sa amestecati cu mixerul sau cu telul pina cind se amesteca perfect apa cu ciocolata topita .
- puneti cratita cu amestecul de aa si ciocolata pe un alt vas plin cu cuburi de gheata sau in chiuveta si lasai sa curga apa rece pe linga cratita ( atentie sa nu stropiti cu apa in cratita ) ,. Amestecati pina cind devine cremoasa ( la mine nu s-a intarit , poate nu era ciocolata de foarte buna alitate , poate nu avea destula lecitina ca sa o intareasca ).
- puneti crema obtinuta in congelator si asteptati pina se intareste putin
- varsati ciresele congelate peste crema de ciocolata si apa si amestecati bine cu mixerul vertical sau in blender ( robot cu cutit)
- adaugati 1 lingura de visinata sau lichior de cirese si 1 lingura de sirop de cirese ( sirop dintr-un borcan cu dulceata de cirese **) amestecati bine si varsati intr-n vas special pentru congelator sau chiar intr-o cutie veche de inghetata cu capac ( daca vasul vostru nu are capac puneti folie transparenta , e bine sa fie acoperit ca safaca cit mai putine ace de gheata ).
- lasati citeva ore la congelator si din cind in cind mai amestecati cu lingura in compozitie .
- cind s-a congelat cit sa puteti sa o taiati cu un cutit introduceti mixerul vertical si mixati sau varsati totul in robiot/ blender si mixati, intra aer in compozitie si o face mai "pufoiasa" dupa tehnica masinii de inghetata care amestecind mereu nu lasa inghetata sau sorbetto sa devina caramida.
- daca dupa aceasta operatie e prea moale mai lasati putin la congelator si apoi serviti


* am pus visinata
** am pus sirop din borcanul de dulceata de visine

puteti pune mai multe linguri de sirop daca vreti mai dulce ( gustati si mai adaugati daca este cazul

english

Ingredients:

200 gr bitter chocolate
200 gr water
200 gr pitted cherries

1 tablespoon cherry liqueur or vişinată ( romanian recipe)*
1 tablespoon or more cherry syrup **

-Put cherries in the freezer
-melt 200 gr of bitter chocolate and add pour all the water once, mix well.Remove from the heat, whisking to incorporated chocolate and water and to refresh.
- Put entire pot ( with the mixture) in a bowl filled with ice cubes and whisk .
- Mix the cold chocolate and water with the frozen cherries in the electrical blender or the immersion blender.
- Add 1 tablespoon cherry liqueur or visinata and a spoon of cherry syrup from a jar of cherry jam ** mix well
- Store the finished sorbet in the freezer for a few hours and stir from time to time with a spoon
- when it will firm up a bit put it again in the blender, become to soft, leave it few minutes in the freezer and then serve


* I put vişinată
** I put the syrup from a jar with cherry confetture

You can put several tablespoons of syrup if you want the sorbetto become sweet (taste and add more if necessary)