Pizza con crosta di cavolfiore, formaggio e pomodori secchi (senza farina) - Cheese cauliflower pizza crust with sun dried tomato - Crusta de pizza din conopida, cascaval si rosii uscate





ingredienti per una pizza diam. 26 cm  :


1/2 cavolfiore = piu' o meno  400 gr
1 uovo
100-150 gr Caciotta dolce di Follonica *
2 pomodori secchi sott'olio
sale, pepe


facoltativo :
- olive tritate
- erbe fresche ( prezzemolo, o maggiorana, origano, menta ... ) tritata 
 - uno spicchio d'aglio tritato 
 ecc

* o altro tipo di caciotta, emmental o formaggio svizzero

Grattugiate ll cavolfiore crudo  sulla gratuggia a fori grandi o quella per formaggio o frullata pochi secondi senza farla diventare crema( deve rimanere sbriciolata ) nel robot di cucina.

Mettete nel cestello per cuocere a vapore questo cavolfiore sbriciolato ( tutti i pezzi devono avere quasi la stessa misura, piu' piccoli di un chicco di riso ). Lasciate cuocere 2 minuti circa. Se volete potete mettere il cavolfiore per meno di un minuto a MO. Il cavolfiore non deve cuocere di tutto ma diventare un po' più morbido, meno croccante. 

Adesso versate il cavolfiore scaldato a vapore o MO su  uno strofinaccio da cucina ( lavato come sempre senza ammorbidente ),lasciate raffreddare un po' e poi  stringete i bordi formando una borsa con il cavolfiore dentro,  strizzate bene per eliminare piu' liquido possibile. Anche se non sembra uscirà tanto di questo liquido ... Questo passo e necessario e obligatorio per ottenere una crosta di cavolfiore.

Versate il cavolfiore ottenuto cosi in una ciotola, aggiungete l'uovo, i pomodori tritati, formaggio grattugiato, sale, pepe...Mescolate bene e con il mano o un cucchiaio versate il composto ( che deve essere morbido come quello delle polpette) sulla teglia con carta da forno. Date la forma di una pizza ( o altra forma cuore etc) non piu' alta di mezzo centimetro.  Infornate a 200°C nel forno già caldo nella parte di mezzo del forno fino quando non è dorata.  Volendo e io l'ho fatto potete metterla adesso anche sotto il grill del vostro forno per pochissimo tempo.  Sempre adesso (quando diventa dorata ) se avete scelto di mettere qualche topping come per una pizza classica l'ho potette fare, a me invece piace cosi semplice.

Lasciatela raffreddare per bene prima di tagliarla e servirla. Una volta raffreddata si stacca anche dalla carta da forno. 

Servite cosi semplice  o con topping a vostra scelta : salsa di pomodori, uovo  sodo a fette, olive, salame o prosciutto ecc... o tagliata a fette o picoli pezzi con una crema di verdure ( io con la crema di broccoli). 

in romana 



ingrediente pentru o pizza cca 26 cm diam. :


1/2 de conopida = cca 400 gr
1 ou
100-150 gr Caciotta dolce de Follonica *
2 rosii uscate conservate in ulei
sare, piper


optional :
- masline tocate
- verdeata proaspat tocata dupa gustul si preferinta voastra
- usturoi strivit
etc

* orice fel de cascaval din lapte de vaca

Conopida cruda se da pe razatoarea cu gauri mai mari ( toata inclusiv cotorul cit puteti din el, partea mai moale) sau se mixeaza in robot 1-2 secunde maxim cit sa devina granule mici si NU CREMA. Eu nu m-am complicat cu robotul, merge usor pe razatoare.


Conopida maruntita o puneti in cos si o fierbeti la aburi 2 minute maxim ( trebuie sa se inmoaie foarte putin, sa nu mai fie asa crocanta dar nu sa se coaca de tot) sau daca va e mai comopd in farfurie la microunde mai putin de 1 minut.

Cind e coapta in ambele cazuri, fie pe aburi fie in microunde o rsturnati pe un servet de bucatarie ( care nu trebuie sa fi fost spalat cu balsam ) sau pe un tifon mai mare, lasati putin sa se mai raceasca caci altfel va opariti , stringeti servetul ca o traistuta si stringeti bine, o sa va minunati cita apa poate sa iasa din conopida. Stoarceti cit puteti de bine. Puteti sa lasati la scurs in strecuratoarea fina apasind cu mina sau o lingura dar e mai usor prin stoarcere. Eu am aruncat o ceasca de cafea romaneasca plina de apa, foarte multa. Aceasta operatiune este necesara si obligatorie.

Conopida oparita si stoarsa o rasturnati intr-un castron, adaugati oul, brinza rasa, rosiile tocate marunt cu cutitul, sare, piper si daca mai vreti si altceva puteti sa dati friu liber imaginatiei.

Amestecati cu mina si intindeti tot cu mina ( uda sau cu o lingura) compozitia pe tava cu foaie de hirtie de copt. Este ca amestecul de chiftele ca sa va faceti o idee.

Dupa ce i-ati dat forma tipica de pizza ( dar puteti face inimioare, floricele sau ce altceva va trece prin minte Cool ) introduceti tava in cuptor si coaceti la 200°C ( in cuptorul deja incalzit) pe raftul din mijloc al cuptorului pina cind se rumeneste, devine aurie si cind atingeti cu mina se simte ca a facut putina crusta, nu mai e lipicioasa.

Puteti sa mutati tava la sfirsit sub grillul cuptorului ca sa ii devina si mai crocanta. Eu am pus-o.


Lasati sa se raceasca inainte sa o serviti si taia. Cind e calda e lipita de hirtia de copt si daca incercati sa taiati e lipicioasa insa cind se raceste putin se poate taia si mai ales se dezlipeste perfect de pe hirtie.


Serviti simpla ca gustare, aperitiv sau cu un topping dupa gustul vostru ca o pizza ( sos de rosii gata pregatit, fiert , masline, oua fierte felii, mezeluri etc .. evident nu toate gramada ci la alegere) sau o puteti servi taiata bucati ( sferturi, romburi, discuri etc) pe o supa crema ( eu am servit cu supa crema de broccoli si turmeric, dar merge si pe supa de cartofi, de praz, de ceapa, de rosii, de mazare ... )

english

ingredients for a 26 cm pizza :


1/2 cauliflower around 400 gr
1 egg
100-150 gr Caciotta dolce de Follonica ( another kind of cheese you like: mozzarella, cream cheese, swiss cheese  )
 2 sundried tomato
salt, peper


optional :
- black olive
- fresh herbed
- garlic
etc



Wash and clean the cauliflower.
Add it to your food processor and pulse for few seconds or as I do grate the cauliflower to obtain tiny crumbs. 
Put the cauliflower crumbs into the microwave or as I do steam it for 2 minutes. 

Let it cool and place it in a kitchen towel, wring the heck out of it to remove as much liquid as possible.
Pour the cauliflower into a bowl, add egg, sundried tomato cut into little pieces,  gratted cheese, salt and peper and mix well and make a kind of "dough ball". Transfer it to a baking pan with parchement and give it  a pizza shape.
Bake at 200°C until gold and put it for 1-2 minutes under the oven broiler

2 commenti:

terry ha detto...

forte! la segno, ricorda vagamente le tortilla di cavolfiore che ho visto su pinterest e ripostato giorni fà! il cavolfiore è davvero versatile! Segno pure questa idea! :)

briggishome ha detto...

Fantastica Cristina!!
Provata e approvata!!
http://briggishome.wordpress.com/2014/03/07/pizza-di-broccoli-broccoli-pizza-whb-423-it/
Grazie, una ricetta proprio sfiziosa, gustoso, facile e velocissima.
Baciussss
brii

Ultimi commenti