venerdì 7 febbraio 2014
Torta di noci e succo di arance - Prajitura cu nuci si suc de portocale - Walnuts and orange juice cake
Ingredienti
(per una teglia di 22 cm diametro o una di 24 cm diametro per ciambella con buco)
3 uova
150 gr zucchero
150 gr noci macinate
50 gr biscotti
succo e scorza grattugiata di 2 arance (no troppo grandi)
glassa :
2 cucchiai di marmellata di arance (o pesche)
50 gr noci macinate
zucchero a velo ( facoltativo )
burro e farina per imburrare la teglia o carta da forno
Imburrate la teglia e spolverate di farina e mettete la teglia nel frigo o in un posto fresco. Accendete il forno a 180°C .
Macinate le noci o usate le noci comprate già macinate. Macinate anche i biscotti.
Grattate la buccia delle arance (Bio) e spremetele.
Montate i albumi a neve.
Frullate i tuorli con lo zucchero fino ad ottenere una crema. Aggiungete a questa crema la scorza delle arance e il loro succo e amalgamate bene con un cucchiaio. Versate anche le noci macinate ( 150 gr) e i biscotti e amalgamate ottenendo un impasto molto cremoso. Con un cucchiaio e mescolando sempre dal alto verso il basso aggiungete anche gli albumi montati a neve.
Versate il composto nella teglia e infornate a 180° C per 40 minuti .
Lasciate che il dolce si raffredda e scaldate un po' la marmellata se non è abbastanza liquida.. Spennellate la torta con la marmellata e spolverate le noci macinate (50 gr).
Facoltativo potete anche spolverare sopra le noci con zucchero a velo.
in romana
Ingrediente
(pentru o tava circulara de 22 cm diametru sau una de 24 cm diametru dar cu gaura in centru cum am folosit eu)
3 oua
150 gr zahar *
150 gr nuci macinate
50 gr biscuiti
zeama si coaja rasa de la 2 portocale (nu foarte mari)
glazura :
2 linguri de dulceata ( de portocale sau de piersici )**
50 gr nuci macinate nu foarte fin
zahar pudra ( optional)
unt si faina pentru uns tava - dar numai in cazul in care nu ati hotarit sa faceti o prajitura fara lactoza si gluten free ( folosind biscuiti din faina de orez sau alte faina gluten free) , in acesi caz tapetati tava cu hirtie de copt
Ungeti tava si o puneti in frigider in asteptare si setati cuptorul la 180 °C.
Macinati nucile in masina de tocat nuci sau cumparati nuci macinate fin. Si macinati sau bateti in piulita ( mojar sau puneti biscuitii intr-o punga legata la gura si treceti cu sucitorul peste ei ca sa se striveasca foarte bine in punga ) biscuitii.
Radeti coaja de la cele doua portocale ( de preferat Bio ca sa nu aiba coaja unsa cu ceara ) si stoarceti zeama pe care o filtrati.
Separati albusurile de galbenusuri.
Bateti albusurile spuma.
Mixati galbenusurile cu zaharul pina se umfla spuma si se albesc la culoare.
Adaugati zeama de portocale si coaja rasa si amestecati cu lingura ca sa se incorporeze bine. Acum varsati in aceasta compozitie nucile macinate fin si biscuitii striviti bine de tot si amestecati.
Adaugati albusurile spuma cu o lingura si in acest timp amestecati de sus in jos ca sa se incorporeze bine.
Varsati compozitia in tava unsa ( sau tapetata cu hirtie dupa gust) pe care ati scos-o din frigider si introduceti in cuptorul cald. Coaceti la 180° C pentru 40 minute ( faceti proba cu scobitoarea daca vreti ).
Lasati prajitura sa se raceasca si daca dulceata voastra nu este prea lichida o incalziti putin pe foc, in cuptor sau la MO doar cit sa devina usor fluida.
Cu o pensula de patiserie ungeti prajitura cu dulceata si apoi presarati nuca macina mai gros care se va lipi de prajitura.
Optional puteti presara zahar pudra peste. (eu nu am pus)
* cantitatea de zahar este pentru o prajitura foarte dulce daca nu sunteti amatori de prajituri dulci puteti sa micsorati cantitatea . In plus in functie de biscuitii folositi puteti miscora cantitatea de zahar. Eu am folosit biscuiti petit beaure care nu-s foarte dulci dar daca folositi alt tip de biscuiti 80-100 gr de zahar este suficient.
** eu am folosit dulceata de piersici
english
Ingredients
for a backing pan 22 cm diam.
3 eggs
150 gr sugar
150 gr ground walnuts
2 orange ( juice and grated zest)
50 gr biscuits ( I used plain butter biscuits)
glaze:
2 tablespoon orange or peach jam
50 gr chopped walnuts
optional powdered sugar
Preheat oven at 180°C and grease the pan with butter and flour or with parchment paper. Put the pan in a cold place ( fridge).
Grind the walnuts (150 gr), very finely and also the biscuits.
Mix the yolks with sugar until light and thick. Add orange zest and orange juice, walnuts (150 gr) and biscuits and mix all very well.
Beat egg whites until stiff peaks form and combine with the mixture.
Pour mixture onto it and bake at 180° C for 40 minutes (test with skewer).
Let cool completely and brush the cake with the jam and sprinkle with chopped walnuts (50 gr).