Pasteis o bolinhos de bacalhau - Polpette portughesi di baccalà - Portuguese Salt Cod Fritters




200 gr baccala
200 gr patate
1 uovo
1/2 cipolla tritata
1 mazzetto di prezzemolo fresco tritato
sale , pepe
olio
latte

- sbucciate le patate e cuocetele nel acqua salata
- lessate la cipolla con le patate
-  tenete il baccala a bagno , cambiate l'aqua spesso e alla fine fatello bollire nel latte  per 10 minuti
-  mescolate il baccala sminuzzato con le patate e la cipolla, il prezzemolo tritato, sale e pepe e l'uovo sbattuto
-  con l'aiuto di 2 cucchiai formate delle polpette di forma allungata
-  scaldate abondante olio in una padella e frigette le polpette
- quando sono ben dorate sgocciolatele e passatele sopra una carta assorbente



in romana

200 gr baccala / cod sarat ( sau cod proaspat, congelat* )
200 gr cartofi
1 ou
1/2 ceapa tocata
1 legatura mica de patrunjel proaspat - tocata
sare, piper
ulei
lapte

- curatati si fierbeti cartofii impreuna cu ceapa tocata in apa sarata
- scurgeti bine  intr-i sita si striviti cartofii cu ceapa impreuna
- tineti codul sarat in apa schimbind apa la fiecare 4-5 ore sau il puneti intr-o chiuveta unde lsasati sa curga incontinu apa rece ca un fir subtire , daca pestele e gros atunci trebuie lasat 24 ore daca e o bucata subtire atunci puteti sa il tineti la desarat numai 12 ore
Cind e gata il fierbeti 10 minute in lapte

* daca folositi cod proaspat, decongelat atunci il fierbeti citeva minute ( cca 10 depinde de dimensiune  in lapte cu putina sare  .

- pestele il rupeti in bucatele mici dupa  ce l-ati curatat de oase si de piele , apoi il striviti cu o furculita si il amestecati cu cartoful, ceapa, patrunjelul tocat, sare, piper si oul batut 
- cu ajutorul a 2 linguri luati din compozitia de mai sus si faceti niste chiftele lunguiete pe care le prajiti in ulei incins
- cind sunt aurii le scoateti cu paleta gaurita si le lasati sa se scurga pe hirtie care absoarbe grasimea


  english

200 gr salt cod
200 gr potatoes
1 egg
1/2 onion, chopped
1 bunch fresh parsley, chopped
salt and pepper
oil
milk

- Peel the potatoes and cook it in salted water with the onion
- Keep the cod to soak. Change the water 4 to 5 times for a period of 12 hours (for very thin cuts) to 24 hours (for thicker cuts) . Simmer the cod fish in  milk for 10 minutes
- Mix the shredded codfish ( discard the skin and bones) with potatoes and onion, chopped parsley, add salt and pepper and the beaten egg
- Use 2 tablespoons to shape the fishcakes and cook them in heat oil
- When they are golden brown, drain them and put them on a paper towel  



Questa è la mia ricetta per l'Abbecedario Culinario della Comunità Europea. Fino al 10 di marzo viaggiamo nel Portogallo e siamo ospiti di Patrizia La melagranata .