marzo 15, 2019

Torta Regina Jolanda





La torta si cuoce in uno stampo a forma di corona, io ho usato questa teglia con diametro 20 cm e altezza 10 cm. 


Ingredienti

teglia diametro 20 cm altezza 10 cm 

3 uova 
100 ml olio di oliva 
140 gr zucchero
90 gr amido di patate/fecola/maizena
60 gr farina 00
1 bustina di lievito per dolci 
50 gr liquore all'arancia *
sale
zucchero a velo per ornare 


Mescolate gli ingredienti come per una ciambella classica montandole uova con lo zucchero e il liquore, aggiungendo l'olio a filo montando sempre l'impasto come per una maionese, il sale . Quando e ben montando si aggiunge  l'amido e la farina con il lievito. Versate tutto in una teglia unta e infarinata. Infornate a 180°C per 30 minuti o quanto serve ( fatte la prova stecchino). 
Togliete la torta dalla teglia e una volta raffreddata  spolverate con zucchero a velo.

* chi non vuole usare alcool può usare spremuta di arancia o ancora meglio poca essenza all'arancia 



romana

Am ales o forma de  gugelhupf, rotunda si cu model pentru a coace aceasta prajitura care sa semene un pic cu o coroana, 

forma folosita de mine are  diam. 20 cm si inaltimea 10 cm

Ingrediente:

3 oua
100 ml ulei extravergine de masline 
140 gr zahar
90 gr amidon
60 gr faina pentru prajituri
12 gr praf de copt
50 gr lichior de portocale
sare
zahar pudra pentru ornat

Ungem tava cu ulei si o presaram cu putina faina
Batem foarte bine ouale cu zaharul si lichiorul. Cind acestea s-au umflat bine de tot adaugam uleiul in fir ca la maioneza mixind mereu ca sa il inglobam in spuma de oua cu zahar
Varsam faina si amidonul care au fost initial trecute prin sita si praful de copt, sarea mixam totul ca sa le inglobam bine in compozitie.
Punem aluatul in forma deja unsa si tapetata cu faina  si  coacem cca 30 minute in cuptorul gata incalzit la 180°C. Cind e gata se rastoarna cu grija pe platou, se lasa sa se raceasca si se presara zaharul pudra.

* nota .. gustul uleiului de masline este important, nu trebuie sa fie un ulei cu gust foarte puternic ci unul delicat.



 english


ingredients

3 eggs 
100 ml olive oil 
140 gr sugar 
90 gr potato o corn starch
60 gr all purpose flour
12 gr baking powder
50 gr orange liqueur 
salt 
powder sugar 

Mix the ingredients as you would for a classic sponge cake, beating the eggs with the sugar and the liqueur, then slowly pouring in the oil while continuing to beat the mixture, just as if you were making mayonnaise. Add the salt and keep mixing until the batter is light and airy. Incorporate the starch and the flour mixed with the baking powder, then pour the batter into a greased and floured cake pan. Bake at 180°C for about 30 minutes or until done using the toothpick test. Remove the cake from the pan and, once cooled, dust the top with powdered sugar. If you prefer not to use alcohol, you can replace the liqueur with orange juice or, even better, a little orange essence.