febbraio 23, 2020

Peltea





Ho fatto cuocere la buccia e il torsolo con i semini di 3 cotogne  e 2 mele rosse con la buccia, torsolo tagliate in 4 con acqua quanto bastava per coprirle. 
Una volta cotte le mele ho scolato per bene tutto, pesato l'acqua  e per ogni 100 ml di liquido ho aggiunto 70 grami zucchero semolato, nel mio caso 1 l di acqua e 700 gr zucchero, succo di  1/2 limone, 10 bacche di cardamomo ( potete usare l'infusore/ il filtro in rete per tè e tisane ) e  ho lasciato bollire come per tutte le marmellate, si fa la proba con la goccia sul piattino molto freddo, se inclinando il piattino la goccia non scivola come un fulmine è pronta. Adesso togliete il cardamomo e aggiungete alcuni ( 2-4  pezzi per ogni barratolo )  di pistacchi sgusciati.
Versate calda nei barratoli sterilizzati e assicuratevi che il pistacchio e distribuito uniformemente  in tutti e chiudete i barratoli.

romana 


Puneti la fiert coaja si cotoarele cu tot cu seminte de la 3 gutui, 2 mere rosii (de preferat, culoarea lor o sa influenteze culoarea peltelei) taiate in 4 cu tot cu coaja si cotor cu apa doar cat sa le acopere. Cand merele sunt fierte strecurati si pastrati doar lichidul pe care il cantariti. La fiecare 100 ml de lichid adaugati 70 gr zahar, in caul meu 1 l de lichid si 700 gr zahar, zeama de la o jumatate de lamaie, 10 boabe de cardamon ( puse in filtrul de ceai ca e mai usor sa le recuperati la sfarsit)  si lasati la fiert, luand spuma cand e nevoie ca la orice dulceata. Faceti proba cu farfurioara rece pe care puneti o picatura de peltea, daca nu aluneca  prea repede cand inclinati farfurioara e gata. 
Stingeti focul si scoateti cardamomul, adaugati in pelteaua fierbinte cate 2-4 boabe de fistic pentru fiecare borcan . 
Varsati pelteaua calda in borcanele calde, sterilizate, aveti grija sa puneti si fisticul si inchideti capacele. 

english

I cooked the peels and cores, with the seeds, of three quinces and two red apples cut into quarters, using just enough water to cover them. Once the apples were fully cooked, I strained everything very well, measured the liquid, and for every 100 ml I added 70 grams of sugar. In my case, I had 1 liter of liquid, so I used 700 grams of sugar. I added the juice of half a lemon and ten cardamom pods (you can place them in a tea infuser), then let the mixture boil just like any jam. To check the consistency, drop a little syrup onto a very cold plate; if it doesn’t run quickly when you tilt the plate, it’s ready. At this point, remove the cardamom and add a few shelled pistachios, about two to four pieces per jar.

Pour the hot syrup into sterilized jars, making sure the pistachios are evenly distributed among them, then close the jars tightly.