marzo 21, 2021

Buon Compleanno! Torta con crema chantilly e marmellata di arance - Tort pandispan clasic cu crema Chantillysi dulceata de portocale





 teglia 20 cm

pandispagna 

4 uova
4 cucchiai farina
4 cucchiai zucchero
scorza di un limone, vaniglia 
2 cucchiai olio di semi 



crema pasticcera

500 ml latte scaldato con la buccia gialla di 1/2 limone
150 gr zucchero
4 tuorli 
40 gr farina 
 prepariamo la crema e lasciamo che si raffredda fino al giorno dopo
adesso si mescola con 200 ml panna fresca montata  ( meglio se aggiunto stabilizzante per la panna montata, pannafix )

Si mette la crema con il sacco da pasticceria perché morbida , la torta si deve montare dentro l'anello ( meglio) 

nota: Liliana nella sua torta nello strato di panna montata a aggiunto 1 gr di gelatina per ogni 100 ml panna da montare
nota: Celestina mette sopra la crema frutta a cubetti molto piccoli

Il pandispagna tagliato e sulla base  bagnata con un sciroppo di acqua con zucchero e rom e poi spennellato  con marmellata d'arance fatta da me, sopra si stende la crema Chantilly, pandispagna, bagna , crema ecc. 

 Un paio d'ore nel freezer e dopo nel frigo 

romana

tava  diametru 20 cm

pandispan

4 oua
4 linguri farina
4 linguri zahar
coaja rasa de lamaie, vanilie
2 linguri ulei

crema Chantilly

500 ml lapte fiert cu coaja galbena de la 1/2 lamaie, la sfarsit aruncam coaja de lamaie
150 gr zahar
4 galbenusuri
40 gr faina 
Pregatim crema si o lasam sa se raceasca 1 noapte in frigider apoi o amestecam asa rece cu frisca din 200 ml smantana de frisca batuta spuma, e mai bine daca adaugam si intaritor de frisca sau pentru fiecare 100  ml smantana de frisca 1 gr de gelatina 

Crema e destul de moale deci trebuie pusa in tort cu punga si tortul se monteaza/ umple in interiorul cercului care se deschide si inchide ( de la forma de tort)

Pandispanul taiat se stropeste cu sirop ( apa, zahar si rom ) apoi se unge cu un strat de dulceata de portocale si deasupra un strat de crema si tot asa pana terminam

Se tine cateva ore in congelator si apoi in frigider 

 english 

20 cm pan

Sponge cake

  • 4 eggs

  • 4 tablespoons flour

  • 4 tablespoons sugar

  • Zest of one lemon, vanilla

  • 2 tablespoons vegetable oil

Pastry cream

  • 500 ml milk heated with the yellow peel of ½ lemon

  • 150 g sugar

  • 4 egg yolks

  • 40 g flour

Prepare the pastry cream and let it cool completely, preferably overnight.
The next day, mix it with 200 ml whipped cream (it’s better if you add whipped-cream stabilizer, like Pannafix).

Use a piping bag for the cream, since it is soft. Assemble the cake inside a cake ring—this works best.

Notes from my friends :
• Liliana adds 1 g gelatin for every 100 ml of cream in the whipped-cream layer.
• Celestina adds very small diced fruit on top of the pastry cream.

Slice the sponge cake. For the base layer, brush it with a syrup made from water, sugar, and rum, then spread a thin layer of homemade orange jam. Add the Chantilly cream, then another sponge layer, syrup, cream, and so on.

Place the assembled cake in the freezer for a couple of hours, then transfer it to the fridge.