Ingredienti:
8 uova sode
5 patate lesse con la buccia
2-3 cipollotti ( meglio se usate la parte verde per un contrasto di colori )
3 cucchiai olio
sale e pepe
Le uova sode, raffreddate e le patate lesse, sbucciate e raffreddate grattugiate ( ogni 2 uova una patata e cosi tenendo per ultima una patata per pulire la grattugia, togliere con la patata l'uovo che rimane sulla grattugia ), aggiungiamo la cipolla verde tagliata non troppo piccola e mescoliamo tutto con sale, pepe olio. La pasta ottenuta si mette in vassoio dandole una forma quadrata e si può ornare con olive, ravanelli o cipollotto.
nota: purtroppo il cipollotto usato non aveva la parte verde troppo grande quindi usando piu' la parte bianca non si vede molto la differenza di colori.
Reteta bunicii din partea mamei a doamnei Antoaneta Ralian, publicata in cartea "Intelectuali la cratita. Amintiri culinare si 50 de retete" Ed. Humanitas Bucuresti 2012
OUA TOCATE
ingrediente:
8 oua fierte tari, cojite
5 cartofi fierti in coaja, maricei, si apoi cojiti
2-3 legaturi de ceapa verde
3 linguri ulei
sare si piper
ouale fierte, racite si cartofii curatati de coaja se rad pe razatoarea cu gauri mari, la fiecare 2 oua razi un cartof si termini cu cartof ca sa cureti razatoarea de ou. Amesteci cu ceapa verde taiata marunt, sare, piper si ulei. Se aseaza pe platou in forma paralelipiledica cu ajutorul unei palete si si orneaza cu masline, ridichi, ceapa verde sau dupa placerea fiecaruia. " Platoul se ingradeste in jur, cu fire de ceapa " spune autoarea, eu am ales sa pun salata valeriana, branza de capra, masline verzi si rosii.
nota: Ceapa folosita de mine nu avea cozile verzi lungi, era mai mult partea alba si deci nu exista mult contrast de culori.
Grandmother’s recipe from the maternal side of Mrs. Antoaneta Ralian, published in the book “Intelectuali la cratiță. Amintiri culinare și 50 de rețete” (Humanitas Publishing House, Bucharest, 2012)
CHOPPED EGGS
Ingredients:
8 hard-boiled eggs
5 boiled potatoes with skin
2–3 spring onions (preferably use the green part for a nice color contrast)
3 tablespoons of oil
salt and pepper
Cool the hard-boiled eggs and peel the boiled potatoes once cooled. Grate them (for every 2 eggs, use one potato; keep one potato for last to “clean” the grater by rubbing it over the remaining egg bits). Add the chopped green onion — not too finely cut — and mix everything with salt, pepper, and oil. Place the resulting mixture on a tray, shape it into a square, and decorate it with olives, radishes, or spring onion.
Note: Unfortunately, the spring onions I used didn’t have much green part, so since I used mostly the white part, the color contrast isn’t very noticeable.