Sarmale (verza acida, in salamoia, ripiena di carne e poco riso )
Speculoos- tiramisu ( simil tiramisù con biscotti Lotus e spezie per Speculoos/Spekulatius - biscotti speziati per Natale )
200 gr biscotti Lotus
250 gr mascarpone
200 gr panna montata
spezie per i biscotti di Natale, Speculoos : cannella in polvere, noce moscata, chiodi di garofano , cardamomo, pepe bianco in polvere, semi di coriandolo e zenzero tutto macinato
rom/rum
caffe
pistacchio e cacao
Nella teglia (15*25 cm o 6*10 inch facciamo un primo strato di biscotti bagnati velocemente nel caffe con rum, un stratto di mascarpone frullato con la panna montata e un pizzico di spezie, un altro strato di biscotti bagnati e un ultimo strato di mascarpone e panna montata speziata.
Coperto con cacao e ornato con alcuni biscotti e pistacchio
Speculoos- tiramisu ( un fel de tiramisu cu biscuiti Lotus si condimente pentru Speculoos/Spekulatius - biscuiti nemtesti de Craciun )
200 gr biscuiti Lotus
250 gr mascarpone
200 gr frisca batuta
arome oentru biscuitii Speculoos ( spekulatios gewurz) : scortisoara, nucsoara, cuisoare, cardamom, piper alb, seminte de coriandru si ghimbir totul macinat
rom
cafea
fistic si cacao pentru ornat
in tava (15*25 cm o 6*10 inch ) punem un strat de biscuiti inmuiati rapid in cafea si rom, un strat de mascarpone amestecat cu frisca si condimente, un alt strat de biscuiti inmuiati si terminam cu un strat de mascarpone amestecat cu frisca si arome. Presaram deasupra cacao si fistic (daca vrem) si ornam cu biscuiti ( de data asta fara sa ii inmuiem).
english:
200 g Lotus biscuits
250 g mascarpone
200 g whipped cream
Christmas biscuit spices / Speculoos spices: ground cinnamon, nutmeg, cloves, cardamom, white pepper, coriander seeds, and ginger, all ground
rum
coffee
pistachio and cocoa
250 g mascarpone
200 g whipped cream
Christmas biscuit spices / Speculoos spices: ground cinnamon, nutmeg, cloves, cardamom, white pepper, coriander seeds, and ginger, all ground
rum
coffee
pistachio and cocoa
In a baking dish (15×25 cm or 6×10 inches), make a first layer of biscuits quickly dipped in coffee with rum, a layer of mascarpone blended with the whipped cream and a pinch of spices, another layer of dipped biscuits, and a final layer of the spiced mascarpone and whipped cream.
Top with cocoa and decorate with some biscuits and pistachios.
Top with cocoa and decorate with some biscuits and pistachios.
- con la ricetta di chef Bruno Barbieri . Con una pera abate tagliata a metà e al posto delle castagne alcuni ficchi secchi
Reteta luata de pe youtube unde insa folosea niste pere mai mici si deci le fierbea intregi.
Perele curatate de coaja se fierb in 250 ml vin rosu, cateva linguri de miere si cateva linguri de zahar de trestie ( pe care eu insa nu l-am pus), scortisoara, cuisoare si nucsoara, coaja de portocala, 1 paharel de suc de soc. Perele nu trebuie sa fie scufundate in lichid, se fierb cu capac si din cand in cand cu lingura turnam pe ele lichidul / siropul in care fierb .
english:
The peeled pears are boiled in 250 ml of red wine, a few tablespoons of honey, and a few tablespoons of cane sugar (which I did not add), cinnamon, cloves, and nutmeg, orange peel, and a small glass of elderberry juice. The pears do not need to be fully submerged in the liquid; they are cooked with a lid on, and from time to time you spoon the cooking liquid/syrup over them.




