novembre 19, 2025

Riso alla pilota



Ingredienti per 4 persone

150 g di riso Vialone Nano  oppure Arborio
200 g di salamella mantovana o salsiccia fresca
70 g di parmigiano o grana grattugiato
50 g di burro
 Sale q.b., vino bianco, rosmarino

Preparazione

Scalda circa 250 ml di acqua in una pentola capiente, salala e con l’aiuto di un imbuto, fai cadere il riso al centro. In questo modo i chicchi si disporranno formando una piccola montagnetta: la punta deve emergere dall’acqua di circa 1 cm. Se dovesse sporgere di più o di meno, aggiungi o togli un po’ di acqua fino a ottenere l’altezza corretta. Scuoti la pentola, non mescolare il riso.

Riporta il tutto a bollore e cuoci il riso a fuoco medio senza coperchio per 10 minuti circa. Al termine, spegni la fiamma, copri la pentola con un canovaccio pulito e poi con il coperchio: lascia riposare 10 minuti, così la cottura si completerà con il vapore.

Nel frattempo rimuovi il budello dalla salsiccia, sbriciolala con una forchetta e falla rosolare in un tegame insieme al burro fino a quando sarà ben dorata. Sfuma con vino bianco e un ramo di rosmarino

Versa la salsiccia calda sul riso e amalgama tutto aggiungendo metà del formaggio grattugiato. Servi il riso alla pilota ben caldo, rifinendo il piatto con un’abbondante spolverata di formaggio.



romana


Ingrediente pentru 4 persoane

150 g de orez Vialone Nano  sau Arborio
200 g de salamella mantovană sau cârnat proaspăt
70 g de parmezan sau brânză Grana rasă
50 g de unt
Sare după gust, vin alb, rozmarin

Preparare

Încălzește aproximativ 250 ml de apă într-o oală încăpătoare, adaugă sare și cu ajutorul unei pâlnii, lasă orezul să cadă în centru. În acest fel boabele se vor așeza formând un mic mușuroi: vârful trebuie să iasă aproximativ 1 cm deasupra apei. Dacă iese prea mult sau prea puțin, ajustează nivelul apei în consecință. Scutură cratița, nu amesteca orezul.

Adu totul din nou la fiert și gătește orezul la foc mediu, fără capac, aproximativ 10 minute. La final, oprește focul, acoperă oala cu un prosop curat și apoi cu capacul: lasă să se odihnească 10 minute, astfel încât orezul să termine gătirea în abur.

Între timp, îndepărtează membrana cârnatului, mărunțește-l cu o furculiță și rumenește-l într-o tigaie împreună cu untul până devine auriu. Stinge cu vin alb și o crenguță de rozmarin.

Toarnă cârnatul fierbinte peste orez și amestecă totul, adăugând jumătate din brânza rasă. Servește riso alla pilota fierbinte, completând farfuria cu o presărare generoasă de brânză.



english


Ingredients for 4 people

150 g of Vialone Nano  or Arborio rice
200 g of Mantuan salamella or fresh sausage
70 g of grated Parmesan or Grana cheese
50 g of butter
Salt to taste, white wine, rosemary

Preparation

Heat about 250 ml of water in a large pot, add salt and with the help of a funnel let the rice fall into the center. In this way the grains will arrange themselves into a small mound: the tip should rise about 1 cm above the water. If it protrudes too much or too little, adjust the water level accordingly. Shake the pot, do not stir the rice.

Bring everything back to a boil and cook the rice over medium heat, uncovered, for about 10 minutes. When the time is up, turn off the heat, cover the pot with a clean cloth and then with the lid: let it rest for 10 minutes so the cooking can finish gently with the steam.

Meanwhile remove the casing from the sausage, crumble it with a fork, and brown it in a pan together with the butter until nicely golden. Deglaze with white wine and a sprig of rosemary.

Pour the hot sausage over the rice and mix everything, adding half of the grated cheese. Serve the riso alla pilota hot, finishing the dish with a generous sprinkle of cheese.