Bulz ( ca la Moeciu / like I eat at Moeciu/ come abbiamo mangiato a Moeciu )







Polenta con branza de burduf (formaggio nel "burduf  " ) dove il burduf  è l'involucro di questo formaggio e pou' essere la vescica, la pelle di pecora oppure - e questa è la produzione più rara - la corteccia di abete  o pino  leggi di piu' qui


Non è il bulz tradizionale, la ricetta dei pastori che si prepara molto piu' semplice : facciamo un polenta che si versa su un tagliere e si lascia un poio di minuti fino quando diventa tiepida, una parte di questa polenta si mette nel palmo della mano, formate un incavo al centro dove si aggiunge il formaggio ( di burduf staggionato o no nella corteccia ), chiudete con un altro strato sottile e modellate la forma a palla. I bulz si mettono a cuocere nel forno o sulla piastra, deve essere crocante fuori e il formaggio sciolto dentro.

Questa ricetta che vi presento oggi è il bulz come l'abbiamo mangiato a Pasqua in Romania a Moeciu preparato pero' quando siamo tornati a casa con la farina di mais italiano, la salsiccia bolognese e il formaggio che abbiamo comprato in Romania. Questo tipo di formaggio si puo' surgelare con il suo contenitore

Ingredienti per 4 persone:


polenta:
4 tazze di acqua
1 ½ tazza di farina di granoturco
un pizzico di sale grosso


4 fette di formaggio nella corteccia di pino (la donna da la quale abbiamo comprato il formaggio al entrata della grotta Dimbovicioora ha detto che è nella corteccia di pino)

4 uova

4 pezzi salsiccia fresca

- preparate la polenta, fate bollire l'acqua e quando bolle aggiungete il sale e la farina di mais, mescolate con la frusta a forma di pera al inizio. Chi ha paura che si formano i grumi può mettere una goccia di olio nell'acqua, aiuta. Quando la polenta è piu' grossa ( dopo 5 minuti) possimao mescolarla con un cucchiaio in legno . Io copro la polenta con il spargifiamma come nella foto:

contro gli spruzzi di polenta cotta sul fornello, e cuocete la polenta a fuoco molto basso per almeno 45 minuti mescolando sempre se la cuocete in una pentola sottile o ogni 5 minuti se la cuocete come me in una pentola di gissa smaltata, molto grossa. Piu' cuoce meglio è.

- Friggere separatamente le uova, le salsiccie e tagliate rondelle il formaggio.

- In ogni piatto mettete quattro cucchiai di polenta, aggiungete una fetta di formaggio e copritela con altre due cucchiai di polenta sulla quale aggiungete l'uovo a occhio di bue e la salsiccia.



romana


Nu-i bulzul traditional/ciobanesc cel care se pregateste astfel : se face mamaliga, se rastoana pe un fund, se lasa la racit, apoi se ia o parte se pune in palma in mijloc punem brinza de burduf in coaja de brad *, invelim brinza in mamaliga, formam o bila ( bulzul adica) pe care apoi il coacem pe jar sau in cuptor ( cel cu lemne) pina cind devine crocant pe afara si brinza se inmoaie in mijlocul lui ..


Bulzul acesta mincat in vacanta de Paste 2011 la Moeciu era imbogatit cu ou si cirnat. In reteta de mai jos cirnatul subtirel, romanesc, a fost inlocuit cu un cirnat italienesc.



Ingrediente pentru 4 portii :


mamaliga :

4 cani de apa
1 cana si jumatate de malai
un praf de sare grunjoasa


4 felii brinza de burduf in coaja de brad/pin ( femeia de a care am cumparat brinza, la gura pesterii Dimbovizioora a zis ca e scoarta de pin, insa lumea cunoaste brinza asta ca fiind in coaja de brad)

4 oua

4 bucati de cirnat proaspat

- se face mamaliga, intr.un tuci se pune la fiert apa, cind clocoteste se pune sarea si apoi malaiul , se amesteca cu telul in forma de para ca sa nu ramina cocoloase . Cine are frica de cocoloase poate sa puna un strop de ulei in apa, ajuta . Cind mamaliga este destulde infgrosata si nu mai putem amesteca cu telul fara sa riscam sa il rupem incepem sa amestecam cu lingura de lemn cu coada lunga sau cu un facalet de mamaliga ( ca un baston). Eu acopar mamaliga cu o sita ca aceasta


ca sa nu stropeasca prin toata casa si evident fierb mamaliga pe focul cel mai mic al aragazului. Mamaliga o fierb minim 45 minute timp in care amestec la fiecare 5 minute apoi acopar cu sita si las sa fiarba linistit. Daca voi faceti altfel mamaliga o puteti pregati cum va place . Cu cit fierbe mai mult este mai buna insa , dupa parerea mea si nu numai si apoi la final odata rasturnata coaja ramasa pe tuci se dezlipeste singura si tuciul ramine curat, semn ca mamaliga a fost fiarta suficient - nu ai zic ca exista si avantajul ca nu mai frec tuciul caci el este aproape curat .

- separat prajim ouale ochiuri si cirnatii si taiem rondele din brinza in coaja de brad, scoatem coaja de brad si pastram numai brinza cea parfumata

- In fecare strachina punem 4 linguri de mamaliga, asezam cite o felie de brinza si mai punem 2 linguri de mamaliga deasupra , apoi cite un ou ochi si pe margine cirnatul prajit

Pofta buna!!




english

This is bulz like we eat in Moeciu in the last Easter holiday. I prepare it when come home, with italian corn flour and sausage and romanian cheese.

This kind of cheese it is fermented and wrapped in pine bark ( romanian name : brinza in coaja de brad/ pin). But could be also wrapped in sheep stomach. Reed more here

This bulz it is different then the traditional shepherds dish( First prepare the polenta (mamaliga), overturned it, cut into pieces and fill each piece with cheese. Form balls wich will be grilled or baked, sprinkled with butter and/or cheese and served with or without sour cream or yogurt)

Ingredients for 4 :


Polenta
4 glass water
1 ½ glas cornmeal
a pinch of salt


4 slices of cheese (branza in coaja de brad) in the bark of pine (the woman from whom we bought the cheese at the entrance of the cave Dimbovicioora said it was in the bark of pine)

4 eggs

4 pieces fresh sausage

- Prepare the polenta, boil the water and when it boils, add salt and corn flour, stir with a whisk pear-shaped at the beginning. Who's afraid that form clots can put a drop of oil in the water. After 5 minutes mix it with a wooden spoon. I cover the polenta with "spargifiamma" like in the picture:

to stop the splash of cooked polenta on the stove, and I cook the polenta over low heat stirring constantly for about 45 minutes

- Deep fry the eggs separately, sausages and cut the cheese .

- On each plate put four tablespoons of polenta, add a slice of cheese and cover it with two tablespoons of polenta, add the egg and the sausage





Bran Castle

Moeciu


Moeciu

Dambiviciora cave ( outside,  on this road you may find people selling this kind of cheese)
La grotta dambovicioara ( l'entrata vsta da fuori, su questa strada puoi trovare gente che vende questo tipo di formaggio)


l'interno di questa grotta
inside the cave

Peştera Dambovicioara (Dambovicioara Cave, Dambovicioarei) is a rather small cave in an impressive karst area. The surrounding mountains of Fagras, Piatra Craiului and Leaota are the source of rivers, which eroded deep valleys and gorges into the limestone. This is the biggest gorge complex of Romania. About one kilometre north of Dambovicioara village, at the road through the Dambovicioara Gorge, lies the most famous of many small and medium sized caves, Dambovicioara Cave.




Dambovicioara Cave is only 250m long, a single passage which descends continually, a typical river passage. The cave is not very well developed, there is only a footpath, but it is very easy to visit anyway. The ceiling is always higher than two meters, so it is an easy walk. It is possible to visit it in a self guided way, but a guide may be hired. The cave is lighted by electric light, which means a single string of bulbs. But there is some work in progress, a new building is being built on the edge of the gorge at the entrance to the cave. It appears it is intended as a ticket office or gift shop.
The cave is not gated and it was open like this for visitors over centuries. This means there are no virgin speleothems left, what was there once, is now broken or stolen. The cave contained some remains of cave bear (Ursus spelaeus).
http://www.showcaves.com/english/ro/showcaves/Dambovicioara.html


for a vacantion in MOECIU / per una vacanza a Moeciu "Floarea Muntilor"contact simion_florina2000@yahoo.com



pensiunea Floarea Muntilor, Moeciu, Romania



Leggi anche /Citeste si /Read also : Bulz

5 commenti:

boscodina ha detto...

Arata tare bine bulz-ul :) Cel mai bun de cel de stana, se face bila din mamaliga cu branza inautru si se coc pe jar .
In alta ordine de idei trebuie sa iti spun ca ai fost o mare norocoasa. Si eu am cumparat branza de acolo acum cativa ani si am si renunta la niste carti ca sa o pot aduce - depaseam cu prea mult greutatea permisa.Am facut-o cadou .....ar fi invins din prima orice brazna Roquefot daca am fi tinut cont de muceagai :)

Cristina ha detto...

Multumesc Furnicuto! asa e arata , de fapt a aratat ca l-am mincat de ceva vreme ( nu am avut si timpul ca sa public reteta pina acum).
Si cum zici cel de stina e mai bun, adica nu e asa amestecat cu ou si cirnat de nu simti prea bine gustul brinzei. Am scris si eu despre bulzul ciobanesc, din pacate nam si poze, l-am mincat cu multi ani in urma la Rucar pregatit de mama unei foarte bune prietene, iar ala este dupa mine bulzul cel mai bun .
Eu am inghesuit cartile la bagajul de mina iar in valiza de cala erau numai bunatati: vin, brinza de parca plecam militar :-))
Cind mai ajungi pe acasa si iti pastrezi brinza pentru tine sa nu uiti ca o poti pastra in congelator, scioti cind ai pofta cite putin . Si mai ales ca poti sa pastrezi coaja de brad/ pin cinde se termina brinza, sa faci tu brinza framintata cu sare si sa o pastrezi in coaja ca sa prinda aroma ( sfat capatat pe forumul RC).

Mirtilla ha detto...

un piatto davvero particolarissimo!!

Andreea Elena ha detto...

foarte bine arata...asa fi luat si eu o imbucatara...

Sorriso ha detto...

Ciao,
ti invito a partecipare al mio primo contest:
http://bouquetdifantasia.blogspot.com/2011/06/cena-lume-di-lampadina-il-mio-primo.html

Ti aspetto.
un Sorriso...

Ultimi commenti