mici ( o mititei) = piccole polpette a forma di salsiccia che vengono grigliate
RICETTA VELOCE
ingredienti:
-1 kg carne macinata ( bovina ho usato io, però la ricetta chiede un mix di : bovina e ovina)
- condimenti dal negozio rumeno " condimente pentru mici" * ( quanto è scritto sulla bustina o secondo il vostro piacere)
- bicarbonato 1 cucchiaino
- acqua fredda e/o brodo di ossa freddo
devi amalgamare la carne con l'acqua e/ brodo di ossa per bene e mettere quanto c'è bisogno ( entra nella carne pero poter dar forma alla fine ), nella carne si aggiunge il licquido poco a poco e la carne si sbatte nela ciottola, cosi il liquido si assorbe nella carne
* i condimenti che si trovano nella bustina già confezionata sono : pepe, santoreggia /erba din San Giuliano, pimento/pepe di Giamaica, coriandolo /cilantro, cumino, anice stellato, aglio.
una ricetta del ristorante " CARUL CU BERE " di Bucarest datata la 16 Giugno 1920 ma che non si sa se è veramente originale dice ( la mia traduzione ) :
Carne bovina macina per due volte. Se la carne e molto magra aggiungiamo grasso bovino o anche ovino quasi 100-150 gr di grasso per ogni kilo di carne magra. Si prepara uno brodo molto concentrato con 500 gr ossa di mucca per ogni kilo di carne con quale vogliamo preparare i mititei.
Si preparano i condimenti, e per ogni kilo di carne aggiungiamo :
- 8 grammi pepe macinato fresco
- 12 gr santoreggia / erba di San Giuliano secca e molto bene macinata
- 4 gr pimento/ pepe di Giamaica macinato bene
- 2 gr coriandolo/ cilantro secco e macinato bene
- 2 gr cumino macinato bene
- 1 gr anice stellato macinato bene
- 8 gr bicarbonato di sodio
- 1 cucchiaino succo di limone
- 1 cucchiaio di olio
- 1 bulbo di aglio delicato, non deve essere troppo forte ( pulito e schiacciato)
la carne si mescola/ lavora per un ora, aggiungiamo al inizio il bicarbonato e il succo di limone, metà del brodo di ossa e i condimenti meno l'aglio . Il resto di brodo lo aggiungiamo piano piano . Si amalgama la carne nella ciotola.
La carne si copre e si lascia a freddo ( a quei tempi si lasciava la ciotola nel ghiaccio) per un giorno e una notte.
L'aglio schiacciato si amalgama con pochissima acqua calda e si versa in uno pezzo di tessuto, con quale si schiaccia nella carne ( cosi l'aglio rimane nel pezzo di tessuto e colla soltanto il suo succo). Si può usare anche uno colino però e più facile schiacciare nel pugno. Si amalgama di nuovo e si lascia fino al giorno seguente.
Si prende la carne condimentata dal ghiaccio e si lascia un paio di ore prima di grigliarla .
Prepariamo i mititei della lunghezza di un ditto e grossi come due ditta, li spennelliamo di grasso/ olio e si grigliano girandogli per 3 volte. Il fuoco non deve essere troppo basso perché i mititei perderanno troppo del loro succo, saranno sechi alla fine, e il risultato deve essere : grigliati al esterno e succosi al interno ma non crudi.
Si servono con panino fresco e con senape o con sale e peperoncino secondo il vostro gusto. ( la mia nota: non si aggiunge sale nel impasto di carne perché il sale asciuga troppo ! )
RETETA RAPIDA
ingrediente mici :
- 1 kg carne tocata ( bovina in cazul meu )
- " condimente pentru mici"* de la magazin
- bicarbonat 1 lingurita
- apa rece si/sau supa rece de oase
lichidul trebuie amestecat cu carnea atit cit e nevoie ... se bate carnea cu supa bine de tot adaugind lichidul incet, putin cite putin si batind mereu carnea de castron.
apoi se frig pe gratar
* condimentele din plicul gata pregatit sunt: piper, cimbru, enibahar, coriandru, chimion turcesc, anis stelat, usturoi
Reţeta de mititei de la Restaurantul CARUL CU BERE din Bucureşti
Bucureşti, la 16 Iunie 1920
http://ro.wikibooks.org/wiki/Carte_de_bucate:Mititei_-_Carul_cu_Bere
Se ia cărniţă de vacă de la gât, fără a se îndepărta grăsimea şi se dă de două ori prin maşină, pentru a se mărunţi cât mai bine şi cât mai uniform. Dacă va fi carnea prea slabă, se va adăuga ceva seu de vacă sau din lipsa acestuia chiar de oaie, ca la 100 până la 150 de grame pe fiecare kilogram cântărit de carne. Nu se va lua în nici un caz slăninuţă, costiţă sau carne de porc, care nu fac decât să strice gustul şi să ia din minunata savoarelor a mititeilor.
Se fierbe o zeamă din oase de vacă cu măduvă, care se scade bine, din 500 grame de oase la fiece kilogram de carne.
Se pregătesc pentru fiecare kilogram de carne mirodenii şi condimente după cum urmează:
- 8 grame de piper proaspăt pisat mărunt
- 12 grame de cimbru uscat cât mai proaspăt pisat mărunt
- 4 grame de enibahar pisat mărunt
- 2 grame de coriandru pisat mărunt
- 2 grame de chimion turcesc pisat mărunt
- 1 gram de anis stelat pisat mărunt
- 8 grame de bicarbonat de sodiu
- 1 linguriţă de zeamă de lămâie
- 1 lingură de untdelemn
1 căpăţână bună de usturoi aromat şi nu din cel iute
Se frământă carnea într-un vas pe măsură timp de un ceas, adăugând la început bicarbonatul de sodiu, care se stinge cu zeama de lămâie. Jumătate din zeama de oase şi toate celelalte condimente, afară de usturoi, se adaugă treptat, uniform şi puţin câte puţin. Amestecul se acoperă şi se dă la gheţar o zi şi o noapte, după care se scoate, se lasă câteva ceasuri la dezmorţit şi se mai frământă o dată preţ de o jumătate de ceas cu restul de zeamă de oase dezmorţită. Se face un mujdei de usturoi cu apă călduţă dintr-o căpăţână pentru fiecare kilogram de carne, care se lasă la tras o jumătate de ceas. Se stoarce mujdeiul de usturoi într-un tifon, se adaugă sucul de mujdei şi se mai frământă odată amestecul preţ de un sfert de ceas. Se dă din nou la gheţar până a doua zi. Preţ de trei ceasuri înainte de a fi prăjiţi şi serviţi mititeii, se scoate amestecul de la gheţar, pentru a se încălzi şi muia; după trei ceasuri sau când s-a dezmorţit amestecul, se formează mititeii ca de un deget mare lungime şi ca de două degete grosime, se ung cu untdelemn pe toate părţile şi la capete şi se lasă sa stea la zvântat un ceas. Se prăjesc pe jar iute de lemne sau cărbune, ungându-se din când în când cu mujdei, aşa ca sa prindă o crusta rumenă de jur împrejur. Gratargii noştri întorc fiecare mititel doar de trei ori până este prăjit. La prăjit mititeii vor scădea puţin, de unde şi denumirea lor, sau cea de mici. Nu se lasă să se pătrundă, ca să nu se usuce sucul care conţine savoarea condimentelor. Daca se prăjesc la foc prea mic, mititeii scad prea tare, se usucă, lapădă tot sucul aromat şi devin seci. Se servesc alături de chifle proaspete ori felii de franzelă, cu Mutard de Dijon sau muştar picant şi aromat, după preferinţă şi cu sare şi ciuşca. Doar şi numai aşa veţi obţine mititei savuroşi cum se zice ca numai la noi sunt.
FOTO : internet + http://www.mehala.de/rezepte/rezepte-HTML/mititei.html