agosto 21, 2006

Caponatina






Ingredienti (per 2 porzioni):

  • 1 melanzana piccola

  • 1 cipolla piccola (io non l’ho messa)

  • Pomodori o passata di pomodoro (io ho usato passata in bottiglia)

  • 6 olive verdi (se ne possono mettere di più, a piacere)

  • 1 peperone

  • Qualche cappero (io non li ho messi)

  • 2 carote piccole

  • 1 gambo di sedano

  • 2–3 cucchiai di olio

  • 1 cucchiaio di aceto di vino bianco

  • 1 cucchiaino di zucchero

  • Sale

  • Sedano (foglie)

Friggete nel l’olio il peperone tagliato a quadrati di circa 2 cm. Quando si ammorbidisce, toglietelo e mettetelo da parte.
Nel frattempo lessate in acqua salata le carote e il sedano; quando sono cotti, scolateli e aggiungeteli al peperone.
Friggete la melanzana tagliata a cubetti, dopo averla cosparsa di sale per far perdere l’acqua, poi sciacquata e strizzata.
Cuocete la cipolla in poca acqua (tagliata a pezzi più grandi) e aggiungetela al resto.
Unite anche le olive e i capperi.

Preparate il sugo di pomodoro facendolo cuocere con 1 cucchiaino di zucchero, sale e 1 cucchiaio di aceto. Lasciate evaporare l’aceto, poi versate il sugo dolce-acidulo sulle verdure.
Tostate un po’ di pangrattato (o mollica di pane secco) e cospargetelo sopra la caponatina.




Ingrediente (cantități pentru 2 porții):

  • 1 vânătă mică

  • 1 ceapă mică (eu nu am pus)

  • Roșii sau sos de roșii (eu am folosit roșii pasate la sticlă)

  • 6 măsline verzi (se pot pune mai multe, după gust)

  • 1 ardei gras

  • Câteva capere (eu nu am pus)

  • 2 morcovi mici

  • 1 tulpină de țelină

  • 2–3 linguri ulei

  • 1 lingură oțet de vin alb

  • 1 linguriță zahăr

  • Sare

  • Frunze de țelină (opțional)

Se prăjește ardeiul tăiat cuburi de aproximativ 2 cm. Când s-a înmuiat, se scoate și se pune deoparte.
Între timp se fierb în apă cu sare morcovii și țelina; când sunt gata, se scurg și se adaugă peste ardei.
Se prăjește vânăta tăiată cuburi, după ce a fost sărată pentru a lăsa apa, apoi clătită și stoarsă.
Ceapa se fierbe în apă (tăiată bucăți mai mari) și se adaugă la celelalte legume.
Se adaugă măslinele și caperele.

Roșiile se fierb ca pentru un sos normal. Dacă folosiți roșii proaspete, trebuie opărite, decojite și pasate. Se adaugă 1 linguriță zahăr, sare și 1 lingură oțet. Se lasă să fiarbă până se evaporă oțetul, apoi sosul dulce-acrișor se toarnă peste legume.
Se prăjește puțin pesmet (sau miez de pâine uscată) și se presară peste caponatină.


english

Ingredients (for 2 servings):

  • 1 small eggplant

  • 1 small onion (I didn’t use it)

  • Tomatoes or tomato passata (I used bottled passata)

  • 6 green olives (you can add more, to taste)

  • 1 bell pepper

  • A few capers (I didn’t add them)

  • 2 small carrots

  • 1 celery stalk

  • 2–3 tablespoons oil

  • 1 tablespoon white wine vinegar

  • 1 teaspoon sugar

  • Salt

  • Celery leaves (optional)

Fry the bell pepper cut into 2 cm squares. When softened, remove it and set aside.
Meanwhile, boil the carrots and celery in salted water; once cooked, drain and add them to the pepper.
Fry the eggplant cut into cubes, after salting it to draw out moisture, then rinsing and squeezing it.
Boil the onion pieces in a little water and add them to the vegetables.
Add the olives and capers.

Prepare the tomato sauce by cooking it with 1 teaspoon sugar, salt, and 1 tablespoon vinegar. Let the vinegar evaporate, then pour the sweet-and-sour sauce over the vegetables.

Toast some breadcrumbs (or dried bread crumbs) and sprinkle them on top of the caponata..