mercoledì 22 novembre 2006

Pasta e patate - Pasta si cartofi ( reteta Sardegna)




ingredienti:
3 patate
1/2 o 1/4 peperone
1/2 cipolla
1 gambo sedano
1 carota
3 cucchiai passata di pomodoro
150 gr pasta corta
sale
grana /parmigiano
speck

facciamo un soffritto con carota, sedano, cipolla e aglio, olio, sale.. aggiungiamo le patate , e la passata di pomodoro e l'acqua . Facciamo bollire. Fatte cuocere la pasta . con un cucchiaio prendiamo le patate e il resto lo facciamo crema con il frullatore. Aggiungiamo la pasta e le patate e condiamo con il formaggio e lo speck



in romana:





3 cartofi 
/2 sau 1/4 ardei gras 
1/2 ceapa 
1 tulpina de telina sau in cazul meu o parte din radacina 
1 morcov 
pulpa de rosii 
3 linguri 
150 gr paste scurte ( eu am avut spaghetti pe care le-am rupt in servet de in )
 sare 
optional: grana/parmezan 
speck ( carne afumata ) eu am pus cruda deasupra 
sau carne de cirnat pus de la inceput in cratita 

se pun la inabusit in putin ulei morcov ras, telina rasa ( sau taiata marunt) ceapa su putina sare . Se adauga cartofii se amesteca bine si apoi rosiile si apa . Se lasa la fiert cca 20-30 min cit sa se farba cartofii dar sa nu se sfarime in oala . Se scot o parte din cartofi si se tin separat . Se lasa sa se raceasca supa si in timpul asta se fierb separat pastele in apa cu sare. Supa se mixeaza cu mixerul vertical . Se adauga pastele scurse si cartofi intregi tinuti deoparte. Se serveste imediat cu brinza rasa deasupra ( sau fara ) si in cazul meu cu speck taiat marunt ... Daca puneti carne de cirnat sau chiar felii de cirnat de la inceput impreuna cu restul ingredientelor nu mai mixati supa.