lunedì 20 novembre 2006

Pasta e ceci - Pasta si naut - reteta mea ( Pasta e ceci )


ingredienti:

pasta corta

condimento:
150 gr ceci
peperone
1/2 cipolla
aglio
carota
bieta
passata di pomodoro
rosmarino, sale,olio

Facciamo un sofritto con la cipolla e tutto quanto meno i ceci ... Aggiungiamo acqua e i ceci. Quando la minestra e pronta passarla con il minipimer ...Aggiungiamo la pasta cotta ..



*************




Ingrediente pt 2 portii :

paste scurte

150 gr naut fiert ( 1/2 de conserva)

ardei gras

1/2 ceapa

1/4 usturoi

1 catel

morcov

1 3 frunze de sfecla

rosii pasate ( 2 linguri)

rozmarin ulei, sare

Se pune la inabusit morcovele ras pe razatoarea mica, ardeiul taiat marunt , ceapa si usturoiul ( eu le-am infipt intr-o scobitoare ca sa le gasesc si sa le recuperez ) si frunzele de sfecla tocate marunt cu un praf de sare . Se adauga pasta de rosii, nautul fiert, scurs si clatit din conserva si apa cit e nevoie si se lasa sa fiarba la foc mic . Nautul inainte de a adauga si pastele se poate scoate cam 1-2 linguri din supa , cel ramas se mixeaza pina devine o crema , se adauga si nautul boabe tinut deoparte ... si pastele .. in felul acesta minestra e mai cremoasa , mai legata dar se mai intilnesc in farfurie si boabe intregi.. Eu am strivit cu "strivitorul pt piure " ... La sfirsit se scoate ceapa si usturoiul si se adauga rozmarinul. Mai se da un clocot si se stinge focul . Se lasa acoperita minestra pina se fierb pastele. Separat se pun la fiert in apa cu sare pastele cite minute scrie pe pachet. Cind sunt gata fierte se scurg si se rastoarna in supa . Reteta originala ( traditionala ) are numai ceapa si /sau usturoi calite in ulei , se adauga apa ( supa de legume) si nautul fiert ( sau dc nu e deja fiert se fierbe acum in acest caz se pune in apa un manunchi format din telina verde, morcoive si rozmarin legate cu ata si care se scot la sfirsit ) rosii pasate ( sau exista si retete fara rosii ) si inainte cu 10 min se adauga si pastele sa fiarba in supa ..