gennaio 12, 2007

Sbriciolata alla crema di arance - Sbriciolata cu crema de portocale


Teglia: 24 × 30 cm

Ingredienti per l’impasto:

  • 400 g farina

  • 125 g burro

  • 150 g zucchero

  • 2 uova

  • 1 bustina di lievito per dolci

  • aromi (vaniglia, buccia di limone o arancia)

Per la crema:

  • 200 g zucchero

  • 4 tuorli

  • 100 g burro

  • buccia grattugiata di 2 arance

  • succo di 2 arance

  • 4 cucchiai di farina

  • 400 ml latte


Preparazione della crema:

Mettere in una pentola: zucchero, tuorli, burro, buccia d’arancia, farina e succo d’arancia.
Mescolare bene e cuocere a fuoco basso fino a ottenere una crema densa. Lasciare raffreddare.

Preparazione dell’impasto:

  1. Mescolare farina, lievito e aromi.

  2. Aggiungere il burro e lavorare l’impasto.

  3. Incorporare le uova e formare una frolla.

  4. Sbriciolare 2/3 dell’impasto nella teglia.

  5. Versare sopra la crema (io ho aggiunto anche un po’ di Nutella qua e là).

  6. Coprire con il resto dell’impasto sbriciolato.

  7. Infornare a 180°C per 30 minuti.




in romana:

Tavă: 24 × 30 cm

Ingrediente pentru aluat:

  • 400 g făină

  • 125 g unt

  • 150 g zahăr

  • 2 ouă

  • 1 plic praf de copt

  • arome (vanilie, coajă de lămâie sau portocală)

Pentru cremă:

  • 200 g zahăr

  • 4 gălbenușuri

  • 100 g unt

  • coaja rasă de la 2 portocale

  • sucul de la 2 portocale

  • 4 linguri făină

  • 400 ml lapte


Prepararea cremei:

Punem într-o cratiță: zahărul, gălbenușurile, untul, coaja de portocală, făina și sucul de portocală.
Amestecăm și fierbem la foc mic până se îngroașă. Lăsăm să se răcească.

Prepararea aluatului:

  1. Amestecăm făina, praful de copt și aromele.

  2. Adăugăm untul și frământăm.

  3. Punem ouăle și formăm un aluat fraged.

  4. Sfărâmăm 2/3 din aluat în tavă.

  5. Turnăm deasupra crema (eu am pus și puțină Nutella pe alocuri).

  6. Punem restul de aluat sfărâmat deasupra.

  7. Coacem la 180°C timp de 30 de minute.

english


Baking tray: 24 × 30 cm

Ingredients for the dough:

  • 400 g flour

  • 125 g butter

  • 150 g sugar

  • 2 eggs

  • 1 packet baking powder

  • flavorings (vanilla, lemon or orange zest)

For the cream:

  • 200 g sugar

  • 4 egg yolks

  • 100 g butter

  • zest of 2 oranges

  • juice of 2 oranges

  • 4 tablespoons flour

  • 400 ml milk


Cream preparation:

Place in a saucepan: sugar, yolks, butter, orange zest, flour and orange juice.
Mix well and cook over low heat until thickened. Let cool.

Dough preparation:

  1. Mix flour, baking powder and flavorings.

  2. Add the butter and work it in.

  3. Add the eggs and form a shortcrust dough.

  4. Crumble 2/3 of the dough into the baking tray.

  5. Pour the cream on top (I also added a bit of Nutella in some spots).

  6. Crumble the remaining dough over the top.

  7. Bake at 180°C for 30 minutes.