ingredienti
10 cucchiai* farina 00
10 cucchiai acqua ( meglio frizzante)
4 cucchiai olio (mais, girasole )
impasto #2:
1 cucchiaio burro cremoso
1 cucchiaio farina 00
* i cucchiai di farina sono tutti colmi
ripieno:
600 g patate ( pesate crude e sbucciate )
300 g zucca ( pesata cruda e sbucciata )
1 cipolla
50 gr pancetta ( facoltativo)
50 gr Grana Padano a scaglie o cubetti piccoli)
sale di Cervia
prezzemolo fresco e rosmarino fresco tritate
lessare o cuocere a vapore le patate, la cipolla intera e la zucca
amalgamare in una ciotola le patate e la zucca cotte fino quando una parte diventa una crema e un'altra rimane a cubetti
aggiungere la pancetta a cubetti scaldata in una padella antiaderente senza olio o altro grasso
tritate il prezzemolo e il rosmarino con la cipolla cotta intera con le patate e la zucca
aggiungere il formaggio e il sale di Cervia
- amalgamare tutti gli ingredienti per il primo impasto e stendere una sfoglia ( non troppo sottile)
- spennellare il primo impasto con una crema ottenuta amalgamando il burro/margarina con la farina ( impasto 2)- arrotolare tutto e mettere in una ciotola nel frigo per 30 minuti
- prendere l'impasto dal frigo e dividere in due
- stendere con la prima metà una sfoglia della grandezza della vostra teglia
- aggiungere il ripieno
- coprire tutto con l'altra sfoglia
- infornare a 180-200 °C nel forno già caldo fino quando la sfoglia sarà dorata
- tagliare e servire tiepida o ancora meglio fredda
in romana:
aluat 1 :
10 linguri cu virf de faina
10 linguri de apa minerala
4 linguri de ulei
amesteci totul intr-un castron si vei obtine o coca moale si delicata
aluat 2:
1 lingura de unt la temperatura camerei ( adica sa fie ca o crema )
1 lingura de faina
le amesteci intr.un castronel o sa obtii o crema
umplutura :
600 gr cartofi ( cintariti cruzi si curatati de coaja)
300 gr dovleac ( cintarit crud si curatat de coaja)
1 ceapa
50 gr sunculita ( optional)
50 gr Brinza Grana Padano ( sau un cascaval)
rozmarin si patrunjel proaspat
sare dulce de Cervia
fierbem sau coacem la aburi cartofii, ceapa intreaga ( doar curata de coaja) si dovleacul
intr-un castron amestecam cartofii cu dovleacul, adaugam sunculita prajita intr-o tigaie fara ulei sau alta grasime, brinza rasa mare sau taiata cuburi mici, sarea de Cervia si patrunjelul si rozmarinul tocat marunt impreuna cu ceapa deja coapta
amestecam pina cind o parte din cartofi si dovleac se vor strivi ca o crema si o parte vor ramine cuburi
- intinzi o foaie sa zicem cit tava din aluatul 1 peste care ungi cu mina sau cu o lingura aluatul 2 , rulezi ca o rulada totul si apoi rasucesti in spiarala ca sa iti incapa intr.un castron si pui totul la rece minim 30 minute .
- adaugam umplutura
- acoperim totul cu cealalta foaie de aluat
- coacem totul la cuptor la 180-200 °C in cuptorul deja incalzit pina cind placinta devine aurie