dicembre 09, 2009

Torta salata con zucca - Savory pumpkin pie

 

ingredienti

impasto #1 :
10 cucchiai*  farina 00
10 cucchiai acqua ( meglio frizzante)
4 cucchiai olio (mais, girasole )

impasto #2:
1 cucchiaio burro cremoso
1 cucchiaio farina 00

* i cucchiai di farina sono tutti colmi

ripieno:

600 g patate ( pesate crude e sbucciate ) 
300 g zucca ( pesata cruda e sbucciata )
1 cipolla
50 gr pancetta ( facoltativo)
50 gr Grana Padano a scaglie o cubetti piccoli)
sale di Cervia
prezzemolo fresco e rosmarino fresco tritate

lessare o cuocere a vapore le patate, la cipolla intera  e la zucca
amalgamare in una ciotola le patate e la zucca cotte fino quando una parte diventa una crema  e un'altra rimane a cubetti
aggiungere la pancetta a cubetti scaldata in una padella antiaderente senza olio o altro grasso
tritate il prezzemolo e il rosmarino con la cipolla cotta intera con le patate e la zucca
aggiungere il formaggio e il sale di Cervia


- amalgamare tutti gli ingredienti per il primo impasto e stendere una sfoglia ( non troppo sottile)
- spennellare il primo impasto con una crema ottenuta amalgamando il burro/margarina con la farina ( impasto 2)
- arrotolare tutto e mettere in una ciotola nel frigo per 30 minuti
- prendere l'impasto dal frigo e dividere in due
- stendere con la prima metà una sfoglia della grandezza della vostra teglia
- aggiungere il ripieno
- coprire tutto con l'altra sfoglia
- infornare a 180-200 °C nel forno già caldo fino quando la sfoglia sarà dorata
- tagliare e servire tiepida o ancora meglio fredda


in romana:

aluat 1 :
10 linguri cu virf de faina
10 linguri de apa minerala
4 linguri de ulei

amesteci totul intr-un castron si vei obtine o coca moale si delicata

aluat 2:
1 lingura de unt la temperatura camerei ( adica sa fie ca o crema )
1 lingura de faina

le amesteci intr.un castronel o sa obtii o crema

umplutura :
600 gr cartofi ( cintariti cruzi si curatati de coaja)
300 gr dovleac ( cintarit crud si curatat de coaja)
1 ceapa
50 gr sunculita ( optional)
50 gr Brinza Grana Padano ( sau  un cascaval)
rozmarin si patrunjel proaspat
sare dulce de Cervia

fierbem sau coacem la aburi cartofii, ceapa intreaga ( doar curata de coaja) si dovleacul
intr-un castron amestecam cartofii cu dovleacul, adaugam sunculita prajita intr-o tigaie fara ulei sau alta grasime, brinza rasa mare sau taiata cuburi mici, sarea de Cervia si patrunjelul si rozmarinul tocat marunt impreuna cu ceapa deja coapta
amestecam pina cind o parte din cartofi si dovleac se vor strivi ca o crema si o parte vor ramine cuburi


- intinzi o foaie sa zicem cit tava din aluatul 1 peste care ungi cu mina sau cu o lingura aluatul 2 , rulezi ca o rulada totul si apoi rasucesti in spiarala ca sa iti incapa intr.un castron si pui totul la rece minim 30 minute .
- adaugam umplutura 
- acoperim totul cu cealalta foaie de aluat
- coacem totul la cuptor la 180-200 °C in cuptorul deja incalzit pina cind placinta devine aurie

english

Ingredients

Dough #1:
10 heaping tablespoons of all-purpose flour
10 tablespoons water (sparkling water works best)
4 tablespoons oil (corn or sunflower)

Dough #2:
1 tablespoon softened butter
1 tablespoon all-purpose flour

Filling:

600 g potatoes (weighed raw and peeled)
300 g pumpkin (weighed raw and peeled)
1 onion
50 g pancetta (optional)
50 g Grana Padano in shavings or small cubes
Cervia salt
Fresh parsley and fresh rosemary, chopped

Boil or steam the potatoes, the whole onion and the pumpkin.
Mix the cooked potatoes and pumpkin in a bowl until part of the mixture becomes creamy while some pieces remain in small cubes.
Add the diced pancetta browned in a non-stick pan without oil or other fat.
Chop the parsley and rosemary together with the onion cooked with the potatoes and pumpkin.
Add the cheese and Cervia salt.

Mix all the ingredients for the first dough and roll it out into a sheet (not too thin).
Brush this sheet with a cream made by combining the butter (or margarine) with the flour (dough #2).
Roll everything up and place it in a bowl in the fridge for 30 minutes.
Take the dough out of the fridge and divide it in two.
Roll out the first half into a sheet the size of your baking pan.
Add the filling.
Cover everything with the second sheet.
Bake at 180–200 °C in a preheated oven until the pastry is golden.
Cut and serve warm, or even better, cold.