domenica 5 aprile 2020

Prajitura cu gem si bezea - Torta slava ( crostata con marmellata e meringa ricette del 2012, 2017 e 2020)







Ricetta del 11 novembre 2012 pubblicata da me nel forum romeno  e che poi ho fatto e rifatto più volte ( vedi anche le altre foto), una ricetta molto facile, veloce e buonissima




Ingredientei per una teglia da 30*40 cm

3 tuorli
150 gr burro
70 gr zucchero
150 gr farina per dolci
1 cucchiaino lievito per dolci

600 gr marmellata  di ciliegie *

3 albumi montati a neve
100 gr zucchero

 zucchero a velo ( facoltativo)

Mescolate i tuorli con zucchero e burro morbido. Aggiungete la farina e il lievito per dolci.
Impastate ( deve essere un impasto morbido ma compatto, non troppo appiccicoso). Stendete l'impasto della dimensione della teglia sulla carta forno.  Anche se si rompe mettete i pezzi  uno vicino ad altro e si ricompone come un puzzle nella cottura.

Versate sopra la pasta frolla la  marmellata  che stendete bene con l'aiuto di una spatola. ,

Prepariamo la meringa montando a neve gli albumi con lo zucchero che versate sopra la marmellata e stendete .

Infornate nel forno già caldo a  180°C per 20-30 minute. 

La meringa si colora un pò ma non si deve colorare troppo e non si deve bruciare quindi fatte attenzione 

Lasciate che si raffredda e tagliate a quadri  e se volete spolverate zucchero a velo 

* potete usare anche altre marmellate o confetture : amarene, prugne, frutti di bosco, arance ( scegliete una di sapore non troppo dolce) o anche crema  pasticcera al sapore di limone oppure lemon o orange curd




in romana
   
 De de o numesc italienii slava ? Cert este ca pentru italieni toti cei care locuiesc mai la est sunt slavi ... Pe blogurile romanesti o prajitura foarte asemanatoare acesteia a circulat sub numele de prajitura cehoslovaca - Poate si originea retetei italienesti este tot pe acele meleaguri "slave" .

In acelasi timp aceasta reteta se aseamana si cu prajitura cu gem si bezea romaneasca, care si ea isi are originile prin caietele cu retete ale bucatareselor din vechiul imperiu austroungaric. Cu anumite deosebiri : in retetele romanesti toate retetele contin smintina sau lapte, se adauga nuca si blatul de aluat este mult mai gros si pufos.




pentru o tava de 30 cm*40 cm

foaie :

3 galbenusuri
150 gr unt
70 gr zahar tos
300 gr faina
1 lingurita praf de copt

400-600 gr gem de cirese (  dar voi puteti alege dintre urmatoarele gemuri  de visine, fructe de padure, mure, prune, mere, portocale- nu coji de portocale , dar si crema de patiserie sau lemon curd sau orange curd)

pentru bezea :

3 albusuri
100 gr zahar




Amestecam cu mixerul galbenusurile cu zaharul si untul moale.
Adaugam faina in care am amestecat praful de copt.
Framintam un aluat omogen pe care il intindem intr-o foaie subtire intre doua foi de hirtie de copt avand dimensiunea tavii. In felul acesta nu se lipeste de sucitor si nu se rupe, este destul de delicat si intins asa de subtire ar fi imposibil ca mai apoi sa il intindem in tava. Va fi asezat in tava cu tot cu foaia de hirtie de copt de sub aluat iar cea de deasupra o scoatem si o  aruncam.

Peste aluatul intins in tava  ungem in strat subtire gemul de cirese .

Batem albusurile spuma cu zaharul si bezeaua obtinuta ( a mea era destul de moale, am pus-o cu lingura si am nivelat-o ) o adaugam peste gem in tava.

Nivelam sa fie acoperita toata suprafata cit mi uniform si introducem tava in cuptorul gata incalzit la 200°C  pentru primele 15 minute apoi la 180°C altre 10-15 minute . Coacem in total  25-30 minute. 
Bezeaua se va colora usor . nu trebuie sa se coloreze prea tare, nu trebuie sa se arda.

Lasati sa se raceasca bine de tot prajitura . Intre timp cel putin in cazul meu bezeaua care parea umflata cind am scos tava din cuptor s-a mai lasat.

Taiati in patrate sau romburi si daca vreti  pudrati cu zahar pudra.


Prajitura este foarte frageda, destul de dulce chiar si cu gemul asta, din acest motiv sunt indicate gemurile mai acrisoare . In timp am refacut aceasta reteta de mai multe ori cu gem de piersici, cu gem de portocale ( pulpa ) si am fost mereu multumiti. 

Se pastreaza taiata felii si puse una peste alta intr-o cutie de tabla, din cele pentru biscuiti .


Ricetta del 13 luglio 2017 con marmellata di arance fatta in casa, la stessa ricetta con aggiunta di 1/2 bustina di lievito per dolci nella frolla 



E di nuovo il 5 aprile 2020 con marmellata di arance affettate, quindi con tutta la buccia e la frolla ricetta originale ( senza lievito )