mercoledì 8 aprile 2020

Brodo vegetale con i semi e filamenti di zucca - Supa vegetala din semintele cu tot cu filamente ale unui dovleac - Vegetarian broth using the pumpkin seeds and its filaments



ingredienti: 

i semi e i filamenti di una zucca 
acqua 
sale, alcuni grani di pepe e 1 spicchi d'aglio 
verdure per fare il brodo  ( carote, cipolla sbucciata solo da una parte delle foglie esterne e tagliata  la parte con la radice e poi tagliata in 2 o se è piccola lasciata intera, radice di pastinaca  se la trovate, prezzemolo, sedano  )


Facciamo cuocere in una pentola tutti gli ingredienti con acqua quanto basta per coprire. Una volta cotte le carote e il resto le togliamo fuori in una ciotola le verdure cotte. I semi e i filamenti di zucca gli facciamo passare in colino insieme al brodo di cottura e buttiamo via il pepe e l'aglio.
Aggiungiamo le verdure cotte e tagliate ( solo quelle che vogliamo, le carote, le radici) , assaggiamo e verifichiamo di sale e mettiamo a cuocere il brodo con pastina, tagliolini o gnocchi di semolino

E un buon brodo vegetale, con un sapore un po' dolce e come si vede un colore molto bello e anche una base per altre zuppe.
No serve aggiungere olio perché dopo aver bollito i semi rilasciano un po' di grasso vegetale pero se volete potete aggiungere poco olio alla fine.


romana

reteta inspirata de pe pagina facebook a lui Mircea Groza "Zupa di maruntaie die dubletie"

 ingrediente

semintele  cu tot cu filamentele din miezul unui dovleac
apa, sare, cateva boabe de piper si un catel de usturoi
zarzavat de supa ( morcovim pastarnac si patrunjel, ceapa curatata doar de frunzele externe, spala si taiata partea de la radacina, apoi daca e mare taiata in 2 sau daca e mica doar crestata si lasata intreaga, telina tulpina apio sau bucati de radacina)

Se pun la fiert semintele si filamentele din dovleac impreuna cu restul ingredientelor si apa cat sa le acopere. Cand sunt gata radacinoasele le scoatem din supa si le pastram intr-un castron iar semintele le trecem prin sita impreuna cu restul, le aruncam dupa ce le-am strecurat bine impreuna cu usturoiul si piperul. 

Supa strecurata o punem inapoi in oala la fiert impreuna cu zarzavaturile fierte taiate bucati, verificam de sare si adaugam taitei sau galusti de gris.

Este o supa vegana/ de post  cu o culoare frumoasa si foarte buna la gust dar si baza pentru alte supe si ciorbe vegetale. Nu trebuie sa adaugam ulei, la fiert samburii de dovleac scot un pic de grasime in apa dar daca credeti ca va place mai grasa adaugati la sfarsit putin ulei.

english

ingredients

seeds and all the filaments of a pumpkin 
water, salt, black pepper grains and 1 garlic clove
vegetables for a broth ( parsley, carrot, parsnip, celery, onion ecc) 


Wash and clean all the vegetables and boil all together. Strain the stock, keep the liquid and carrots, celery, parsnip and take off the pumpkin seeds, garlic and black pepper. Check the salt and add more if need. Add the chopped vegetables and add typical broth pasta,  tagliolini or semolina dumplings