ottobre 24, 2022

Patate americane ( dolci) Hasselback con yogurt al curry - Cartofi Hasselback cu iaurt si curry - Hasselback sweet potates with curry yogurt

 

Ingredienti:

per le patate dolci ( americane) 
patate dolci/americane
burro, olio 
sale grosso ( io uso sale dolce di Cervia)
Le patate affettate ma non completamente, io le ho incastrato tra due spiedini di legno in modo che fermino il coltello, imburrate molto bene e spolverate di sale, adagiate sulla teglia e infornate a 200°C 

per il yogurt al curry 
yogurt 
curry 
succo di limone e un po' di buccia grattugiata che esalta l'aroma 
sale 
prezzemolo
facoltativo : un pizzico di curcuma, garam masala o altro condimento a piacere se volete un yogurt più speziato
Lo yogurt ( intero)  non deve essere troppo liquido mescolato con il curry, succo e buccia di limone, sale e condimenti a gusto . 

Servito con falafel di fave secche 

Romana 

ingrediente : 

cartofi dulci /americani 
unt, ulei si sare 

cartofi Hasselback
Cartofi dulci sau americani  pregatiti dupa tehnica inventata de bucatarul suedez Leif Elisson in 1953. la Hotelul  Hasselbacken ( vezi retete vechi si aici in blog cu cartofi obisnuiti ). 
Cartofii se taie / cresteaza dar nu pana jos, eu i-am asezat intre doua bete de frigarui de lemn dar alegeti voi ce va este comod. Se ung foarte bine cu unt moale, topit, amestecat cu putin ulei  si se presara sare grunjoasa . Asezati pe tava se coc la foc destul de mare ( cca 200°C ) pana cand sunt gata.

sosul de iaurt si curry 
Se amesteca iaurt gras, nu lichid, cu praf de curry, zeama si coaja rasa de lamaie, sare si frunze de patrunjel tocate iar cine vrea poate adauga si garam masala si putin turmeric/curcuma 

Puteti servi acest sos  cu falafel

English:

For the sweet potatoes: 

sweet potatoes, butter, oil, coarse salt (I use sale dolce di Cervia). Slice the potatoes without cutting all the way through — I place them between two wooden skewers so the knife stops at the right point. Brush them very well with butter, sprinkle with salt, place them on a baking tray, and bake at 200°C.

 For the curry yogurt:

 yogurt, curry, lemon juice and a bit of grated lemon zest, salt, parsley, and optionally a pinch of turmeric, garam masala, or any other seasoning if you want a more spiced yogurt. The yogurt (whole yogurt) should not be too runny; mix it with the curry, lemon juice and zest, salt, and the spices to taste.


I use to serve this dish with falafel